Forsvaret amputerer prestigeprojekt før politisk godkendelse

De nye Esbjerg Towers bliver ikke helt som oprindelig tænkt. For det første må der ikke etableres boliger over 10. etage på grund af grænseværdier for lugt, for det andet kan der - endnu - ikke gives tilladelse til det højeste af tårnene på grund af Forsvarets radar. Der tages første spadestik til de to af tårnene 4. juni. Visualisering: BIG/Esbjerg Kommune.

Forsvaret amputerer prestigeprojekt før politisk godkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Esbjerg Byråd ventes kun at kunne godkende to ud af tre markante kaktustårne på Tovværksgrunden mandag aften, fordi Forsvaret ikke vil acceptere de kommunale beregninger for Flyvestation Skrydstrups radar.

Esbjerg: Det bliver formentlig en amputeret udgave af det prestigiøse byggeprojekt Esbjerg Towers - byggeriet af de markante tre kaktus-tårne, som det verdensberømte arkitektfirma Bjarke Ingels Group, BIG, har tegnet - som Esbjerg Byråd kan godkende på byrådsmødet mandag aften.

Det erkender borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) efter megen polemik om den angiveligt mulige forstyrrelse af Flyvestation Skrydstrups radar ved byggeriet af det højeste af de tre tårne på 61 meter.

Baggrunden er, som tidligere omtalt i JydskeVestkysten, at det højeste tårn pludselig er blevet et nationalt sikkerhedsanliggende, idet Forsvarsministeriet i den anden høringsrunde af projektet pludselig gjorde indsigelse mod det højeste af de tre tårne - et kombineret bolig- og erhvervsbyggeri i op til 17 etager på Tovværksgrunden. Fra ministeriets side blev gjort gældende, at bygningens højde vil kunne begrænse anvendelsen af Forsvarets TPS-radar på Flyvestation Skrydstrup 54 kilometer væk, og at planforslaget i givet fald vil kunne stride mod nationale interesser.

Ministeriets svar
  • JydskeVeskysten har forelagt kritikken for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, der på mail oplyser, at man har bedt om dokumentation for, hvordan byggeriet vil påvirke Forsvarets radarsystemer:


  • "Når beregningerne foreligger, vil der blive taget stilling til, om byggeriet kan godkendes, og det er kun i yderste konsekvens, at der nedlægges et fuldstændigt veto mod et byggeri. Esbjerg Kommune er orienteret om, hvilke problemer der er i den beregning Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har modtaget fra kommunen, og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fastholder, at der skal foretages en beregning af byggeriets påvirkning af Forsvarets radarudstyr."


  • Og videre: "Det er desværre ikke så enkelt som at kigge på de omkringliggende bygninger, eller sammenligene med andre byggerier andre steder, og danne en konklusion ud fra det. Vurderingen skal foretages af et firma, der er sikkerhedsgodkendt til at arbejde for Forsvaret, men Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har ikke pålagt Esbjerg Kommune at bruge en speciel leverandør."


Absurd, mener borgmester

Trækker Forsvarsministeriet ikke indsigelsen tilbage inden mandag, vil byrådet være nødsaget til kun at godkende to af de tre tårne. Esbjerg Kommune har ellers fået foretaget en computerbaseret analyse, der viser, at tårnet ikke vil skygge for flyvestationens radar. Imidlertid, fremgår det af sagsfremstillingen til byrådsmødet, vil Forsvarsministeriet ikke godkende analysen, men ønsker et bestemt rådgiverfirma til at foretage beregningerne, som Esbjerg Kommune skal betale for at få udført. Først derefter vil Forsvarsministeriet tage stilling til, om man vil nedlægge veto mod byggeriet af det højeste af tårnene.

Borgmesteren er nærmest rødglødende over sagen:

- Det her er absurd og fuldkommen grotesk. Først kommer Forsvarsministeriet med en indsigelse - bare sådan for en sikkerheds skyld. Indsigelsen kommer endda først i anden høringsrunde, hvor vi på grund af en teknikalitet omkring ændret anvendelse af de øverste dele af det højeste tårn foretager en kort, fornyet høring og ikke, da projektet reelt var i otte ugers høring. Desuden er det dybt mærkeligt, at der ingen problemer har været i forhold til tårnhøje skorstene og opførelse af langt højere vindmøller, der har stået der i årevis uden problemer med nogen radar, siger Frost Rasmussen og fortsætter opremsningen:

Mulig ny proces

- Endnu mere grotesk er det så, at det er kommunen og bygherre, der har bevisbyrden for, at det højeste af tårnene ikke udgør et problem, og at vi derudover skal tvinges til at indkøbe en analyse fra et bestemt firma - Terma - som er det samme firma, der leverer radarudstyr til Forsvaret. Vi har fået lavet beregninger, der viser, at den jyske højderyg i forvejen betyder, at Skrydstrups radar aldrig vil kunne ramme et punkt 61 meter over terræn i Esbjerg, for radarstråler går i direkte linje, og det sønderjyske terræn betyder i sig selv, at en sådan bygning aldrig kan genere. Når man kan godkende et tårn på 320 meter i Brande, så kan man naturligvis også godkende 17 etager i Esbjerg, siger Frost Rasmussen.

Ifølge borgmesteren og kommunens beregninger er byggeriet af det tredje tårn således "helt uproblematisk", men Forsvarsministeriets indsigelse kommer nu formentlig til at betyde, at kun to tårne godkendes, mens det tredje skal igennem endnu en lokalplanproces, hvis ministeriets indsigelse falder bort på den anden side af sommerferien.

Forsvaret amputerer prestigeprojekt før politisk godkendelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce