Formand efter bank-dom: Det øger vores optimisme

Det er mere end seks år siden, at daværende bestyrelsesformand Carsten Dinsen Andersen og den øvrige ledelse i Tønder Bank mødte oprørte aktionærer og investorer til et informationsmøde i kølvandet på bankens nedtur. En højesteretsdom fastslår nu, at en bankledelse godt nok ikke kan drages til ansvar for en konkurs, men gøres ansvarlig for enkelte lån. Arkivfoto: Hans Christian Gabelgaard

Formand efter bank-dom: Det øger vores optimisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højesteret slår fast, at det er vanskeligt at drage en banks ledelse til ansvar for et krak. Men ledelsen kan gøres ansvarlige for enkelte lån. Det er godt nyt i forhold til den forestående retssag mod ledelsen i Tønder Bank, vurderer formanden f

TØNDER: Det er vanskeligt at drage en banks ledelse til ansvar for en banks krak. Men den kan være ansvarlig for enkelte lån. Og det kan ramme hårdt.

Det viser tirsdagens dom i Højesteret, hvor ledelsen i den krakkede Capinordic Bank blev idømt til at betale erstatning på 90 millioner kroner for at have ydet ni uansvarlige lån.

Højesteretsafgørelsen er blandt andet blevet nærlæst af formanden for Dansk Aktionærforening, Niels Mengel, der også er bestyrelsesmedlem i foreningen Tønderinvestor 2009, der kæmper for at få erstatning efter Tønder Banks krak i 2012.

- Capinordic bank-dommen kan ikke bruges direkte i forhold til vores sag mod Tønder Bank. Det er en anden type sag. Men dommen øger vores optimisme for, at der kan komme penge tilbage. Så det er positivt. Dommen viser, at en bankledelse kan blive dømt ansvarlig for enkeltsager. I Tønder Bank var der også nogle stærkt belastende lån, der førte til, at banken gik ned, påpeger Niels Mengel.

Sagen
Tønder Bank gik ned 2. november 2012 og blev overtaget af Sydbank.I efteråret 2015 stævnede kuratoren i konkursboet den forhenværende bankdirektør, revisor og bestyrelse for 180 millioner kroner. Kuratoren mener, at bankens ledelsen har svigtet sit ansvar ved nogle år før konkursen at udvide med flere engagementer og samtidig ikke nedskrive tilstrækkeligt på de dårlige kunder. Tidligere bestyrelsesmedlem Hans L. Hansen udtalte dengang på vegne af hele bestyrelsen til JydskeVestkysten, at han ikke mente, at bestyrelsen kunne holdes erstatningsansvarlige for hændelserne i banken.

Tønder Banks direktør Mogens Mortensen er tidligere blevet idømt en bøde på 25.000 kroner for bl.a. misvisende indberetninger til Finanstilsynet.

Den store sag

Sideløbende med Tønderinvestor-kravet på godt 27 millioner kroner rettet mod konkursboet, har kurator og kammeradvokat, Boris Frederiksen, tilbage i 2015 stævnet Tønder Banks ledelse (direktion og bestyrelsen) samt revision for et samlet beløb på 180 millioner kroner. Netop dette beløb er ifølge kurators opfattelse lig med den voldsomme vækst, som banken oplevede op igennem 00'erne og frem til konkursen i 2012. Vel at mærke en vækst, som der ikke var forsvarlig økonomisk grundlag for.

Da Finanstilsynet i efteråret 2012 kom på kontrolbesøg og gennemgik kreditbøgerne, blev der konstateret en manglende nedskrivning på bankens 60 største engagementer på 292,3 millioner kroner. Det krav var bankens dødsdom. Alene på bankens fire største engagementer var der et øget nedskrivningsbehov på 97,2 millioner kroner.

Lange udsigter

Hvornår den stort anlagte sag med bank-ledelsen kommer for retten, er fortsat uvist. Men der kan meget vel gå frem til 2020.

- Vi kommer nok ind i 2020, fordi der er en række lavpraktiske ting. Vi skal finde omkring 30 retsdage, som passer begge parters advokater og så retten, har Boris Frederiksen tidligere vurderet.

Advokat Stefan Østerby-Jørgensen, Advodan Tønder, der indtil videre har ført sagen for bankens bestyrelse, har på nuværende tidspunkt ingen yderligere kommentar til forløbet.

Formand efter bank-dom: Det øger vores optimisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce