Ansøgte 12 dage for sent: 15-årig tvinges bort fra mor, lillebror og papfar

Måske et af de sidste familiebilleder i lang tid. Ni-årige Hung Viet Nguyen og 15-årige Tra Viet Nguyen flankeret af papfar Jørgen Bonefeld og hustru og mor Ha Thi Thanh Tran. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Ansøgte 12 dage for sent: 15-årig tvinges bort fra mor, lillebror og papfar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En familie fra Aabenraa spredes til to kontinenter, efter at skoleeleven Tra Viet Nguyen er blevet udvist. Begrundelse: Ansøgningen om familiesammenføring overholdt ikke tidsfrist.

Aabenraa: Klokken 18.35 onsdag stiger 15-årige Tra Viet Nguyen sammen med sin mor, Ha Thi Thanh Tran, om bord på et fly i Hamborg. Destination: Hanoi, Vietnem.

Den unge pige har nemlig fået afslag på familiesammenføring med sin mor og har dermed ikke opholdstilladelse. Derfor må hun forlade Aabenraa, hvor hun for et år siden indledte et nyt liv sammen med sin mor, lillebror Hung på ni år og parfar Jørgen Bonefeld.

Familien på fire flyttede sammen i Jørgen Bonefelds hus i Aabenraa den 19. september 2017. Der blev imidlertid ikke søgt opholdstilladelse før knap halvanden måned senere.

- Min kones mor var syg, så hun måtte rejse tilbage igen. Derfor søgte vi om opholdstilladelse 6. november. I mellemtiden havde Tra haft fødselsdag den 25. oktober og var fyldt 15 år, forklarer Jørgen Bonefeld.

Og det kan vise sig at være en skæbnesvanger fødselsdag. Reglen er nemlig den, at børn som udgangspunkt kun kan blive familiesammenført, indtil de er 15 år. 12 dage med kæmpe betydning.

JydskeVestkysten har set Udlændingestyrelsens afslag på familiesammenføring, som er dateret næsten et år efter ansøgningen, 20. september 2018.

Forslag: Rejs til Vietnam

"Der er til sagen imidlertid ikke oplyst om ganske særlige grunde, der gør, at du og din mor ikke fortsat kan udøve jeres familieliv i Vietnam", skriver Udlændingestyrelsen, som dermed foreslår, at familien i stedet flytter fra Aabenraa til Vietnam.

- Det kan ikke lade sig gøre, fordi jeg er eneforsørger. Jeg kan ikke flytte nogen steder. Jeg arbejder med offshore-vindprojekter, og mine kunder er her, siger Jørgen Bonefeld, der har boet i Asien og Schweiz i syv år, inden han sidste år vendte hjem til Aabenraa.

- Min forretning kan ikke flyttes til den anden side af verden, når mine kunder er i Vejle, Aarhus, Esbjerg, Hamborg og Cuxhaven, og jeg stort set kører ud engang om ugen.

Mor og søn fik opholdstilladelse for to år. Familien har klaget over afgørelsen til Udlændingenævnet, som har afgjort, at Tra Viet Nguyen ikke må opholde sig i Danmark i de formentlig op til syv måneder, behandlingen varer.

Udlændingestyrelsen er klar i mælet, når den skal motivere afslaget.

- For at blive familiesammenført er det normalt et krav, at barnet er under 15 år på ansøgningstidspunktet. Hvis barnet er mellem 15 og 18 år, vurderer vi, om der alligevel skal gives en opholdstilladelse på baggrund af Danmarks internationale forpligtelser. Og det var ikke tilfældet i denne sag, forklarer kontorchef Helle Thomassen Endres via en mail fra presseansvarlig Nils Bak.

Ansøgte 12 dage for sent: 15-årig tvinges bort fra mor, lillebror og papfar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce