Formidable John Steinbeck: Vreden, kærligheden og den befriende latter

John Steinbeck - som han så ud på toppen af karrieren. Han var et fysisk pragteksemplar, trænet af hårdt fysisk arbejde gennem årene før, han kunne leve af skriveriet.

Formidable John Steinbeck: Vreden, kærligheden og den befriende latter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I anledning af en række genudgivelser af John Steinbecks romaner sætter Bogkassen i denne uge den amerikanske nobelpristager i centrum. Han var en formidabel forfatter på flere forskellige plan.

Bøger: John Steinbeck begik kun én fejl som forfatter. Han skrev for mange gode bøger! Det lyder forrykt. Ja, men der er alligevel en vis mening i galskaben. For i en periode på en lille snes år, hvor Steinbeck var allerbedst, fra midten af 1930'erne til midten af 1950'erne, skrev han et væld af fremragende romaner.

Der var så mange "hit", at de i en vis grad kom til skygge for hinanden.

Det fremgår tydeligt i øjeblikket, hvor flere forlag har valgt at genudgive Steinbeck-romaner. De romaner, der allerede ved udgivelsen fik stjernestatus, beholder deres glans. De er stadig litteratur i verdensklasse. Men nogle af de romaner, der druknede i det litterære champagnebrus, vinder ved at få deres eget liv. De vokser.

John Steinbeck var en formidabel forfatter. Han har et stort trofast publikum - og med genudgivelserne får han et nyt. For unge læsere, der ikke tidligere har haft lejlighed til at læse "Vredens druer", "Mus og mænd" eller "Dagdriverbanden", har noget at glæde sig til. Og de yngre læsere vil tage Steinbeck til sig, som deres forældre og bedsteforældre har gjort det for længst.

Der er i Steinbecks forfatterskab seks lysende kvaliteter, som vil bære hans værker videre til slægt efter slægt.

1) En varm kærlighed til mennesker.

2) En prægtig humor.

3) Et rigt nuanceret følelsesliv.

4) En formidabel iagttagelsesevne.

5) En sprudlende fantasi.

6) Og ikke mindst - en sproglig kvalitet, der er uden for kategori.

Blandt de Steinbeck-bøger, der er blevet genudgivet i Danmark på det seneste, er klassikere som "Vredens druer" og "Mus og mænd" - fra forlaget Lindhardt og Ringhof. Og "Rutebil på afveje", som Bechs Forlag Viatone har sendt på gaden.

Sidstnævnte er et godt eksempel på bøger, der rager langt højere op end deres rygte. Der er tale om en roman i verdensklasse. Men den kom fra manden, der skrev "Vredens druer", "Vort mismods vinter", "Øst for Paradis" og "Dagdriverbanden". Så den var vanskelig at få øje på. Nu, hvor den får sit eget liv, viser den sin storhed. En komplet fortælling.

Steinbecks allerbedste
John Steinbeck udgav 27 bøger fra 1929 til 1962. De fortjener alle at blive læst, men her følger Bogkassens anbefaling af Steinbeck-bøger, som ingen bog-nyder må snyde sig selv for:"De himmelse græsgange" (en novellesamling).

"Dagdriverbanden".

"Mus og mænd".

"Vredens druer".

"Rutebil på afveje".

"Et mægtigt gilde".

"En herlig torsdag".

"Øst for Paradis".

"Vort mismods vinter".

"Pippin den Fjerdes korte regeringstid".

"Månen er skjult".
Den ældre Steinbeck, som vi husker ham. Hyggelig og jovial, men engageret i samfundsforhold og altid parat til at slå et slag for mennesker, der led nød.
Den ældre Steinbeck, som vi husker ham. Hyggelig og jovial, men engageret i samfundsforhold og altid parat til at slå et slag for mennesker, der led nød.

Drømmen og viljen

John Steinbeck blev født i 1902 lidt uden for byen Salinas i Californien. Faderen var tysk-amerikaner og moderen af irsk afstamning. Steinbeck blev student og indskrevet på universitetet. Han studerede marinebiologi. Men dybest set interesserede det ham ikke. Han ville være forfatter.

Så han sprang fra studiet og arbejdede i frugtplantagerne, som losser på fragtbådene og en overgang som skovhugger - for at tjene til dagen og vejen. Men forfatterdrømmen holdt han fast i. Sammen med sin første kone lejede han en lille hytte på stranden ud for Salinas. Parret levede stort set af selv-fangede fisk. Og John Steinbeck skrev. Digte, noveller, udkast til romaner.

Han forsøgte sig også som journalist. Parret var lige netop i stand til at overleve. Heller ikke mere. Men der kom en roman ud af det. Den udkom i 1929 - fire år efter, den var færdig. For Steinbeck skrev den om tre gange.

"Månens gyldne bæger" fik en stilfærdig modtagelse. Derefter udgav Steinbeck novellesamlingen "De himmelske græsgange". Det hjalp hverken på humøret eller økonomien. Samlingen solgte i under 1000 eksemplarer.

Den næste bog, "Til en ukendt gud" fik samme skæbne. Det er muntert at tænke på. For da John Steinbeck i 1962 blev tildelt Nobels Litteraturpris, blev "De himmelske græsgange" netop nævnt som en af årsagerne. For novellernes fine skildringer af mennesker og for det gode sprog.

Men i starten af 1930'erne kunne forfatteren ikke ernære sig af bogskriveriet. Han supplerede med journalistik og hårdt fysisk arbejde. Men så blev Steinbeck præmieret for sin jernhårde vilje til at ville være forfatter. I 1935 udgav han romanen "Tortilla Flat" - den, der på dansk hedder "Dagdriverbanden" - og så kom gennembruddet med et ordentligt brag. Fra den dag var Steinbecks litterære lykke gjort.

John Steinbeck med hustruen Elaine Anderson. Det var forfatterens tredje ægteskab, og det var meget lykkeligt. Parret blev viet i 1950 og var sammen, til Steinbeck døde i 1968.
John Steinbeck med hustruen Elaine Anderson. Det var forfatterens tredje ægteskab, og det var meget lykkeligt. Parret blev viet i 1950 og var sammen, til Steinbeck døde i 1968.

Tre forfattere i én

"Dagdriverbanden" er en herlig, morsom fortælling om dagdriverne ved Californiens Stillehavskyst. Dermed havde Steinbeck vist en af de tre forfattere, han indeholdt.

Ser man på Steinbecks forfatterskab, består den af tre typer værker: Der er de store, skarpe, samfundsengagerede og samfundskritiske bøger - som "Vredens druer" og "Øst for Paradis".

Så er der de muntre, fanden-i-voldske og sprudlende bøger om dagdriverne, om vagabonderne, om livsglæden som et mål i sig selv - bl.a. bøger som "Et mægtigt gilde" og "En herlig torsdag".

Og så er der de mindre kendte, ofte mindre romaner som "Perlen" og "Månen er skjult" - der ligner nogle gode ideer, Steinbeck har fået - og så har han skrevet dem i en fart.

De er ikke blandt toppræstationerne, men de er gode alligevel. "Månen er skjult" handler om den tyske besættelse af Norge - skrevet straks, det skete. Og et råb til omgivelserne om, at Nazityskland byggede på en kriminel tankegang. Skrevet før USA gik ind i krigen. Men Steinbecks tre roman-typer har den varme sympati for mennesker til fælles. I de store, samfundskritiske romaner mærkes indignationen og vreden. Og i vagabond-fortællingerne får vi den befriende latter.

John Steinbeck på besøg hos amerikanske tropper i Vietnam. Det er bemærkelsesværdigt, at den politisk engagerede Steinbeck støttede præsident Johnsons Vietnam-politik og ikke kritiserede krigen eller præsidenten.
John Steinbeck på besøg hos amerikanske tropper i Vietnam. Det er bemærkelsesværdigt, at den politisk engagerede Steinbeck støttede præsident Johnsons Vietnam-politik og ikke kritiserede krigen eller præsidenten.

Berømmelse og politik

Da Steinbeck fik succes med "Dagdriverbanden", brugte han indtjeningen fra bogen til at skrive et par meget anderledes bøger, nemlig "Det ukuelige sind" og "Mus og mænd". De udkom begge i 1937. Her viste Steinbeck for alvor sit store engagement i samfundsforhold og i små mennesker skæbne. "Det ukuelige sind" er en beretning om en strejke og de brutale midler, der anvendes for at slå den ned. "Mus og mænd" fortæller en gribende historie om daglejere på landet. Bogen er dog også morsom og varm. Den betragtes som Steinbecks lille mesterværk - på samme måde, som "Vredens druer" betragtes som hans store.

På mange måder kan bøgerne fra 1937 betragtes som en slags opvarmning - om end imponerende - til "Vredens druer", der udkom i 1939. Den er blevet kaldt "Verdens bedste proletarroman".

Her i Bogkassen vil vi udvide begrebet og kalde den for en af verdens bedste romaner, nogensinde. Den har det hele. Steinbecks engagement i de dårligst stillede forhold gjorde, at han blev mistænkt for at være kommunist. Men selv mccarthyismen i USA fik aldrig et konkret bevis for Steinbecks politiske holdning. At han havde stor sympati for socialistiske tanker, er der ingen tvivl om.

Senere i karrieren trådte han frem og kritiserede mange politiske beslutninger. Det er dog bemærkelsesværdigt, at han langt hen ad vejen støttede præsident Lyndon B. Johnsons politik i Vietnam. Han besøgte også tropperne i Vietnam - uden at kritisere præsidenten eller krigen.

Under Anden Verdenskrig arbejdede Steinbeck som krigskorrespondent for New York Tribune Herald. Efter krigen blev nogle af hans artikler samlet og bragt i bogen ?Der var en gang en krig?.
Under Anden Verdenskrig arbejdede Steinbeck som krigskorrespondent for New York Tribune Herald. Efter krigen blev nogle af hans artikler samlet og bragt i bogen ?Der var en gang en krig?.

Den pludselige død

Steinbeck modtog Nobels Litteraturpris i 1962 - ret sent, må man sige. For han fik prisen ti år efter at have skrevet sin sidste store roman, "Øst for Paradis", der udkom i 1952. Efter den skrev han kun non-fiktive bøger. Han sluttede som skribent i 1962 med bogen "På rejse med Charley" - en beretning om at køre rundt i 40 stater i en autocamper, kun ledsaget af sin trofaste puddelhund, Charley.

John Steinbeck var gift tre gange. De to første ægteskaber varede kort, men i 1950 giftede han sig med Elaine Anderson, og det blev et meget lykkeligt ægteskab, der varede livet ud.

John Steinbeck boede en stor del af sit voksne liv i New York, og det var her, i huset i Harlem, at han døde 20. december 1968. Ramt af et hjerteanfald som 66-årig.

Gennem årene nåede John Steinbeck at udgive 27 bøger. Flere af dem blev filmatiserede, bl.a. "Øst for Paradis" med Marlon Brando i en hovedrolle. "Vredens druer" og "Mus og mænd" er også filmatiseret - og de samme bøger har dannet basis for teaterforestillinger i en række lande.

Under krigen arbejdede John Steinbeck som krigskorrespondent for avisen New York Herald Tribune. Efter krigen blev hans artikler fra avisen samlet i bogen "Der var en gang en krig". Det er interessant at sammenligne Steinbecks artikler med dem, forfatter-kollegaen Ernest Hemingway skrev - og interessant at studere de to mænds meget forskellige optræden undervejs. Selv en inkarneret Hemingway-fan får det lidt dårligt i den forbindelse.

Ud over Nobelprisen i litteratur modtog John Steinbeck gennem den lange, produktive karriere en række priser. Efter Nobelprisen var Pulitzer-prisen den mest prestige-fyldte. Den modtog Steinbeck i 1939 for "Vredens druer".

?The moon is down? - eller ?Månen er skjult?, som romanen hedder på dansk, er en beretning om den tyske besættelse af Norge. Steinbeck skrev bogen, før USA gik ind i krigen.
?The moon is down? - eller ?Månen er skjult?, som romanen hedder på dansk, er en beretning om den tyske besættelse af Norge. Steinbeck skrev bogen, før USA gik ind i krigen.
?Rutebil på afveje? - i ny, dansk udgave fra Bechs Forlag Viatone. En prægtig roman, der fortjener et nyt liv.
?Rutebil på afveje? - i ny, dansk udgave fra Bechs Forlag Viatone. En prægtig roman, der fortjener et nyt liv.
?Dagdriverbanden? - eller ?Tortilla Flat?, som Steinbeck døbte romanen, betød det store gennembrug for forfatteren. Bogen udkom i 1935.
?Dagdriverbanden? - eller ?Tortilla Flat?, som Steinbeck døbte romanen, betød det store gennembrug for forfatteren. Bogen udkom i 1935.
?Vredens druer? er blevet kaldt verdens bedste proletarroman. I Bogkassen forenkler vi udtrykket og kalder bogen for en af de bedste romaner, der nogensinde er skrevet.
?Vredens druer? er blevet kaldt verdens bedste proletarroman. I Bogkassen forenkler vi udtrykket og kalder bogen for en af de bedste romaner, der nogensinde er skrevet.

Formidable John Steinbeck: Vreden, kærligheden og den befriende latter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce