Biogas-anlæg i Østerbyen er stendødt

Borgere i den østlige bydel føler ofte, at deres bydel er Esbjergs skraldespand, og planerne om et biogasanlæg i Måde gjorde ikke noget godt for opfattelsen. Arkivfoto

Biogas-anlæg i Østerbyen er stendødt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hverken Venstres eller Socialdemokratiets byrådsgrupper vil lægge stemmer til et biogasanlæg i Måde. Dermed er der intet politisk flertal, og Ørsteds planer er reelt dødsdømte.

Esbjerg: Ørsteds planer om et nyt, stort biogasanlæg i Østerbyen bliver ikke til noget, og dermed kan flere tusinde protesterende Østerby-borgere ånde lettet op.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Venstres byrådsgruppe besluttede på et møde mandag eftermiddag, at partiet siger nej til biogasanlægget med placering i Østerbyen. Venstre har dog ikke flertal i Esbjerg Byråd og råder kun over 11 mandater, så i teorien ville andre partier kunne stemme sagen igennem udenom Venstre ved at samle 16 mandater. Det kommer dog heller ikke til at ske, for Socialdemokratiets gruppeformand, Søren Heide Lambertsen, er på linje med borgmesteren i biogas-sagen, og dermed lægger det andet, store byråds-parti med 11 medlemmer heller ikke stemmer til.

- Jeg bragte sagen op på Venstres gruppemøde mandag, fordi jeg mener, at vi nu har fået belyst, at risikoen er for stor i forhold til at placere et biogasanlæg i det område. Der er en reel bekymring for lugtgener, og vi har også folk i vores gruppe, der har en detail-viden om den slags og kan bekræfte, at når det lugter fra den type anlæg, så er det rigtig slemt. Den nævne placering er for tæt på Østerbyen og byen i det hele taget, og den mulige lugtpåvirkning, som et anlæg vil have på Østerbyen og for den sags skyld hele Esbjergs image, er ikke en risiko, vi er parate til at løbe. Når det er sagt, så havde det været et fint eksempel på cirkulær økonomi, hvor man udnytter restprodukter fra medicinalfirmaet Leo Pharma samt vand fra rensningsanlægget, siger Jesper Frost Rasmussen, der melder ud nu, fordi hørings-perioden netop er afsluttet.

Sagen kort
  • I september sidste år kom det frem, at Ørsted, tidligere Dong Energy, ønskede at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Rensningsanlæg Øst og medicinalvirksomheden Leo Pharma i Måde. Biomassen skulle komme fra restaffald fra Leo Pharma (mucosa) og landbruget. Biogasanlægget i Esbjerg vurderedes at ville skabe omkring seks arbejdspladser. Et lignende biogasanlæg, drevet af Ørsted i Kalundborg, har dog haft store problemer med stank.
  • En borger i Østerbyen oprettede en underskriftindsamling mod biogasanlægget. Det er lykkedes at skaffe 2.728 underskrifter, som i øvrigt blev overrakt til borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) tirsdag.
  • Borgmesteren har tidligere stillet lokalrådet i Østerbyen i udsigt, at der fra kommunalt hold skal arbejdes med en strategisk udviklingsplan for området, og han vil i den forbindelse tage op, hvilken erhvervs-anvendelse, der skal fastlægges for Måde-området. Bydelen er så tæt på erhvervsområdet, at det muligvis skal have samme klassificering som Kjersing, der jo også ligger tæt på bymæssig bebyggelse, mener han.

Kalundborg skræmmer

Stort set samme melding lyder som nævnt fra Søren Heide Lambertsen:

- Ingen af os har haft den bedste mavefornemmelse med den placering, og vi har selvfølgelig haft problemerne med Ørsteds anlæg i Kalundborg i tankerne. Risikoen er for stor ved den placering - hvis eller når, der kommer lugtgener, rammer det jo halvdelen af byen, og når anlægget først ligger der, er der ingen vej tilbage. Så Socialdemokratiet kan heller ikke være med, siger gruppeformanden.

Borgmesteren aftalte mandag med Venstres folk i Plan & Miljøudvalget, at de på udvalgsmødet tirsdag aften skulle orientere de andre partiers udvalgsmedlemmer om Venstres holdning uden for dagsordenen - i Plan & Miljøudvalget sidder foruden Venstre og Socialdemokratiet også Dansk Folkeparti og SF - og ligeledes tog direktør for Teknik & Miljø, Hans Kjær, kontakt til Ørsted for at varsle sagens sandsynlige udfald.

Grimt rygte

Plan & Miljøudvalgsformand Karen Sandrini (S) sagde tirsdag aften:

- Det store plus i sagen havde været genanvendelsen fra medicinalfirmaet og renseanlæggets store mængder vand, der kunne bruges i produktionen - et klassisk eksempel på cirkulær økonomi. Men risikoen og følsomheden er for stor. Der er folk, der tror, at Esbjerg stadig lugter, og sker der et uheld, så hænger vi på det rygte igen. Vi har ikke råd til at løbe den risiko i en by, der skal gøre sig attraktiv for studerende og tilflyttere.

Biogas-anlæg i Østerbyen er stendødt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce