Frivillige skaber fællesskab for hjemmeboende ældre

Vejen Kommunes aktivitetscenter i Holsted har haft succes med to spisegrupper, hvor 8-9 hjemmeboende ældre mødes en gang i måneden over et måltid, som deltagerne køber hos Madservice Vejen. Foto: PR

Frivillige skaber fællesskab for hjemmeboende ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejen kommunes aktivitetscenter i Holsted har dannet to spisegrupper, hvor 8-9 hjemmeboende ældre mødes en gang i måneden over et måltid. Aktivitetsleder Dorthe Hallen vil gerne hjælpe flere grupper i gang.

Holsted: Elly Kjær rører i gryden. Hun er 86 år gammel, og er den ene af to frivillige spisegruppe værtinder - en tjans hun har sammen med 76-årige Inger Broch.

Mens Elly dækker bord og varmer mad i hendes hjem, henter Inger de syv andre gruppemedlemmer sammen med Ellys mand.

De ni damer i alderen 76 til 92 år i spisegruppen kendte ikke hinanden, da leder af aktivitetscentret i Holsted, Dorthe Hallen, startede spisegrupperne for et år siden kendte.

Et forsøg fire frivillige kastede sig ud i trods en anelse skepsis.

- Jeg troede egentlig ikke, det ville fungere. Inger og jeg sagde fra starten, at deltagerne selv skal være med til at skabe fællesskabet. Vi værter skal ikke føre samtalerne - vi skal lytte, siger Elly Kjær, mens hun venter på gæsterne ankommer.

Værter søges til spisegruppe
En spisegruppe har to værter og højest seks ældre hjemmeboende deltagere.Holsted Aktivitetscenter ønsker at starte flere spisegrupper, og har i derfor brug for flere frivillige til værtsrollerne.

Værternes opgave er at varme maden fra Madservice Vejen, dække bord, være chauffør og være med til at skabe hygge, så alle føler, at de er en del af fællesskabet.

Maden betaler deltagerne af egen lomme - også værterne.

For yderligere oplysninger kontakt aktivitetsleder Dorthe Hallen på telefon eller via mail.

Mund-til-mund

Efter flere end 12 fællesmåltider har spisegruppens medlemmer lært hinanden godt at kende.

Snakken går nu lystigt fra gæsterne ankommer. Og damerne kommer vidt omkring.

- Vi kan have dybe samtaler, hvis der er brug for det. Og vi kan pjatte og pjanke. Der skal være plads til det hele, siger Elly.

86-årige Gerda Larsen og 89-årige Jytte Bladt Hansen er to af gruppens medlemmer.

- Vi kendte ikke hinanden. Så det var sådan mund-til-mund, at jeg hørte om den her spisegruppe og blev inviteret med, siger Gerda.

Flere grupper

Selvom Jytte har 21 børnebørn, 22 oldebørn og både strikker og spiller kort i Holsted Aktiv Center Midtpunktet, så sætter hun stor pris på fællesmåltidet med spisegruppen.

- Det er ganske vidunderligt, siger hun.

Gerda, Jytte og de fem andre i gruppen er selv med til at bestemme, hvad der skal ske i gruppen. Selvom spisegruppen primært har til formål at mødes over et måltid, så har Elly og Ingers gruppe også taget på udflugt sammen.

Efter succesen med de to første grupper vil aktivitetsleder Dorthe Hallen gerne starte flere grupper.

Elly og Inger bistår gerne med gode råd til, hvordan man som vært eller værtinde får bygget et fællesskab op at stå over et månedligt måltid.

Frivillige skaber fællesskab for hjemmeboende ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce