Tidlige gulerødder

Gulerødders frø kan være længe om at komme frem og så tager ukrudtet hurtigt over. Et lille fif kan hjælpe de små frø hurtigere op.
Foto: Lars Lund

Tidlige gulerødder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gulerødder sås først i april, og selv om de er længe om at spire, så der er god tid. Alligevel er det værd at noterer sig et lille fif, som jeg for mange år siden fik af tidligere havebrugskonsulent Erik Kiel, Det danske Haveselskab. Problemet ved den langsommelige spiring er, at ukrudtsfrø spirer alt for hurtigt, især når man lige har raget rundt i jorden for at så gulerødder, og ret hurtigt overtager ukrudtet scenen.

Normalt forspirer man ikke gulerodsfrø, men tippet går netop ud på at forspire. Frøene hældes i en kop eller en tallerken og dækkes lige akkurat med vand. Lad frøene stå natten over og hæld så vandet fra, for eksempel ved at hælde det hele i et kaffefilter.

Filteret anbringes nu på en oasisblok, der står i en skål vand, hvorfra blokken kan suge og holde sig fugtig. Frøene står nu fugtige, men ikke i drivende vand, så de kan stadig få ilt. Hele herligheden sættes i køleskabet. Efter ca. 14 dage vil frøene revne, og man kan se en lille spire. Nu er frøene klar til at komme i haven.

For at lette såningen kan man følge et andet af Erik Kiels gode råd. Man laver en grød af en liter vand og fire til fem spiseskefulde kartoffelmel.

Vandet bringes i kog og kartoffelmel drysses i. Rør kraftigt. Grøden bliver hurtig klar og stilles så til afkøling. Gulerodsfrøene røres nu ud i grøden. Pas på at grøden ikke er over 35 grader. Fyld massen med frø i en plastpose. Klip et hjørne af posen og klem så massen ud i sårillen. Rillen skal være ca. tre cm dyb. Ca. ti dage efter stikker de små gulerødder toppen op, og det er lidt hurtigere end ukrudtet. Nu er det meget nemmere at skelne det, man vil bevare fra det, der skal væk.

Tidlige gulerødder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce