Tidligere Taliban-bekæmper vil forsvare sit nye hjemland

Mehdi Kaberi i sit værelse på Egely i Vejen. Drømmen er at få et job.

Tidligere Taliban-bekæmper vil forsvare sit nye hjemland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mehdi Kaberi er 48 år og flygtning fra Afghanistan, hvor han i 90'erne kæmpede mod terrororganisationen Taliban. Han er flygtet til Danmark alene med drømmen om en ny start, vil forsvare sit nye hjemland og leder efter et job, så han kan forsørge sin familie.

Vejen: Hvis man tilfældigvis kommer forbi Egely om morgenen, kan man være sikker på, at Mehdi Kaberi sidder i vindueskarmen med en kop kaffe og en cigaret.

- Jeg drikker kaffe og ryger en cigaret hver morgen, så bliver jeg frisk, siger han.

Mehdi Kaberi har boet sammenlagt 17 år i Danmark og har fået permanent opholdstilladelse.

Før han kom til Danmark, var han ansat som løjtnant i den afghanske hær.

Kaberi har stået i situationer og oplevet ting, som er svære for en dansker at forestille sig. Hans oplevelser i hjemlandet står i kontrast til hans fredfyldte liv i flygtningeboligerne i Egely i Vejen.

Det er også blevet rituelt for nydanskeren at meditere for at finde ro og få styr på sine tanker. Hans bekymringer ligger hovedsagligt hos familien i Usbekistan, som han i øjeblikket kæmper for at blive sammenført med i Danmark.

Hans mål er at finde et arbejde i Danmark, så han kan forsørge sin kone og datter, når de kommer til landet. Han har tidligere arbejdet som udskærer for Danish Crown i seks år og søger i øjeblikket samme stilling i virksomheden Skare Meat Packers i Vejen.

En af de største forskelle på Afghanistan og Danmark er, at man kan stole på folk her.
Mehdi Kaberi
Journalistlinjen
I dag og i de kommende dage er der her i JydskeVestkystens Vejenudgave en række artikler, som er skrevet af kursister på journalistlinjen på Askov Højskole & Efterskole.Temaet, som kursisterne har arbejdet med, har været unge og kultur.

Linjefaget Journalistik og Medier - i daglig tale journalistlinjen - på Askov Højskole klæder eleverne på til liv som journalist. Gennem årene har Askov Højskole fodret de journalistiske uddannelser og arbejdspladser med kompetente studerende og eftertragtede journalister. Alene i 2018 kom over 85 procent af dem, der havde valgt at forberede sig på Askov Højskole, ind på en af de to journalistuddannelser.

Tillid i Danmark

I Usbekistan havde han sin egen forretning med nogle venner, hvor de producerede toiletpapir. Kaberi beskriver, hvordan man i Afghanistan og Usbekistan ikke bliver holdt i hånden af systemet, men at man derimod selv må finde sin egen levevej.

Princippet om at den stærkeste overlever, kalder Mehdi Kaberi for 'ulveloven'.

- En af de største forskelle på Afghanistan og Danmark er, at man kan stole på folk her, siger han. Tillid til sine medmennesker vægter han højt, og det har han først oplevet, efter han er kommet til Danmark, hvorimod korruption og politisk kaos herskede i hans hjemland. Efter han er kommet til landet, blev han i 2015 medlem af Hjemmeværnet i Vejen.

- Jeg elsker at hjælpe andre, siger Mehdi Kaberi, som er den eneste nydansker i kompagniet, og det passer ham fint.

Han bliver ikke undervist i dansk, så det er en måde at lære sproget på og få nye venner og bekendtskaber.

En øl med vennerne

Udover Mehdi Kaberi bor der 20 andre flygtninge i Egely, og næsten hver anden er enten i arbejde eller under uddannelse.

De kommer fra vidt forskellige lande, hvor det ikke er en selvfølge at kunne engelsk, og derfor har de svært ved at kommunikere med hinanden, selv om Mehdi Kaberi snakker seks sprog.

Når han ikke er i Egely, bruger han sin fritid i det lokale fitnesscenter. Det er en god mulighed for at skabe nye bekendtskaber. Han har tidligere boet i Brørup og har meget af sit netværk der.

- Jeg drikker tit øl med mine venner og spiser god mad, siger han, der vægter viden højt og bruger en del tid på at se dokumentarfilm og interesserer sig for filosofi, specielt sufisme, som er ulovligt i Afghanistan og flere andre lande i Mellemøsten.

Mehdi Kaberi ser positivt på fremtiden og stræber efter at bidrage til det danske samfund, som han for øvrigt roser.

Tidligere Taliban-bekæmper vil forsvare sit nye hjemland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce