Her er juletræer lige så langt øjet rækker

Hos Gregers Kristenesen er der nordmannsgran for en hver smag. For selvhentere er der ikke færre end 140.000 juletræer at vælge imellem. Foto: Søren Dippel

Her er juletræer lige så langt øjet rækker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For et år siden overtog landmand Gregers Kristensen en landejendom ved Gamst med to hektar juletræer. Det var en udfordring, for han er mælkeproducent og slet ikke juletræsproducent.

Gamst: Hvad stiller man dog op med 140.000 juletræer? Dette spørgsmål stillede den ny ejer af ejendommen, Engbo, ved Gamst, landmand og mælkeproducent Gregers Kristensen, sig selv for et års tid siden. Juletræerne var alle sammen klar til at blive solgt, men til hvem?

Det kommer næppe til at gå lige så nemt som med de fem millioner liter mælk, mine 430 køer leverer. Her kommer Arla jo og henter mælken og sørger for at afsætte den, tænkte han.

Sammen med overtagelsen af Engbo og alle juletræerne, der er af arten, nordmannsgran, fulgte også 10 krondyr, og det var med til, at Gregers Kristensen besluttede sig for, at sælge juletræerne stykvis som fæld-selv-juletræer. Så kunne hele familien gøre det til en udflugt at finde det rette juletræ og bagefter fodre krondyrene med medbragt brød og grøntsager.

- Jeg ved godt, at jeg slet ikke vil få alle juletræerne afsat på den måde, men så må vi tynde ud og lave flis. Vi vil også bevare mange af dem som skov, siger Gregers Kristensen.

Han kan selv huske, hvordan han som dreng var med sine forældre et sted, hvor de selv kunne fælde juletræet. Det var altid en god oplevelse op til jul.

Find juletræet her
På internetadressen https://aabentlandbrug.dk/jul er det nemt at finde vej til den lokale juletræsproducent blandt mere end 100 juletræsproducenter.Her kan man finde et kort over juletræsproducenter, der viser, hvor i landet man kan få den juleoplevelse det er, at fælde og købe sit eget juletræ.

Find Gregers Kristensens fæld-selv-juletræer på Facebook - søg efter: "juletræer i Gamst".

Duft af gran og harpiks

- Det er anden gang, vi inviterer familierne til at fælde deres eget juletræ. Nogle nøjes dog med at købe et af de træer, jeg har fældet og sat til salg. Andre benytter muligheden for at gå på jagt efter det helt perfekte juletræ, hvor de mærker de bedste træer af for eksempel med en vante, et halstørklæde eller en hue, inden de fortsætte jagten, for måske er der et endnu bedre træ et par rækker længere fremme, siger Gregers Kristensen, og røber, at når julen er overstået, kan han stadig finde juletræer, der er blevet pyntet med både luffer og halstørklæder.

Det er hans erfaring, at der er lige så mange meninger om, hvordan det perfekte juletræ skal se ud, som der er mennesker, der kommer for selv at fælde juletræet. Alle får de oplevelsen af at indsnuse duften af gran og lugten af harpiks, når saven kommer i brug.

Også hans egen familie, der tæller tre drenge i alderen, ni, syv og fire år, går på jagt efter det helt rigtige juletræ. Så får drengene lov til at bestemme, at det skal være stort, og at der er plads til nogle store hårde pakker med julegaver nedenunder.

- Andre familier foretrækker et juletræ, der ikke er så omfangsrigt for neden, for så er det nemmere at danse omkring. Der er også nogle familier, der allerede i november køber et juletræ til pynt i haven eller et sted indenfor. Så vender de tilbage for at købe træet, der så skal bruges juleaften, siger Gregers Kristensen.

Her er juletræer lige så langt øjet rækker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce