Tilbud til yngre demente er i fare for lukning

Ifølge direktør for Sundhed & Omsorg ved Esbjerg Kommune, Arne Nikolajsen, er der søgt om yderligere midler fra Sundhedsstyrelsen, så centrene kan opretholdes i op til to år yderligere. Men der er ikke kommet svar. Arkivfoto: André Thorup

Tilbud til yngre demente er i fare for lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved årsskiftet er der ikke flere penge tilbage af de puljemidler, Esbjerg Kommune fik til etablering af rådgivnings- og aktivitetscenter for yngre mennesker med demens. En ny ansøgning til Sundhedsstyrelsen er fortsat ubesvaret, men ellers er der kun den trængte kommunekasse tilbage til at finansiere det succesrige tilbud.

Esbjerg Kommune: Tiden - og pengene - er ved at rinde ud for et succesrigt tilbud for yngre mennesker med demens, der har til huse på Sundhedscenter Højvang i Esbjerg.

Ved årsskiftet er de millioner, som Esbjerg Kommune i lighed med 12 andre kommuner i landet fik fra Sundhedsstyrelsen til etablering af Rådgivnings- og Aktivitetscenter for yngre demensramte (RAC Sydvest, red.) brugt, og kommer der ikke flere penge fra centralt hold, er der kun selvfinansiering fra den økonomisk trængte kommunekasse tilbage.

Det har fået flere pårørende, som JydskeVestkysten har talt med, til at slå alarm, og den enslydende melding fra de pårørende er, at centret ikke kan undværes. Lukker det, er der udelukkende de kommunale daghjem, der er målrettet en ældre og tungere gruppe af borgere, eller frivillige foreningers tilbud tilbage.

Kort om
  • I arbejdet med demensramte, yngre borgere - de kaldes i RAC-regi for medlemmer i "Du kan hvad du vil-klubben" - er der tilknyttet en række frivillige, der sammen med medarbejdere i RAC står for forskellige aktiviteter. Eksempelvis deltog klubmedlemmerne i 1.maj-arrangementet i Gryden og inden længe er der en tur i veteranbiler på programmet.
  • Klubmedlemmerne kommer selv med forslag til, hvad de kunne tænke sig de tre dage om ugen, dagcentret har åbent. Der er plads til otte klubmedlemmer ad gangen, men p.t. er der 14, idet ikke alle benytter samtlige dage i tilbuddet. Aldersmæssigt ligger medlemmerne p.t. fra midt i fyrrerne og op til 75 år. Når klubmedlemmerne enten bliver for hårdt ramte af sygdommen eller fylder 75 år, overgår de til kommunens tilbud på ældrecentrene.

Ny ansøgning

Direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen, oplyser til JydskeVestkysten, at midlerne til RAC, hvor yngre demente kan komme til aktiviteter og rådgivning tre dage om ugen, løber ud ved årsskiftet. I slutningen af 2017 fik Esbjerg, Fanø og Varde kommuner 3,7 millioner kroner til at oprette rådgivnings- og aktivitetscentre på forsøgsbasis.

Tilbuddet skulle rette sig mod mennesker i et tidligt stadie af demens og deres pårørende. Der blev etableret et hovedsæde i Esbjerg - på Sundhedscenter Højvang - og en satellit i Varde. Fanø Kommunes borgere er tilknyttet Esbjerg. Centrene fokuserer på brugerinddragelse, støttende samtaler og rådgivning af både demensramte og deres pårørende, ligesom de tilbyder sociale og fysiske aktiviteter.

Ifølge Arne Nikolajsen er der søgt om yderligere midler fra Sundhedsstyrelsen, så centrene kan opretholdes i op til to år yderligere:

- Det har både vi og de andre kommuner i landet, der etablerede centrene, gjort, siger direktøren, der tilføjer, at der endnu ikke er kommet svar på ansøgningen.

Bibeholdes måske

Og hvis der ikke kommer flere penge?

- Så er der den mulighed, at Esbjerg Kommune kan videreføre tilbuddet, men uden de udviklingsopgaver, der hidtil har ligget i RAC. Vi har regnet ud, at det vil koste lige omkring én million kroner årligt i ren drift at køre videre med Esbjerg-tilbuddet, og det vil for borgerne opleves som det samme tilbud, de får i dag. Der har jo ligget en del udviklings- og styregruppe-udgifter i det hidtil, fordi vi har været forpligtede på nogle evaluerings- og afrapporterings-opgaver til Sundhedsstyrelsen til gengæld for midlerne, forklarer Arne Nikolajsen.

Hvis RAC skal videreføres uden midler fra Sundhedsstyrelsen, skal rådgivnings- og aktivitetscentret så at sige på den kommunale finanslov. Det er politikerne, der ved efterårets budgetforhandlinger beslutter, hvilke tilbud der skal ind i budgettet og have penge fra kommunekassen. Her skeles der også til, hvad den kommunale direktion anbefaler.

Direkte adspurgt, om direktøren og resten af den kommunale direktion vil anbefale, at RAC Sydvest opretholdes, svarer Arne Nikolajsen forsigtigt:

- Det kunne jeg godt forestille mig. Vi har ikke et andet tilbud til yngre demente, og der er slet ingen tvivl om, at RAC har været en meget stor succes, siger han.

Esbjerg Kommune har i øvrigt en strategi og vision om at være demensvenlig kommune.

Tilbud til yngre demente er i fare for lukning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce