Energinet: Strømmen i kablerne bliver ikke vedvarende sort

Det er denne type master, Energinet foreslår at rejse på hele linjen, og det er den, der præsenteres på de borgermøder, der holdes lige nu. Gittermasten er op til 35 meter høj med brede arme for at ledningerne kan hænge ved siden af hinanden. Foto: Energinet.

Energinet: Strømmen i kablerne bliver ikke vedvarende sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I takt med, at den vedvarende, grønne energi udbygges i de lande omkring os, som vi bliver koblet sammen med via de nye kabelforbindelser, vil strømmen gå fra grøn til sort, siger afdelingschef i Energinet.

Esbjerg: Billedet af Energinets Viking Link-forbindelse til England og de kontroversielle maste-udbygninger i det jyske er ikke så sort, som det bliver malet. For over tid vil grøn strøm erstatte den sorte fra blandt andet de tyske kraftværker i takt med, at der sker en udbygning af de grønne strømkilder i landene omkring os.

Det siger områdeleder Bjarne Brendstrup fra Energinet til påstanden om, at det er sort el fra tyske kulkraftværker, der vil flyde gennem Energinets kommende sydjyske forbindelser:

- Energinets planer om en ny højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup til den dansk-tyske grænse er til debat, og det er helt naturligt, da de færreste ønsker elmaster i nærområdet. Debatten rummer mange tal og også flere misforståelser, bl.a. at det er tysk kulkraftstrøm, der i fremtiden vil løbe i ledningerne. Det er noget, der på sigt vil ændre sig, siger Bjarne Brendstrup og forklarer:

- Et kabel mellem Danmark og England fører jo ikke i sig selv til mere blæsevejr eller solskin i Danmark, eller at der kommer mere regn og dermed vand i Norges vandkraftmagasiner. Derimod kan kraftværker skrue op for produktionen, og når man sætter en Viking Link ind i ligningen, vil regnemaskinen i første omgang vise, at det er dansk og tysk kraftværksstrøm, som i høj grad vil fylde kablet til England, siger han og fortsætter:

- Men regnemaskinen er baseret på en given mængde kraftværker, vindmøller osv., og den tager ikke højde for, at et nyt kabel med masser af eksportmuligheder vil føre til større afsætningsmuligheder for bl.a. danske vindmøller. Kablet giver derfor mulighed for, at man kan indpasse mere vind og sol i elsystemet. Med andre ord: kablet åbner døren til helt nye markeder, og dermed også salg af den stigende mængde vedvarende energi, der vil komme, i takt med at det danske energisystem frem mod 2050 bliver grønnere og grønnere.

Samfunds-gevinst

Som bekendt forestår Energinet ud over luftledningerne det 700 km lange søkabel, Viking Link, til England. Og selv om kablet først er tilbagebetalt i 2040, vil det give en samfundsøkonomisk fortjeneste at koble Danmark og England sammen, påpeger Bjarne Brendstrup:

- Luftledninger og søkabel giver samlet set en samfundsøkonomisk gevinst til Danmark på ca. fire mia. kr., bl.a. fordi Danmark kan sælge energi til England. Både større indenlandsk forbrug og mere eksport er en samfundsøkonomisk gevinst for Danmark. Helt generelt kræver omstillingen til grøn energi, at de europæiske elsystemer kommer til at hænge meget bedre sammen, og Viking Link vil også hjælpe med at sikre forsyningen i Danmark på de tidspunkter, hvor det blæser i England, men mindre i Danmark.

Torsdag kom det frem, at fire vestjyske borgmestre nu har bedt energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) samt medlemmerne af det pågældende, politiske udvalg i Folketinget om komme på visit og se, hvordan master vil skæmme den flade, vestjyske natur.

- Det er et bredt flertal i Folketinget, der har besluttet, at udbygningen af 400 kV nettet skal laves som luftledninger, men uanset om politikerne havde valgt luftledninger eller kabler i jorden, så er der behov for at udbygge det vestjyske el-net. Der er mange vindmøller i Vest- og Nordjylland, og el-nettet sander til. Nye, stærkere forbindelse er nødvendige for at kunne opsamle strøm og sende det ud til forbrugerne i Danmark og nabolande, siger Bjarne Brendstrup.

Energinet: Strømmen i kablerne bliver ikke vedvarende sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce