Kommune afværger sagsanlæg om Facebook-byggeri

Her ses en visualisering af den fremtidige udsigt fra Nørregårdsparken i Andrup - her med unge træer. Facebook-byggeriet vil være skjult bag landskabsformationer og beplantning. Visualisering: Esbjerg Kommune.

Kommune afværger sagsanlæg om Facebook-byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Esbjerg Kommune har imødekommet en lang række bekymringer om støj, trafik og visuel forurening fra Andrup-borgere, der har været nervøse for Facebooks kommende gigantbyggeri. Trussel om sagsanlæg faldet til jorden.

Esbjerg: Hvis nogen skulle være i tvivl om, at Facebooks kommende datacenter ved Andrup er en vigtig sag for Esbjerg Kommune, så kan det blot konstateres, at borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) helt usædvanligt selv deltog i Plan & Miljøudvalgets møde tirsdag, hvor punktet var på dagsordenen.

Og for at begynde med konklusionen - planforslagene er godkendt i enighed og oversendes nu til byrådet, der ventes at vedtage plangrundlaget endeligt på førstkommende byrådsmøde mandag den 21. januar. Og i Skads-Andrup er der stort set tilfredshed med, hvordan sagen er faldet ud. Herefter ligger bolden for det videre forløb på Facebooks banehalvdel.

Som tidligere beskrevet i JydskeVestkysten har der været holdt to borgermøder i Skads-Andrup, hvor en lang række borgere samt lokalråd udtrykte bekymring for, hvordan gigantbyggeriet mellem Esbjergmotorvejen og Andrup med 170.000 kvadratmeter under tag og en samlet bebyggelse på 260.000 kvadratmeter på et godt og vel to millioner kvadratmeter stort område, ville påvirke lokalsamfundet med støj, trafik og eventuel visuel forurening. Især blandt beboere i Nørregårdsparken, der får Facebooks datacenter tættere på end nogen andre, har bekymringen været markant.

Vilkårene
  • Plan & Miljøudvalget har godkendt en såkaldt paragraf 25-tilladelse, der indeholder en lang række vilkår og krav for byggeriet omkring beplantning, støj, støv og trafikale forhold og som imødekommer bekymringer fra lokalområdet:
  • I forhold til tung trafik ledes den uden om Mølhøjvej og boligområdet, idet den tunge trafik skal anvende den vestlige indkørsel ved rundkørslen Esbjerg Ø. Problemet har været, at Energinet har højspændingsledninger i området, som trafikken normalt ikke må ledes under, men Energinet har givet tilladelse. Indkørslen ved Mølhøjvej fra Andrupvej bliver forbeholdt personbiler, der skal ind på området om morgenen og hjem om eftermiddagen. I den forbindelse flyttes en eksisterende afspærring på den del af Mølhøjvej, der ligger på den modsatte side af Andrupvej, tættere på boligområdet, så man ikke kan bruge en smutvej via Andrup Byvej, men istedet skal køre ad den større Andrupvej til byggepladsen.
  • I forhold til randbeplantning er det præciseret, at træerne skal være to meter, når de plantes, ligesom der skal plantes fire rækker træer forskudt fra hinanden. Det skal ske som noget af det første, og der er udarbejdet en meget detaljeret pleje- og planteplan. Træer, der går ud, skal erstattes, og afskærmningen ind mod Nørregårdsparken bliver sat som noget af det første.
  • I hele anlægsfasen skal bygherre monitorere støjen i hele byggeperioden, så støjgrænserne holdes.

Roser borgmesteren

Lokalrådet samt en af de argeste kritikere, Dennis Wittrup Andersen, føler sig nu i langt højere grad både inddraget og imødekommet ovenpå et rabaldermøde i Skads Forsamlingshus sidste år. Herefter er fulgt to dialogmøder på Esbjerg Rådhus, senest mandag i denne uge.

Dennis W. Andersen havde på vegne af en ikke nærmere defineret borgergruppe truet med en sagsanlæg imod kommunen. Dette sagsanlæg er ikke længere aktuelt, siger han.

- Jeg synes jo, at kommunen stort set har givet os ret. Det eneste, der står tilbage, er spørgsmålet om, hvordan vi vil blive støjpåvirket. Vi er stadig bekymrede, men det må vi se til den tid, siger Dennis W. Andersen, der med bopæl i Nørregårdsparken er blandt de beboere, som ligger tættest på Facebooks kommende datacenter.

Også formanden for Skads-Andrup Lokalråd, Kurt Nybo Jensen, erklærer sig tilfreds med kommunens imødekommelse, og han roser samtidig både kommunen og borgmesteren for et frugtbart forløb.

Ros til embedsmænd

Borgmesteren selv sender roser til embedsværket for at have formået at navigere med så stort held i forhold til at imødekomme indsigelserne fra lokalområdet:

- Jeg synes, det er flot, at man har kunnet komme så lagt, at borgerne i Skads-Andrup nu siger, at de er tilfredse, og at vi samtidig sikrer, at vi har mulighed for at tiltrække så stor en virksomhed, der også får sine ønsker og behov imødekommet. Nu forventer jeg, at vi godkender plangrundlaget endeligt den 21. januar, og så håber jeg, at Facebook er klar til at træffe den endelige beslutning hurtigt derefter, men det er op til Facebook. I hvert fald skal der ikke herske tvivl om, at Facebook er hjerteligt velkommen, siger Frost Rasmussen.

Kommune afværger sagsanlæg om Facebook-byggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce