Koldings borgere smider mere med skraldet: Det koster fem millioner kroner at rydde op

Det er langt fra altid, at det er skraldespanden, der bliver brugt, når koldingensere skiller sig af med skraldet. Her et foto fra 2017 fra Rebæk Strand. Arkivfoto: Sigrid Hald Kristensen

Koldings borgere smider mere med skraldet: Det koster fem millioner kroner at rydde op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er blevet dyrere for Kolding Kommune at rydde op i gader og parker, lyder det fra Vej og Park. Ifølge skov- og landskabsingeniør, Lars Termansen Barsballe, skyldes det klart, at borgerne er blevet dårligere til at rydde op efter sig selv.

Kolding: Pizzabakker, cigaretskodder og øldåser hører ikke til i naturen.

Men det er langt fra alle, der har forstået det i Kolding Kommune.

Faktisk koster det nu kommunen fem en halv millioner kroner om året at rydde op og indsamle affald fra de offentlige skraldespande - og det bliver dyrere år for år, lyder det fra Vej og Park i Kolding Kommune.

Ifølge Lars Termansen Barsballe, der er skov- og landskabsingeniør i Vej og Park, skyldes de større udgifter til oprydning, at der bliver smidt mindre affald i skraldespandene - men derimod mere i naturen, på rastepladser og i gågader.

- Sagt på en pæn måde, er Koldings borgere blevet mindre dygtige til at rydde op efter sig selv, siger han.

Og så er der cigaretskodderne. Rygerne er bare ikke gode til at bruge askebægre. Der ser man en tendens til, at de bare smider et skod, træder på det og går videre.
Lars Termansen Barsballe, skov- og landskabsingeniør i Vej og Park i Kolding Kommune

To millioner ekstra

Kolding Kommune betaler årligt 3,2 millioner kroner til den kommunale Materialegården, der gennem en kontrakt er ansvarlig for at tømme de offentlige skraldespande og løse standardopgaver, der helt overordnet skal sørge for at holde Kolding Kommune ren.

Men derudover bruges der mere end to millioner kroner på løbende ekstraopgaver.

- Hvis nogle smider en masse affald på for eksempel en rasteplads, så skal der jo sendes en ekstra mand ud for at rydde op. Og ofte tager det tid, for skraldet blæser nemt rundt og ind i hegn, hække og buske. Nogle sætter også møbler på rastepladser. De skal også fjernes, siger Lars Termansen Barsballe.

Han fortæller, at kontraktpriserne har været stabile over de seneste år, og det er altså ekstraopgaverne, der bliver flere af.

Cigaretskodder og ispapir

Særligt i sommerhalvåret bliver der smidt meget affald på strande og i grønne områder.

I år har det set særligt slemt ud i kommunens parker og i gågaderne i både Kolding og kommunens andre byer.

Lars Termansen Barsballe fortæller, at den største synder er småaffald som blandt andet ispapir, parkeringsbilletter og boner.

- Og så er der cigaretskodderne. Rygerne er bare ikke gode til at bruge askebægre. Der ser man en tendens til, at de bare smider et skod, træder på det og går videre, siger han.

Koldings borgere smider mere med skraldet: Det koster fem millioner kroner at rydde op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce