Vi bruger cookies!

jv.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.jv.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere

Stærkstrømsteknikeren har en bibeskæftigelse

Bevæbnet med en bærbar blæsebælg med bedøvende røg, inspicerer Jørn Egholm Jensen nogle af sine bistader. Foto: Søren Dippel

Stærkstrømsteknikeren har en bibeskæftigelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JEJ Biavl i Skodborg har tre bigårde, hvor de største bistader hver rummer op til 60.000 bier. Årets honninghøst bliver elendig. Foråret har været for koldt og for vådt.

Skodborg: Det er op ad bakke for Jørn Egholm Jensen, som har fundet sig en temmelig tidsrøvende hobby. Det er biavl og honningproduktion, men for det første er han allergisk over for bistik, og for det andet bryder hans kone, Stella, sig slet ikke om bier.

Han kan stadig huske, hvordan han som barn ofte fik sig en honningmad, når han var på ferie hos sin bedstemor i Egtved. Men derfra og så til at blive biavler og siden formand for Vamdrup Biavlerforeninge er der alligevel et stykke vej.

Syv år har det taget, fra han meldte sig til et begynderkursus i Vamdrup Biavlerforening og fik lov at prøve sin hobby af i praksis hos sin mentor, Erik Grønbæk.

Jørn Egholm Jensen bor i Skodborg, og det var også her han tilfældigvis fandt sin første bifamilie. Det var en bisværm, som havde slået sig ned et sted i byen. Så måtte han have hjælp til ryste hele sværmen ned og få bierne til at tage bolig i et medbragt bistade af flamingo. Bistadet blev efter aftale med en landmand placeret et naturligt sted på en mark, og så var han for alvor i gang som biavler.

JEJ Biavl
Jørn Egholm Jensen har indtil nu haft biavl og produktion af honning som sin hobby. JEJ Biavl, står der på hans visitkort.I dag har han 29 bistader, hvoraf de største hver rummer op til 60.000 bier.

Bistaderne er placeret på egnede arealer rundt omkring ved tre forskellige landejendomme: Kjergaard, Skatkjær og Keldal. Til næste år får han også bistader på et areal i Præsteskoven.

En bi flyver maksimalt i et område med en radius på en til to kilometer.

To gange om året høster biavlere honning. Det sker som regel omkring grundlovsdag og igen omkring den 27. juli.

En bis liv kan deles op i tre stadier på hver 21 dage. Det tager den 21 dage at udvikle sig fra et æg til en flyvefærdig bi. Herefter arbejder den 21 dage inde i bistadet. Til sidst er det dens opgave at hente nektar til bistadet. Det evner den i 21 dage, så er den slidt op og dør.

Mange smagsvarianter

I dag har han 29 bistader, hvoraf nogle rummer op til 60.000 bier. Hvor meget honning, så mange bier kan producere, afhænger meget af vejret. Men de seneste tre sæsoner har været dårlige, og denne sommer er den rene elendighed med et koldt og fugtigt forår.

- Det hele er tre uger bagud, og da rapsmarkerne i foråret stod i fuldt flor, var det alt for koldt for bierne. Tidligere har jeg kunnet høst op til et ton honning. Det kommer jeg ikke til i år. Sæsonen har været elendig, og selv om vi snart skulle få en rigtig god sommervarme, så er skaden sket, og der er bare ikke noget at gøre ved det, siger Jørn Egholm Jensen.

Han har et par faste aftagere til sin honning, men ellers sælger han fra sin gårdbutik eller på markeder rundt omkring.

Han kan fortælle, at tidligere var der mange biavlere, som havde for vane at blande forårshonningen og sommerhonningen sammen, så smagte honningen næsten ens fra sæson til sæson og havde altid samme konsistens. Men sådan vil forbrugerne ikke have honningen mere.

- En gang jeg og en anden biavler var på en julemesse i Jelling, havde vi tilsammen honning med 18 forskellige smagsvarianter. Det er sådan, forbrugerne forventer, at det skal være i dag med oplysninger om, hvor bistadet har været opstillet, siger Jørn Egholm Jensen, der har sine bistader på arealer ved tre forskellige landejendomme.

Fire år uden bier

Den 27. juli skal han høste sommerhonningen. Det tager ham tre dage at slynge den, hvorefter honningen skal røres med jævne mellemrum i en måned eller to. Det foregår på gammeldags maner med en egekæp, og når honningen har en konsistens som en tynd bolsjemasse, skal den hældes på glas.

Dem kan man så købe i hans gårdbutik, der blot består af et køleskab udenfor ved husets indkørsel. Her er der honning af forskellig slags på glas, og betalingen foregår med MobilePay eller blot ved at lægge pengene i køleskabets grøntsagsskuffe.

- Vi skan slet ikke undvære bierne. Videnskaben har regnet ud, at vi vil dø af sult, hvis vi skulle være så uheldige at opleve fire år uden bier. Der er steder i USA og ikke mindst i Kina, hvor man har slået bier ihjel med kemiske bekæmpelsesmidler. I USA er produktionen af mandler blevet hårdt ramt, og i Kina findes der steder, hvor mennesker må varetage bestøvningen med fjerkoste, forklarer Jørn Egholm Jensen.

Han er uddannet elektriker og stærkstrømselektriker, og for ham er biavlen og honningproduktionen stadig kun en hobby og en bibeskæftigelse.