Tøndersag: Mor fik behandlingsdom


Tøndersag: Mor fik behandlingsdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den 43-årige mor til to piger på i dag ni og 12 år i den såkaldte Tøndersag er uegnet til fængselsstraf og blev mandag dømt til tidsubestemt psykiatrisk behandling, fordi hun er skizofren.

Retten i Tønder fandt hende skyldig i medvirken til incest udøvet af faren til de to piger, og hun skal betale den ældste af pigerne 50.000 kroner i erstatning.

Det fremgik af retsmødet, at faren har været medlem af Satanistisk Forening, og at moren allerede i 1983 blev erklæret skizofren.

Den enige domsmandsret fandt kvinden skyldig efter anklageskriftet, og når kun den ene datter får erstatning, skyldes det graden af tilskyndelse til det sexmisbrug, der er sket.

Kvinden, der medvirkede til sexmisbruget, mens parret boede med pigerne i Løgumkloster, er førtidspensionist, men har trods sin sygdom uddannet sig som korleder og organist. Hun voksede op som enebarn, først hos sin mormor og siden hos sin mor, men hele tiden under ustabelige forhold.

Den dømte mødte ikke op i retten, mens der var tilhørere, og hun forlod i hast retsbygningen med et hvidt håndklæde over hovedet, da proceduren startede først på eftermiddagen.

Sexmisbruget af den ældste pige skete, fra hun var kun to år, til hun var ti år. For den yngste piges vedkommende blev moren kun dømt for medvirken til incest mod hende i et års tid, fra hun var seks år og indtil 2004, da familien blev splittet.

Derefter blev den ældste pige det centrale offer for mange mænds sexmisbrug i Tøndersagen, hvor foreløbig 13 mænd er idømt fængselsstraffe på op til tre år og tre måneder. De fleste er dømt for sexmisbrug af den dengang 11-årige pige i sommeren 2005.

Moren blev dømt for forhold gennem en årrække, som lå før de mange tilfælde af misbrug i Tøndersagen. Hendes forklaring blev af hensyn til børnene holdt for lukkede døre, ligesom kvinden havde nægtet at udtale sig, hvis der var tilhørere til stede.

I bevisførelsen indgik en af politiets videoafhøringer af den ældste pige. Den blev også afspillet i retten for lukkede døre, og det er umuligt at gøre rede for, hvad der reelt er sket i hjemmet i Løgumkloster indtil 2004, da parret skiltes.

Men da Tøndersagen begyndte at rulle, holdt parret sig ikke tilbage for at bedyre deres uskyld. Det hed således i et brev til Tønder Kommune, at »hvis alle er lige så retskafne som os, så ville politiet være arbejdsløs«.

I beviserne indgik også tegninger, som pigerne har fremstillet, og som er opsnappet af pædagoger. På en tegning antydes det, at »der skal stikkes nåle i tissemanden«, som anklageren Helle Just refererede det. I samme forbindelsen fremviste hun farens medlemskort til Satanistisk Forening.

På vegne af den dømte modtog advokat Hans Sylvestersen dommen, og pigernes bistandsadvokat, Kjeld Kjemtrup, måtte skuffende se, at der kun blev en torterstatning til den ældste pige på 50.000 kroner. Advokaten havde krævet henholdsvis 200.000 kroner og 150.000 kroner i erstatning fra moren.

Den ældste pige har indtil nu fået tilkendt 790.000 kroner i erstatning.

/ritzau/

Tøndersag: Mor fik behandlingsdom

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce