Kommunalt trivselsprojekt får kritiske ord med på vejen

Byrådsmedlem Marie Kjestine Ebsen (S) føler sig ikke tryg ved, at der år for år skæres økonomisk på området med skoler og dagtilbud i Vejen Kommune. Hun mener, at kommunen nu betaler en efterregning ved at igangsætte et trivselsprojekt til en million kroner. Arkivfoto: André Thorup

Kommunalt trivselsprojekt får kritiske ord med på vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådsmedlem Marie Kjestine Ebsen (S) vurderer, at Vejen Kommune med projektet betaler en efterregning. Hun mener, at der er skåret for meget og for længe på både skoler og dagtilbud.

VEJEN KOMMUNE: Et enigt byråd vedtog tirsdag eftermiddag at bruge knap en million kroner af en kommunal forebyggelsespulje på et projekt, der skal sikre bedre trivsel i kommunens skoler og dagtilbud.

Projektet blev vedtaget efter en længere politisk debat, der blev igangsat af en kritik, leveret af det socialdemokratiske byrådsmedlem Marie Kjestine Ebsen.

- Vi har i Vejen Kommune et alvorligt problem set i forhold til en ny rapport fra psykiatrien, hvor vi ligger over både regions- og landsgennemsnittet. Jeg kan ikke lade være med at spørge mig selv, om forklaringen på vores placering er, at Vejen Kommune er én af de kommuner, der bruger færrest penge per barn på skole- og børneområdet. Måske er det et udtryk for, at vi har sparet så meget, at vi reelt mangler mulighed for at inkludere sårbare børn i skoler og dagtilbud, lød det fra hende.

Det ser ud til, at vi nu får en efterregning, fordi vi i flere år har valgt at nedprioritere børne- og ungeområdet.
Marie Kjestine Ebsen, socialdemokratisk byrådsmedlem
Trivselsprojektet
Vejen Kommune ønsker at arbejde med tidlig indsats og opsporing i forhold til den mentale sundhed hos kommunens børn og unge.Det skal i den forbindelse undersøges, om børn og unge, som i dag er i et specialforløb, kan inkluderes i almenområdet igen.

Der igangsættes derfor et trivselsprojekt.

I forbindelse med projektet skal der ansættes to medarbejdere, som skal arbejde målrettet med at sikre en bedre trivsel blandt børn og unge, så man sikrer, at færre børn får en diagnose.

Projektet koster en million kroner.

970.000 kroner tages fra en kommunal forebyggelsespulje; resten finansieres via dagtilbud- og skoleområdet.

Trivselsprojektet blev tirsdag godkendt af et enigt byråd.

Der er allerede investeret

I forbindelse med det nye trivselsprojekt skal der ansættes to medarbejdere, og Marie Kjestine Ebsen mindede om, at man i Vejen Kommune allerede har brugt penge på at uddanne ressourcepersoner på området.

- Men det pres, der ligger på økonomien ude på skolerne og i de forskellige dagtilbud gør, at ressourcepersonerne kun virker i begrænset omfang. Det ser ud til, at vi nu får en efterregning, fordi vi i flere år har valgt at nedprioritere børne- og ungeområdet, lød det fra hende.

Claus Kulmbach (V), formand for Udvalget for Skoler og Børn, mindede om, at også Marie Kjestine Ebsen har stemt for de besparelser, der er lagt ind i budgettet.

Han oplyste desuden, at det er en tendens på landsplan, at flere og flere unge har brug for hjælp via psykiatrien, og at man derfor ikke kan sige, at Vejen Kommunes forbrug af psykiatriske tilbud afhænger af det beløb, kommunen vælger at bruge på skoler og dagtilbud.

Anker Ulsdal fra SF tilsluttede sig Marie Kjestine Ebsens kritik men pegede samtidig på det positive i, at det at bruge penge fra en forebyggelsespulje signalerer, at Vejen Kommune tager trivslen hos børn og unge alvorligt.

Malene K. Nielsen (V) oplyste, at trivselsprojektet handler om (citat:) "at vende de unge i døren", og at projektet kræver stor forældreopbakning.

Maya Ryom fra Enhedslisten tilsluttede sig Marie Kjestine Ebsens kritik og sagde:

- Vi er altså nogle i systemet, der har erfaret, at har man ikke en diagnose, udløser det ingen penge fra det offentlige.

Klaus Kildemand (S) roste projektet og sagde, at forebyggelse og det at yde en tidlig indsats er en del af hans hjerteblod, og udvalgsformændene Jørgen Thøgersen og Bodil Staal, begge fra Socialdemokratiet, roste ligeledes projektet, ikke mindst for dets tværfaglighed.

Advarede om glidebane

Martin Boye fra Liberal Alliance roste også projektet men gav samtidig udtryk for, at han deler Marie Kjestine Ebsens bekymring. Han mindede om, at det er vigtigt, at et trivselsprojekt ikke går ud over den generelle trivsel i Folkeskolen.

- De børn og unge, som allerede trives, skal ikke betale prisen her. Det er meget vigtigt, at vi som kommune ikke kommer ud på en glidebane, advarede han.

Kommunalt trivselsprojekt får kritiske ord med på vejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce