Fra Germantown til Vejen Garden

Efter fire års pause er Erik tilbage i Vejen Garden. Foto: Tom Rødkær

Fra Germantown til Vejen Garden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Erik Dam Østergaard har på sine 14 år været langt omkring. Efter fire år i Sydstaterne i USA har han taget sin saxofon med til Danmarks bedste garde.

VEJEN: Siden Erik Dam Østergaard var ganske lille, har han pustet i alt, hvad han fik i hænderne. Om det var køkkenrullerør, sugerør eller haveslanger, skulle de have et trut.

- Så mine forældre har nok altid vidst, jeg skulle spille et blæseinstrument, siger Erik.

- Selv om jeg også drømte lidt om at spille kirkeorgel.

Erik begyndte faktisk til både klaver og saxofon ugen efter han var fyldt ni år, men klaveret blev aldrig til et kirkeorgel. Til gengæld er kærligheden til saxofonen kun vokset med tiden.

- Jeg kan huske, da jeg åbnede den første saxofon, jeg skulle spille på. Jeg var overvældet af, hvor flot den var, og hvor indviklet, den så ud, siger Erik, der lejede sin første træblæser af Vejen Musikskole.

Elvis-fan

Samtidig begyndte den ni-årige Erik i Vejen Garden. Her fik han lov at spille signalhorn, ligesom han begyndte at marchere med de andre unge gardere hver onsdag. Det blev dog ikke til ret lang tid i Garden dengang, for familien pakkede hjemmet i Askov ned og flyttede til USA.

Her skulle Eriks far, Mads Dam Østergaard, arbejde på en nyetableret Rockwoolfabrik i Mississippi. Familien bosatte sig dog i nabostaten Tennessee, hvor de flyttede ind i et hus i Germantown, som er en forstad til Memphis.

De fleste kender nok Memphis som den by, Elvis boede i, og årene i USA har da også skabt to små Elvis-fans.

- Min lillebror og jeg kan godt lide Elvis' musik. Han var ret dygtig, og det er der ikke så mange i dag, der ved, siger Erik.

Blues fra Beale Street

Der kom dog ikke en eneste Elvis-melodi ud af saxofonen i løbet af Eriks fire år i Sydstaterne. Da han efter nogle måneder kunne et nogenlunde engelsk, begyndte han igen til undervisning. Denne gang hos Mr. Brian "Breeze" Cayolle.

Mr. Breeze, der bla. havde en rolle i "What's love got to do with it," er oprindeligt fra New Orleans og meget engageret i jazz- og blues-scenen dernede og på Beale Street i Memphis. Derfor blev det jazz og blues, den ti-årige Erik spillede på sin egen første saxofon.

- Man kunne ikke leje saxofoner i Lane Music, hvor jeg gik. Det var jo rigtigt ærgerligt, griner Erik.

Familien var løbende i kontakt med Vejen Gardens Tom Rødkær, og der var da heller ikke tvivl om, at Erik ville tilbage i Garden, når han kom hjem.

- Der er masser af marching bands i USA, især i public schools, men jeg gik på en privat ordblindeskole, og de havde ikke noget band. Så jeg glædede mig til at komme hjem og komme i Garden igen.

Masser af musik

Erik trådte ind i Vejen Garden igen i august, og allerede tre måneder senere var han i uniform. I første omgang dog som fanebærer. Nu har han lært alle marcherne og har også været på første udrykning med saxofonen, da Vejen Gymnastikforening fyldte 90.

- Det var jeg glad for. Jeg er altså noget bedre til at spille saxofon end til at gå med fanen, siger Erik med et smil.

Vejen Garden er for Erik meget mere end udrykningerne. I første omgang genfandt han sin gamle ven fra børnehaven, Rasmus Reenberg, og siden er der kommet mange flere venner til.

- Vi har det rigtigt sjovt sammen, og det er bare rart at være der. Jeg glæder mig hver gang jeg skal ned på Realskolen, siger Erik.

Ud over undervisning i musikskolen får Erik også enetimer i Garden plus lørdagssamspil og talentorkester. Derudover øver han hver dag og flere gange om dagen på fridage, så der er ikke plads til andre fritidsinteresser i Eriks hverdag. Men det gør ikke Erik noget:

- Det er jo saxofonen, jeg brænder for.

Fra Germantown til Vejen Garden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce