Nyudviklet skraldespand skal få Koldings borgere til at ramme skraldespanden

Ved banegården i Kolding er den gamle skraldespand pakket ind, så folk er tvunget til at bruge og teste den nye, intelligente skraldespand i en periode. I toppen ses solceller, der driver lys og censor i den moderne skraldespand. Foto: Marie Prangsgaard Helms

Nyudviklet skraldespand skal få Koldings borgere til at ramme skraldespanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En moderne skraldespand med censor og lys skal få Koldings borgere til at smide mere affald i skraldespanden. Skraldespanden testes netop nu i Kolding midtby.

Kolding: Det bliver dyrere og dyrere at holde byer, parker og strande pæne og rene i Kolding Kommune, for borgerne bliver dårligere og dårligere til at rydde op efter dem selv.

Sådan lyder det fra Vej og Park i Kolding Kommune.

Det kan en nyudviklet skraldespand nu være med til at sætte en stopper for. Den er nemlig designet til at "nudge" (påvirke, red.) folk til at smide deres affald i den.

Skraldespanden kan beskrives som en intelligent skraldespand, og målet er, at den på sigt skal være med til at spare Kolding Kommune for millioner af kroner.

- Den kan lyse i mørke, så man også kan se den om natten. Og så har den indbygget en censor, der fortæller, hvor fuld den er. Det sikrer, at den bliver tømt, så snart den er fyldt op, så folk ikke bliver nødsaget til at smide affaldet ved siden af skraldespanden, fortæller Lars Termansen Barsballe, der er skov- og landskabsingeniør i Kolding Kommune.

Samtidig betyder censoren også, at kommunen heller ikke vil skulle bruge unødige penge på at sende folk ud for at tømme tomme skraldespande.

De står bag skraldespanden
Skraldespanden er udviklet i et kombineret offentligt og privat samarbejde mellem disse:Syddansk Universitet

Kommuner: Kolding, Billund og Haderslev.

Virksomheder: Multikant, Pay 4It og Hitsa.

Designer: Hugo Schmidt fra VE2.

Projektet er finansieret af Syddansk Vækstforum og EU Regional Fond.

Demomodeller i Kolding

Lige nu bliver to demomodeller af skraldespandene testet i Kolding midtby.

Den ene skraldespand er placeret ved banegården, mens den anden står for foden af Den Spanske Trappe i gågaden, og i de næste otte dage, har koldingenserne mulighed for at afprøve dem.

Skraldespanden er udviklet i et kombineret offentligt og privat samarbejde, men selvom Kolding Kommune har været med til at udvikle skraldespanden, er det endnu ikke sikkert, at kommunen har tænkt sig at erhverve dem, når de kommer på markedet.

- Skraldespandene kan købes fra september, men det er helt sikkert, at vi ikke har råd til at udskifte alle skraldespande i Kolding Kommune. Og vi har allerede meldt ud, at vi ikke køber nogle, hvis de koster mere end 15.000 kroner, siger Lars Termansen Barsballe, der dog håber, at Kolding Kommune vil finde midlerne til at købe nogle af de moderne skraldespande.

Nyudviklet skraldespand skal få Koldings borgere til at ramme skraldespanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce