Plantegift har bredt sig til honning

Engbrandbæger - tysk: Jakobkreuzkraut - er giftig, og giften har bredt sig til honning. CDU i landdagen beskylder miljøminister Robert Habeck for at holde resultatet af laboratorieundersøgelser for hemmelige.
Foto: Anker Simonsen

Plantegift har bredt sig til honning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

: Planten engbrandbæger har bredt sig eksplosionagtigt i Slesvig-Holsten. Et giftstof, der er skadeligt for nyren, har via bierne bredt sig til honning og det i et omfang mere end fem gange grænseværdien.

KIEL. Igennem en årrække har den giftige engbrandbæger bredt sig med eksplosionshastig hast i Slesvig-Holsten og det ikke mindst på de ekstensivt dyrkede arealer, der ejes af den offentlige fond Stifung Naturschutz.

Giften fra den lysende gule plante finder vej til honningen. I år er det særligt slemt, for som miljøminister Robert Habeck (De Grønne) erkender, så betyder den våde og småkolde sommer, at risikoen for det leverskadende giftsstof pyrrolizidinalkaloiden (PA) overføres til honning bliver særlig høj. Grænseværdien er 140 mikrogram pr kilo. Stikprøver har vist, at der er over 1000 mikrogram pr. kilo.

CDU i landdagen mener, at laboratorieundersøgelserne holdes hemmelige.

- Vi får den mistanke, at man ønsker at trække tiden ud, siger Hauke Göttsche fra partiet, der får opbakning fra FDP.

Biavlere har indtil den 23. september gratis kunnet få deres honning testet. Normalt har et laboratorium brug for 10 dage for at teste produktet.

- Mange biavlere i delstaten er fortvivlede, og forbrugerne er usikre efter at hørt om problemet i pressen, siger Götttsche.

Ministeriet forsvarer sig med, at man har forlænget fristen til den 15. oktober, og at der stadig kommer henvendelser fra biavlerne, oplyser en talsmand og beder om forståelse. Ministeriet anbefaler biavlerne at blande forskellig honninghøst, så grænseværdien kommer under 140 mg/kg. Det vender CDU sig skarpt imod.

Plantegift har bredt sig til honning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce