Maersk Oil vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen

Maersk Oil gør klar til at lukke ned for produktionen i Tyra-feltet. Arbejdet forventes afsluttet i 2018.
Foto: Pressefoto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Gas

Maersk Oil vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maersk Oil gør klar til at lukke for produktionen i Tyra-feltet. Arbejdet forventes afsluttet i 2018.

ESBJERG: Nervekrigen om Tyra-feltets skæbne, der vil have voldsomme konsekvenser for Oliedanmarks fremtid og tusindvis af arbejdspladser i Esbjerg-området, fortsætter helt indtil det yderste af 2016.

JydskeVestkysten kunne kort før jul fortælle, at regeringen og Tyra-feltets operatør, Maersk Oil, ikke kunne finde en løsning på det store gasfelts fremtid i 2016, selv om om Mærsk har sat en deadline den 31. december.

Nu oplyser Mærsk i en pressemeddelelse, at man gør klar til at lukke for produktionen i Tyra-feltet. Arbejdet forventes afsluttet i 2018.

"Vi har endnu ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet og en sikker nedlukning vil derfor blive påbegyndt med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018", oplyser Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil i pressemeddelelsen.

Han tilføjer, at Maersk Oil allerede fra 1. januar næste år vil begynde at tildele ressourcer til det arbejde, der skal til for at lukke Tyra-feltet.

Selv om der er investeret mere end en milliard kroner i at forstærke Tyra-strukturerne i de sidste 15 år, så er det ikke sikkerhedsmæssigt at fortsætte produktionen på feltet, anfører Maersk Oil i meddelelsen.

Maersk Oil understreger dog, at dialogen med de danske myndigheder vil blive fortsat for at identificere de betingelser, der vil tillade fremtidige investeringer i Nordsøen inklusive investeringer i at genopbygge Tyra-feltet for at sikre aktiviteter og arbejdspladser i den danske del af Nordsøen.

Maersk Oil forklarede midt i december, at selskabet er nødt til at få en afklaring på feltets fremtid, da det synker og derfor enten skal genopbygges eller pilles ned. En genopbygning af feltet vurderes at koste omkring 30 milliarder kroner, men det er ifølge Maersk Oil kun rentabelt, hvis regeringen giver selskabet ændrede rammevilkår.

Tyra-feltet står for omkring 90 procent af den danske gasproduktion, og det vurderes, at flere end 500 ansatte har deres beskæftigelse i forbindelse til feltet - både offshore og på land.

Et knudepunkt

Tyra-feltet er samtidig et knudepunkt for gasproduktionen i Nordsøen, og flere eksperter har vurderet, at en lukning af Tyra vil have store konsekvenser for hele det danske olieeventyr i Nordsøen. Ifølge Morten Hahn-Pedersen, oliehistoriker og tidligere direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, er tusindvis af arbejdspladser i Esbjerg-området på spil på den lange bane.

- Jeg kan ikke forestille mig noget mere afgørende i Esbjergs historie, siden man med havneloven i 1868 besluttede at bygge havnen i Esbjerg, har Hahn-Pedersen tidligere udtalt.

Omkring 8000 mennesker vurderes at være beskæftiget i olie- og gasindustrien i Esbjerg.

Fakta
Tyra

Tyra-feltet blev fundet i 1968 og sat i produktion i 1984. Og Tyra er ikke et hvilket som helst felt. Tyra er en af hjørnestenene i den danske Nordsø-produktion. Gasfeltet er Danmarks største og oliefeltet Danmarks sjettestøreste. Væsentligt er også, at Tyra fungerer som knudepunkt for den danske gasbehandling, som fra Tyra transporteres til Nybro.

Maersk Oil vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce