Historisk fiskelugt påvirker berømt prestigebyggeri

Markante og ganske specielle er tårnene, der skal rumme mange kommende studerende i Esbjerg. Men ikke 450, som først antaget. Visualisering: BIG.

Historisk fiskelugt påvirker berømt prestigebyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grænseværdier for lugt påvirker nu det kommende prestigebyggeri Esbjerg Towers på Tovværksgrunden. De betyder, at der ikke må bygges boliger over 10. etage, og dermed bliver der ikke 450 ungdomsboliger i de tre kaktus-tårne. Istedet planlægges der med hotellejligheder.

Esbjerg: Det er mange år siden, at der er landet fisk i Esbjerg, endsige forarbejdet fisk til fiskeolie og ditto fiskemel på TripleNine.

Men lugten, der for længst er blevet af historisk karakter, får nu betydning for prestigeprojektet Esbjerg Towers - byggeriet af de markante kaktus-tårne, som det verdensberømte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, har tegnet til Tovværksgrunden ved Gl. Vardevej, hvor man som det første sted i landet vil se de specielle tårne skyde op.

Projektet står netop nu og skal ud i en fornyet høring, for det viser sig nemlig, at det ikke kan lade sig gøre at bygge ungdomsboliger i over ti etager. De tre tårne er på henholdsvis syv, ti og 17 etager og skulle indeholde 450 ungdomsboliger, men en såkaldt luftspredningsberegning har vist, at bebyggelse i højder over 27 meter potentielt kan udsætte beboere i den højde og derover for såkaldt luftbelastning over grænseværdien. Det får den betydning, at der kun kan etableres erhverv såsom hotel eller kontorer i de øverste syv etager.

Tårnene
  • Lokalplanområdet er fordelt på to områder. Det ene område på 2.900 skal bruges til parkeringsareal - det har tidligere huset en børnehave. Det andet område på ca. 6.300 kvadratmeter skal bruges til boligerne/erhverv. Det er i dag bygget om efter den gamle Termoplastbygning. Der bliver et samlet etageareal på byggeriet på 16.500 kvadratmeter.
  • Byggestilen kaktus-tårne kommer af den karakteristiske silhuet, fordi bygningerne er designet med en sekskantet kerne af kvadratiske dæk, som roteres for hver etage. Esbjerg er det første sted i Danmark, kaktus-tårnene vil skyde op.
  • Esbjerg Kommune har haft grunden på Tovværket i udbud, og den har indbragt kommunekassen 23 mio. kr.

Ukendt antal boliger

Ifølge avisens oplysninger er TripleNine ikke i nærheden af den fastsatte grænseværdi, men det gør ingen forskel. Esbjerg Kommune har været i dialog med Erhvervsstyrelsen, og i den forbindelse er kravet klart, at produktionsvirksomhederne ikke kan blive pålagt skærpede krav som følge af planlægningen af det nye boligområde.

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) påvirker grænseværdierne det højeste af de tre tårne og sandsynligvis også toppen af det mellemste tårn, og derfor bliver planforslagene ændret, så de øverste etager her kan anvendes til erhverv og hotelvirksomhed.

- Stueetagen var tiltænkt erhverv og café, mens alle andre etager var tiltænkt boliger, men om man nu bytter om og anvender stueetagen til boliger og rykker eksempelvis caféen højere op, det ved jeg ikke. Bygningerne forbliver i bund og grund de samme, det er kun fordelingen, der hidtil har været 90 procent boliger og 10 procent erhverv, der bliver anderledes, siger han.

Høringssvar

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra TripleNine, men det har ikke været muligt. Af høringssvaret, som virksomheden indsendte i juni sidste år, fremgår det imidlertid, at det "er virksomhedens vurdering, at kommende beboere i de nye højhuse med stor sandsynlighed vil opleve lugtgener og/eller luftforurening fra vores mere end 80 meter høje afkast. Det kan meget nemt udvikle sig til skærpede miljøvilkår for virksomheden og vil således blive en faktor, som vil være begrænsende for virksomhedens muligheder for produktion og udvikling af denne."

TripleNines energi- og miljøchef Jacob Rasmussen anfører videre, at TripleNine og Polar Omega vurderer, at der er behov for at Esbjerg Kommune udarbejder en kortlægning af miljøpåvirkninger for for eksempel lugt og emissioner fra begge virksomheder ved fuld udnyttelse af virksomhedernes miljøvilkår:

"Kortlægningen skal sikre, at ændringer i lokalplaner ikke påvirker virksomhedernes miljøvilkår, når byggehøjden øges eller når der bygges tættere på virksomhederne. Grundlæggende vil en kortlægning af virksomhedernes miljøpåvirkninger under fuld udnyttelse af vilkår sikre, at Esbjerg Kommune i dette og andre projekter ikke skaber konflikt mellem virksomheder og boligbyggerier".

Historisk fiskelugt påvirker berømt prestigebyggeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce