Vejen Kunstmuseum vil genskabe billedhuggerens hus og have

Niels Hansen Jacobsens gamle hus i Skolegade har fået nyt stråtag. Museumsleder Teresa Nielsen håber, det bliver muligt at skaffe penge til mere istandsættelse, da huset er plaget af fugt. Foto: Ludvig Dittmann

Vejen Kunstmuseum vil genskabe billedhuggerens hus og have

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museet mangler mulighed for at formidle en vigtig del af billedhugger Niels Hansen Jacobsens liv. Museumsleder Teresa Nielsen ønsker "Hytten" istandsat og mener, at der her bør sættes fokus på billedhuggerens produktion af grav- og mindesten.

VEJEN: Samlingen af billedhugger Niels Hansens Jacobsens værker, som udstilles på Vejen Kunstmuseum, mangler en vigtig dimension, mener museumsleder Teresa Nielsen, som har store planer med "Hytten" - det lille hus i Skolegade, som billedhuggeren brugte som sommerresidens fra 1908 - 1924 sammen med sin hustru nummer to, Kaja.

- På museet viser vi billedhuggerens værker, hans skulpturer og hans keramik, men der er en side af hans produktion, som vi ikke fortæller ret meget om, nemlig hans store produktion af gravsten og mindesmærker. Den del af historien bør naturligvis også formidles, og det er oplagt at restaurere "Hytten", der i starten var et aftægtshus til familiens gård, og gøre den til et formidlingssted, fortæller Teresa Nielsen, som oplyser, at det gamle hus, når det bliver restaureret, ikke kun kan bruges til formidling men også som legatbolig.

"Hytten" er helt sikkert værd at bevare, og det kunne få stor, stor værdi for hele Vejen Kommune, hvis det blev istandsat og blev brugt til at fortælle noget om den del af billedhuggerens produktion, som vi i dag ikke fortæller ret meget om på museet.
Teresa Nielsen, leder af Vejen Kunstmuseum
Hyttens historie
"Hytten" ligger i Skolegade i Vejen, mellem Rosengården og det gamle Egely. Det fungerede i perioden fra 1908 til 1924 som sommer-bolig for billedhugger Niels Hansen Jacobsen og hans hustru Kaja. Om vinteren boede parret i København.Gamle fotografier viser, at der til venstre for "Hytten" lå et huggehus. En kopi af dette, opført som en midlertidig bygning, er rejst af skoleelever fra Vejen og Askov og kan i øjeblikket besøges på pladsen foran Vejen Kunstmuseum.

Ved "Hytten" lå også billedhuggerens keramikværksted, og under noget stråtag, der stod på jorden, har billedhuggeren formentlig opbevaret forskellige materialer.

"Hytten" var i mange år Vejen Kommunes ejendom. I dag er den en del af Vejen Kunstmuseum.

Bygningen, som er fredet, var i mange år lejet ud.

Den, der sidst boede i huset, var Grethe Skov - mor til Danmarks storkeekspert Hans Skov.
"Hytten" har en speciel, meget smuk trappe. Man kan gå både til højre og venstre. Museumsleder Teresa Nielsen ses her på den gamle trappe, der ønskes bevaret. Foto: Ludvig Dittmann
Foto: Ludvig Dittmann

Vil genskabe kunstner-miljøet

- Jeg forestiller mig, at der i "Hytten" kunne bo skiftende kunstnere, kunsthistorikere og håndværkere, som - mens de bor her - kunne berige os med noget. Med den rette planlægning kan "Hytten" sagtens fungere som legatbolig tre-fire gange i løbet af et år. Derudover skal vi have genskabt billedhuggerens huggehus, hans keramikværksted og det lille stråtags-overdækkende rum, som måske blev brugt til opbevaring af materialer. Selve haven er der også masser af muligheder i. Her kunne vi placere store sten rundt omkring, sådan som de stod, da billedhuggeren arbejdede her, fortæller museumslederen, som ser et stort formidlings- og turistmæssigt potentiale i det gamle hus og de omkringliggende arealer.

Hun føler sig inspireret af det kunstneriske miljø omkring kunstnerkolonien Worpswede ved Bremen og mener, at området ved Skolegade i Vejen på sigt kunne åbnes op som et rekreativt område.

Hun mener også, og at det kunne være en god idé at lade museumsgæster en tur på Vejen Kirkegård, hvor de kan se de over 50 gravsten, som er skabt af Niels Hansen Jacobsen, hvorefter besøgende kunne gå en tur ved Vejen Å og bagefter besøge Skibelund og omkringliggende kirkegårde.

- Sådan en rute kunne i den grad være med til at formidle Vejen Kommunes kunstneriske DNA, lyder det fra Teresa Nielsen.

De gamle vinduer er der endnu. De skal istandsættes sammen med resten af bygningen, der lige nu fremstå tom men dog rummer en del gamle effekter. Foto: Ludvig Dittmann
De gamle vinduer er der endnu. De skal istandsættes sammen med resten af bygningen, der lige nu fremstå tom men dog rummer en del gamle effekter. Foto: Ludvig Dittmann
Foto: Ludvig Dittmann

Har fået nyt tag

"Hytten" har for nylig fået nyt stråtag, betalt af Vejen Kommune, og planen er nu at få politikerne med på ideen med at gøre bygningen og det omkringliggende areal til et formidlingssted. Teresa Nielsen satser på at søge forskellige fonde og oplyser, at det vil kræve en del restaurering, inden "Hytten" igen kan bruges som beboelse.

- Huset har stået tomt i flere år og er plaget af fugt. Derudover skal der gøres noget, så bygningen opfylder brandkravene. Men "Hytten" er helt sikkert værd at bevare, og det kunne få stor, stor værdi for hele Vejen Kommune, hvis det blev istandsat og blev brugt til at fortælle noget om den del af billedhuggerens produktion, som vi i dag ikke fortæller ret meget om på museet, lyder det fra Teresa Nielsen.

Badeværelset fremstår rustikt men hyggeligt. Foto: Ludvig Dittmann
Badeværelset fremstår rustikt men hyggeligt. Foto: Ludvig Dittmann
Foto: Ludvig Dittmann
I haven ved
I haven ved "Hytten" står en af de sten, Niels Hansen Jacobsen ikke fik gjort færdig. Foto: Ludvig Dittmann
Foto: Ludvig Dittmann
Et kig ned af trappen... Foto: Ludvig Dittmann
Et kig ned af trappen... Foto: Ludvig Dittmann
Foto: Ludvig Dittmann

Vejen Kunstmuseum vil genskabe billedhuggerens hus og have

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce