Sygehus beklager i fnat-sagen

Kolding Sygehus beklager i fnat-sagen, hvor enke Birthe Hansen fra Vejen klager over manglende information om, at hendes nu afdøde mand, Johannes, blev udskrevet fra en afdeling, hvor der var konstateret flere tilfælde af hudlidelsen fnat. Arkivfoto: Ludvig Ditmann

Sygehus beklager i fnat-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægefaglig direktør Mads Koch Hansen er ked af, at enke Birthe Hansen fra Vejen ikke mener, sygehuset har informeret godt nok om det fnat-angreb, der sidste år blev konstateret på karkirurgisk afdeling. Ældrecentret Kærdalen i Vejen melder om flere fnat-tilfælde og fik ingen information fra sygehuset.

VEJEN: Birthe Hansen fra Vejen har sendt en klage til Kolding Sygehus, fordi hun har mistanke om, at hendes nu afdøde mand, Johannes, fik fnat i forbindelse med en indlæggelse på karkurgiske afdeling i begyndelsen af året.

Ifølge lægefaglig direktør Mads Koch Hansen på sygehuset fik få patienter og cirka fem ansatte, alle med tilknytning til afdelingen, tilbage i december 2017 konstateret fnat. Det fik sygehuset til kort efter nytår at sende en pressemeddelelse ud, der informerede om forekomsten. Der blev også fortalt om fnat-angrebet i et nyhedsbrev til en række praktiserende læger, og cirka 80 tidligere indlagte patienter fik information om fnat-sygdommen i et brev fra sygehuset.

Efterfølgende har man ikke haft tilfælde af fnat på sygehuset, og om Birthe Hansens kritik af, at hverken hun eller ældrecentret Kærdalen blev oplyst om fnat-situationen, siger Mads Koch Hansen:

- Hvis Birthe Hansen mener, vi ikke har levet op til vores ansvar som sygehus, kan jeg kun beklage. Jeg har læst hendes klage og er dermed bekendt med det sygdomsforløb, hendes mand fik, og jeg må sige, at det bestemt ikke er et ønskeligt forløb. Når vi ikke skrev ud til patienter, der var indlagt på den pågældende afdeling efter nytår, skyldes det, at vores mikrobiologiske afdeling, som er eksperter på området, på daværende tidspunkt vurderede, at der ikke længere var nogen smitterisiko.

Hvis Birthe Hansen mener, vi ikke har levet op til vores ansvar som sygehus, kan jeg kun beklage.
Mads Koch Hansen, lægefaglig direktør på Kolding Sygehus
Den ramte afdeling
I december 2017 blev der konstateret fnat på karkirurgisk afdeling på Kolding Sygehus.

Fnat er en lidelse, der opstår ved, at små mider gravere sig ned i huden med stærk klø til følge.

Sygdommen er meget smitsom.

Få patienter og cirka fem ansatte på den pågældende afdeling fik sygdommen konstateret. De blev alle behandlet - det samme gjorde deres familier for at hindre eventuel smitte.

Sygehuset udsendte i januar en pressemeddelelse, hvori man fortalte om situationen, og sygehuset opfordrede dengang patienter og pårørende til at henvende sig, hvis de havde mistanke om, at de var blevet smittet med fnat.

Ifølge sygehusets lægefaglige direktør, Mads Koch Hansen, fik man efterfølgende otte-ti henvendelser, og ingen af disse henvendelser var fra personer, som rent faktisk havde fnat.

Vil ikke skabe frygt

Mads Koch Hansen påpeger, at patient-information vedrørende sygdomsangreb altid skal afvejes nøje, idet sygehuset ikke ønsker at skabe frygt men ønsker at oplyse patienterne fagligt korrekt.

Han understreger, at det ikke er bevist, at den fnat, Johannes Hansen fik konstateret efter sin indlæggelse, stammer fra Kolding Sygehus, og erklærer sig 100 procent enig i, at der i befolkningen er et stort behov for øget åbenhed omkring fnat.

- Fnat er en sygdom, mange har glemt, og der er mange, som ikke er stolte ved at stå frem og fortælle, at de har den. Det er vigtigt, at man søger læge, hvis man har mistanke om, at man har fået fnat, da sygdommen er meget smitsom, påpeger den lægefaglige direktør.

Flere fik fnat på Kærdalen

Ældrecentret Kærdalen i Vejen, hvor afdøde Johannes Hansen boede til sin død, melder om flere udbrud af fnat.

- Vi har haft flere udbrud af fnat blandt både medarbejdere og borgere - alle i samme afdeling. Vi ved ikke, hvor smitten kom fra, og den blev hurtigt stoppet, fortæller områdeleder Tove Bahl Mikkelsen.

Personalet tog sine forholdsregler, så fnatmiderne ikke blev spredt.

- Lige så snart vi fik konstateret det første udbrud af fnat, arbejdede vi efter vores lokale vejledning om fnat, som har til formål at forebygge, at fnat spredes, fortæller hun.

Vejledningen, som de ansatte gik frem efter, er udarbejdet af infektionshygiejnisk enhed på Sydvestjysk Sygehus og af kvalitets- og udviklingskoordinatoren i Vejen Kommune. Den kræver blandt andet, at personalet skal iføre sig beskyttelsesdragter og gummihandsker. Fnat-ramte beboeres sengetøj skal vaskes ved 60 grader, og fnat-ramte stuer skal desinficeres.

På spørgsmålet, om man på Kærdalen modtog information fra Kolding Sygehus om fnat i forbindelse med Johannes Hansens udskrivelse, svarer Tove Bahl Mikkelsen:

- Vi har ikke fået nogen henvendelser fra noget sygehus vedrørende risiko for smitte med fnat.

JydskeVestkysten har bedt Johannes Hansens læge, Birthe Nørby, oplyse, om hun har modtaget et brev fra Kolding Sygehus med information om fnat.

Hun ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Sygehus beklager i fnat-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce