Landboformand: Sløseri er skyld i de fleste landbrugsulykker

Peter Damgaard, Bedsted, kom for nylig galt afsted, da han ville servicere sin vandingsmaskine. Han blev dermed del af en kedelig statistisk over arbejdsulykker i landbruget. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Landboformand: Sløseri er skyld i de fleste landbrugsulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidligere var det tekniske fejl på maskiner, der var skyld i de fleste ulykker i landbruget. I dag er det sløseri og menneskelige fejl. Det mener formand for Landboforeningen LHN, Jørgen Popp Petersen, som vil sætte mere fokus på sikkerhed i landbruget.

Tønder: Der sker alt for mange ulykker i landbruget, som kunne være undgået. Det mener Jørgen Popp Petersen, der er formand for Landboforeningen LHN.

LHN har det seneste år sat fokus på sikkerheden i landbruget og er begyndt at holde temamøder om forskellige emner.

Og det bliver taget godt imod af landmændene, mener han.

- Langt de fleste ulykker er sløseri og ubetænksomhed. Før i tiden var der meget sikkerhedsudstyr, som ikke var i orden. I dag er det ikke udstyret, der er problemet. Det skal i stedet gå hurtigt, og man tænker, det går nok. Der kan hentes meget i den menneskelige faktor, mener Jørgen Popp Petersen.

Ulykker i landbruget
I Tønder Kommune er der de sidste seks år blevet indberettet 82 arbejdsulykker i landbruget, hvoraf 44 var i den alvorlige kategori.Af de 82 ulykker var 46 i forbindelse med avl af mælkekvæg.

Ikke anmeldt

Tal fra Arbejdstilsynet viser, at over halvdelen af de indberettede arbejdsulykker, er alvorlige ulykker, som betyder sygemelding i mere end tre uger.

I 2017 blev der indberettet 15 arbejdsulykker i Tønder Kommune i landbruget, hvoraf de otte var alvorlige, og Arbejdstilsynet antager, at mange arbejdsulykker i landbruget aldrig bliver indberettet. Der er derfor et stort mørketal.

- I andre brancher registrerer man også nær-ved-ulykker, og hvis man også gjorde det i landbruget, ville det se rigtig slemt ud, mener Jørgen Popp Petersen.

Dyrepsykologi

Det er især i forbindelse med avl af malkekvæg, at de fleste ulykker sker, og det tegner sig for over halvdelen af alle arbejdsulykker i Tønder Kommune, både i 2017 og i de sidste seks år tilsammen.

Det kan for eksempel være dyr, der gør en pludselig bevægelse, og derfor ser Jørgen Popp Petersen muligheder i at landmændene lærer mere om dyrepsykologi.

- Hos SEGES (det tidligere Videncenter for Landbrug, red.) har de en slags dyrepsykolog ansat, der kan komme ud og hjælpe landmændene med at blive bedre til aflæse deres dyr. Det kunne være en af de ting, vi tog op, siger han.

Landboformand: Sløseri er skyld i de fleste landbrugsulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce