Kommunen køber ti hektar jord til muligt datacenter i Varde

Det er i et område øst for Varde by, at kommunen har købt cirka ti hektar jord til et muligt datacenter. Når købet er tinglyst, så vil Varde Kommune oplyse den nøjagtige beliggenhed. Skråfoto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, 11. marts 2019

Kommunen køber ti hektar jord til muligt datacenter i Varde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Varde Kommune arbejder lige nu med to mulige datacentre ved både Nørre Nebel og Varde. Jorden er købt i den østlige del af Varde.

Nørre Nebel/Varde: Mens Esbjerg i sidste uge og til alles overraskelse mistede et kæmpe datacenter, da Facebook trak sig, så barsler Varde Kommune med mindst to nye datacentre. Det er et ved Nørre Nebel og et øst for Varde by.

Begge datacentre er såkaldte co-locations og er væsentlig mindre end det planlagte datacenter for Facebook i Esbjerg. Et co-location datacenter er et sted for adskillige virksomheder, der lejer sig ind. Typisk vil det give mellem 20-100 faste arbejdspladser.

Ifølge Thomas Japp, direktør for plan, kultur og teknik i Varde Kommune, så har Varde Kommune købt cirka ti hektar jord til et muligt datacenter øst for Varde by. Lige nu ligger sagen hos advokaten til endelig underskrift. Når købet er tinglyst, vil Varde Kommune melde ud, hvor det er. I Nørre Nebel er processen ikke helt så langt, hvorfor ikke alle lodsejere er informeret. Her er der også tale om et område på ti hektar.

De steder, man er lykkedes, har man været velforberedt. Hvis det ikke bliver til noget, så har vi noget jord.
Borgmester Erik Buhl (V), Varde Kommune
To metoder for jordkøb
Varde Kommune lader det være op til den enkelte lodsejer, om man vil sælge jord til kommunen eller selv forhandle med det firma, der ønsker at bygge et datacenter.Fordelen ved at lade Varde Kommune købe jorden her og nu er, at man så er sikker på at sælge jorden.

Hvis man ikke sælger jorden, vil ens ejendomsværdiskat stige, da man skal betale skat efter den lokalplan, der er vedtaget for datacentret. Omvendt betyder det, at jordens pris vil stige, når og hvis man sælger det til et datacenter.

Skal være velforberedt

Betyder det så, at der kommer et datacenter?

- Vi sørger for at købe et stykke jord, så vi kan planlægge det, så alle kan komme videre, siger borgmester Erik Buhl (V).

Han peger på, at erfaringerne viser, at alt skal være klar. Både jordkøb og lokalplan, hvis det skal lykkes.

- De steder, man er lykkedes, har man været velforberedt. Hvis det ikke bliver til noget, så har vi noget jord, siger Erik Buhl.

For Varde Kommune er det ikke et greb ud i luften. Sammen med Esbjerg Kommune satte Varde Kommune for halvandet år siden penge af til at tiltrække datacentre til Sydvestjylland via Business Region Esbjerg. Men Varde Kommune har selv skabt kontakt til tre-fire udenlandske virksomheder, der overvejer at opføre et datacenter i Varde Kommune.

Kommunaldirektør Mogens Pedersen fortæller, at de har samarbejdet med Udenrigsministeriet under programmet "Invest in Denmark". Og det har resulteret i konkrete kontakter, som nu får Varde Kommune til at handle.

Kommunen køber ti hektar jord til muligt datacenter i Varde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce