Det er træls: Kolding Kirkegårde døjer dagligt med at samle hundelort op

- Kirkegårdene er et besøg værd. De står jo lige nu og blomstrer, så der er så meget at kigge på, og vores kirkegårde er smukke på hver sin måde. Derfor er det heller ikke vores mål, at folk ikke skal komme ? tværtimod. Men vi skal hjælpe hinanden med at passe på dem, siger kirkegårdsleder Marie Vedel-Rieper. Arkivfoto: John Randeris

Det er træls: Kolding Kirkegårde døjer dagligt med at samle hundelort op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter en lang periode, hvor problemet har været mindre, er kirkegårdsgartnerne i Kolding igen ved at være trætte af at samle hundelort op. Problemet er størst på Den Gamle Kirkegård. Kirkegårdsleder ærgrer sig, for hun er glad for, at folk bruger kirkegårdene som grønne parker.

Kolding: De ansatte ved Kolding Kirkegårde er ved at være trætte af, at de dagligt skal døje med at samle hundelort op. Efter en lang periode, hvor problemet har været mindre, er det nu vokset så meget, at kirkegårdsleder Marie Vedel-Rieper går ud offentligt og beder om en fælles forståelse af, at man passer på kirkegårdene, når man kommer der.

- Vi kan ikke løbe stærkt nok på de mest indlysende steder for at rydde op efter hunde. Og det er som om, at lige meget hvad vi gør, så kan vi ikke holde det nede, siger Marie Vedel-Rieper, der fortæller, at man ellers har stillet mange skraldespande op på kirkegårdene, så hundeluftere ikke skal gå langt for at komme af med posen med hundelort.

- Alligevel fortæller personalet, at der ligger afføring selv ind over gravstene. Jeg tror, der er hundeejere, som godt kan lide, at hunden for lov at løbe løs, men så har man ikke helt kontrol med, hvad der foregår, siger kirkegårdslederen.

Hun kan ikke forklare, præcis hvorfor problemet igen har vokset sig stort. Men det er der.

Kirkegårdslederen føjer til, at helt generelt er hundeluftere mere end velkomne. Både fordi kirkegårdene har en vigtig funktion som grønne anlæg i byen, og fordi hundene måske er med for at besøge en afdød, der var en stor hundeven.

Ordensregler
  • På Kolding Kirkegårde skal man vise følgende hensyn:
  • Undlad færdsel udenfor gangene
  • Mindreårige børn ledsages af voksne
  • Undgå støjende adfærd
  • Undlad berøring af andres beplantninger m.m.
  • Parkering er henvist til de indrettede p-pladser
  • Hunde skal føres i snor og deres efterladenskaber skal straks fjernes
  • Bilkørsel er kun tilladt efter aftale med Kolding Kirkegårde.
  • Overtrædelse af ovennævnte bestemmelser kan medføre politianmeldelse og erstatningskrav.

Hunde i snor

Generelt skal hundene være i snor på kirkegårdene, hvilket man også kan læse sig til på skilte og i ordensreglementet for kirkegårdene, men Marie Vedel-Rieper synes godt, at man må bruge engen ved Sdr. Kirkegård til eksempelvis at lave øvelser med sin hund.

- Det er ikke uforeneligt med, at der ligger en kirkegård. Men man skal selvfølgelig have så meget styr på hunden, at den ikke løber ind over gravstederne. Det er ikke en hundelufterpark, men det er et grønt område, som man godt kan bruge, siger hun.

Sidste gang, Kolding Kirkegårde berettede om problemet, var i foråret 2017. Da fortalte gartner Sven Henningsen om, hvor træls det er, når gartnerne ikke opdager hundelortene, men træder i dem eller ved et uheld tager fat om dem med hænderne, når de er ved at luge.

- Jeg bliver jo sur. Det er klamt nok at tage fat i dem, men lugten, der kommer bagefter, er virkelig også ulækker, sagde Sven Henningsen dengang til avisen.

Kirkegårde for de levende

Det ærgrer Marie Vedel-Rieper, at problemet er kommet tilbage efter nogle år, hvor niveauet har været mindre. Bestyrelsen hos Kolding Kirkegård er nemlig stor fortaler for, at koldingenserne bruger kirkegårdene som grønne byrum, og derfor burde man ikke gå og bekymre sig om hundelort på skoene, når man går tur mellem gravsteder.

- Vores kirkegårde er dejlige grønne byrum, som bestyrelsen gerne ser benyttet. Som del af sorgbearbejdningen er det vigtigt, at man kan komme her og føle sig tryg og glade for at komme, siger Marie Vedel-Rieper.

- Det er også vigtigt for os levende, at kirkegårdene er en del af vores liv, så det ikke kun er det sidste sted, vi kommer. Det er et sted, hvor vi mindes historien, gode mennesker vi har kendt, og vi skal bruge kirkegårdene med respekt og ære for, at vi selv er en del af Kolding bys historie, siger hun.

Det er træls: Kolding Kirkegårde døjer dagligt med at samle hundelort op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce