En sort dag for Sønderjylland

René Rasmussen (tv) og Martin Bo Nørregård præsenterede onsdag deres historiske bog "Den sorte dag ved Moulin" på Statens Arkiver i Aabenraa. Foto: Claus Thorsted

En sort dag for Sønderjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 6. juni 1915 mistede mindst 104 sønderjyder liver under et angreb ved Moulin i Frankrig. Det er der nu kommet en bog ud af.

Aabenraa:- Vores ærinde er at komme så tæt på begivenhederne som overhovedet muligt. Der er passager i bogen, hvor man ligefrem kan lugte kadaverne.

René Rasmussen præsenterede sammen med medforfatter Martin Bo Nørregård onsdag eftermiddag på Statens Arkiver i Aabenraa den nyeste udgivelse fra Historisk Samfund.

"Den sorte dag ved Moulin" er bogens titel, og den beskriver det franske angreb ved landsbyen Moulin den 6. juni 1915, som kostede mindst 104 sønderjyder livet.

Bogen er blevet til på baggrund af tysk, fransk og sønderjysk kildemateriale, og der bliver sat fokus på den 6. juni 1915, fordi den dag skiller sig meget ud.

- Der faldt omkring 6000 sønderjyder under 1. verdenskrig, og det betyder, at der i gennemsnit blev dræbt fire sønderjyder om dagen under krigen. Derfor skiller den 6. juni 2015 sig markant ud, og vi satte os for at finde ud af, hvad der skete den dag, siger René Rasmussen. 

Vi satte os for at finde ud af, hvad der skete den dag.
René Rasmussen, forfatter
Om bogen
Bogen "Den sorte dag ved Moulin" beskriver den dag under 1. verdenskrig, som kostede fleste sønderjyder livet.Det var den 6. juni 1915 ved landsbyen Moulin i Frankrig, hvor franskmændene angreb. Mindst 104 sønderjyder døde.

René Rasmussen og Martin Bo Nørregård har skrevet bogen.

Bogen er på 72 sider og koster 148 kroner. Medlemmer af Historisk Samfund kan købe den i foreningens butik til 98 kroner.
Bogen
Bogen "Den sorte dag ved Moulin" er rigt illustreret med kort, figurer og fotos. Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted

Voldsomt angreb

Baggrunden for, at denne dag ved Moulin blev så blodig, var at de franske tropper, som ifølge forfatterne var kendte for at være kompromisløse, satte et voldsomt angreb ind, og at det fandt  sted samtidig med, at to af fjendens delinger var ved at afløse hinanden. Hvad der så egentlig foregik, har de to forfattere forsøgt at brygge sammen ved hjælp af forskelligt materie.

- Kildematerialet er blandt andet dagbøger, breve og erindringer, siger Martin Bo Nørregård.

- Det var især fedt at arbejde med det franske materiale. Vi kendte selvfølgelig en del af stoffet i forvejen, men der dukkede nyt op undervejs, og det har forbavset mig, hvor tæt vi kunne komme på begivenhederne, supplerer René Rasmussen.

"Den sorte dag ved Moulin" henvender sig ifølge forfatterne til en bred målgruppe.

- Bogen er målrettet alle, der er interesseret i 1. verdenskrig, siger René Rasmussen.

Og forfatterne er ikke i tvivl om, at interessen er der. René Rasmussen og Martin Bo Nørregård var nemlig initiativtagere til hjemmesiden www.denstorekrig1914-1918.dk, og den har været meget besøgt.   

Det er nu muligt at komme helt tæt på
Det er nu muligt at komme helt tæt på "Den sorte dag ved Moulin". Foto: Claus Thorsted
Foto: Claus Thorsted
Søjlediagrammet viser antallet af sønderjyske faldne. Den 6. juni 1915 skiller sig markant ud. Diagram: Martin Bo Nørregård
Søjlediagrammet viser antallet af sønderjyske faldne. Den 6. juni 1915 skiller sig markant ud. Diagram: Martin Bo Nørregård

En sort dag for Sønderjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce