Jobfest begynder i Nordsøen: Firmaer mangler folk i hundredtal til Tyra

For Esbjergs olieindustri har udsigterne været lange, men dette forår begynder første kapital af jobfesten i forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen. Lige nu mangler to firmaer op imod 200 mand. Arkivfoto

Jobfest begynder i Nordsøen: Firmaer mangler folk i hundredtal til Tyra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For Esbjergs olieindustri har udsigterne været lange, men dette forår begynder første kapital af jobfesten i forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen. Lige nu mangler to firmaer op mod 200 mand.

Esbjerg: Ventetiden er ovre. Esbjergs hårdt prøvede olieindustri har lige siden indgåelsen af Nordsøen-aftalen i marts sidste år sukket efter, at genopbygningen af gasfeltet Tyra, 225 kilometer ude i Nordsøen, vil materialisere sig i et øget aktivitetsniveau og ny jobskabelse.

Det sker nu. Firmaer som Semco Maritime og Muehlhan er i øjeblikket på intensiv jagt efter op imod 200 mand, fortrinsvis stilladsarbejdere og svejsere, som allerede i marts og april skal sendes på arbejde på Nordsøen, hvor de skal være med til at forberede nedtagningen af de tontunge stålkonstruktioner på Tyra-feltet.

- Man kan godt sige, at det er Tyra-eventyret, der starter her, konstaterer Verner Andersen, Vice President, Operation Support, Semco Maritime, der lige nu leder efter cirka 85 mand, hovedsageligt rørtrådssvejsere.

Tyra-tidslinjen
  • 2017-2019: Den store opgave med at få gjort platformene klar til at lukke produktionen ned og klargøre platformene til, at kranskibene kan hente dem.
  • 2019, 4. kvartal: Tyras produktion lukker helt ned. Allerede fra begyndelsen af 2019 begyndes nedlukningen, der sker trinvist med stort fokus på sikkerhed og operationel effektivitet.
  • 2020: De seks nye topsides til brøndhoved- og stigrørsplatforme bliver færdige og sejles ud til feltet. Første topside løftes af og lægges på et transportskib, mens det nye installeres på den eksisterende jacket med forlængede brønde. Sådan fortsætter man, indtil samtlige seks topsides er blevet udskiftet.
  • 2021: Installation af det nye procesanlæg og den nye beboelsesplatform.
  • 2021-2022: De eksisterende proces-og beboelsesanlæg nedtages og bortskaffes.
  • 2022: Det nye Tyra-felt indvies, og gasproduktionen genoptages.

Omskoling

Hos muehlhan søger Head of Operation, Lasse Møller Strandby, cirka 85 stilladsarbejdere, og i det hele taget skal han foruden folk til Tyra-opgaverne bruge mandskab i tilknytning til den almindelige sommeropmanding, så der i alt skal bruges omkring 100 mand, heriblandt også overfladebehandlere og isolatører.

Og det haster. Derfor havde de to firmaer forleden allieret sig med jobcenter Esbjerg og AMU-Vest, som vil sikre en eventuel omskoling og nødvendige certifikater.

- Vi ønsker som udgangspunkt kandidater med stilladsbyggererfaring, men vi ved godt, at det er svært at skaffe i så stort antal, så vi søger også efter håndværkere, som vil omskoles, fortæller Lasse Møller Strandby.

Historisk lavt

Ved et møde på AMU-Vest i sidste uge deltog i alt omkring 130 kandidater, og fordi rekrutteringsopgaven er så stor, er det næppe muligt udelukkende at skaffe arbejdskraften lokalt. Således har jobcentrets såkaldte Energiteam, der er specialiseret i at formidle kontakt mellem ledige og virksomheder indenfor olie-, gas- og vindenergi, annonceret opgaven bredt i landet, og blandt deltagerne kom cirka 75 personer fra andre dele af landet.

Det kan dog også blive nødvendigt at hente hænderne uden for landets grænser.

- Vi prioriterer naturligvis dansk arbejdskraft, men det er også en stor opgave, vi står overfor, forklarer Verner Andersen.

Semco Maritime og Muehlhan vandt sidste forår den store mandskabskontrakt, som betyder, at de to firmaer de næste fem år skal levere mandskab til Maersk Oils operationer i den danske del af Nordsøen.

Opgaverne med genopbygningen af Tyra-feltet falder lige nu et tørt sted, eftersom flere år med lav oliepris og heraf følgende lavt investeringsniveau samt ejerskifter blandt olieoperatørerne på dansk sokkel har medført en historisk lav bemanding. Aktuelt har Semco Maritime 200-250 mand på Nordsøen, mens tallet hos Muehlhan er cirka 300 mand.

Jobfest begynder i Nordsøen: Firmaer mangler folk i hundredtal til Tyra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce