Varde Kommune er klar med sine spareforslag - men måske bliver der ikke brug for dem

Konkret for Hornelund kan et spareforslag betyde, at der spares 135.000 kroner på bemandingen på ældreboligcentret i Horne. Arkivfoto: Leif Christensen

Varde Kommune er klar med sine spareforslag - men måske bliver der ikke brug for dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De politiske udvalg er klar med forslag, der skal indgå på den liste med spareforslag, som politikerne kan gøre brug af til budgetforhandlingerne til efteråret. Men befolkningstilbagegang i kommunen kan betyde, at der bliver brug for meget få af forslagene.

Varde Kommune: Politikerne er klar med forberedelserne, hvis det skulle vise sig, at der er behov for at finde besparelser ved efterårets budgetforhandlinger.

Blandt forslagene er at fjerne aflastning til pårørende til demente, der bor hjemme, mindre bemanding på ældreboligcentre, færre aktiviteter på plejecentre, afskaffelse af mad i vuggestuer, flere lukkedage i børnehave og færre timer i 10. klasse.

- Der er virkelig nogle forslag i de her kataloger, som det ikke er behageligt at gennemføre, siger borgmester Erik Buhl (V).

Den samlede liste med spareforslag kaldes for "råderumskataloget". Det er besluttet, at kataloget skal bestå af besparelsesforslag for i alt 25 millioner kroner om året, men politikerne har faktisk fundet forslag for lidt mere end det. Til gengæld peger de på enkelte områder, hvor de gerne vil bruge flere penge.

Vejen til et budget
  • I maj og juni er der normalt forhandlinger mellem Regeringen og kommunerne om næste års økonomi.
  • I år er det udskudt, fordi der stadig er gang i regeringsforhandlinger. De 40-50 millioner kroner er altså under forudsætning af, at der ikke ændres væsentligt i størrelse på puljen til kommuner med befolkningstilbagegang.
  • Normalt har Varde Kommune gennemregnet i begyndelse af august, hvordan basistallene for næste års budget kommer til at se ud. Også dette kan blive senere i år.
  • I september foregår budgetforhandlingerne, hvor politikerne vælger, hvor mange penge der er til forskellige ting.

Befolkningstilbagegang

Borgmester Erik Buhl (V) håber, at der stort set ikke bliver brug for at kigge i råderumskataloget.

Kommunens befolkningstal er nemlig igen i tilbagegang. Selvom det ikke i sig selv er positivt, så har det den positive bieffekt, at kommunen får del i en pulje penge til kommuner med befolkningstilbagegang. I øjeblikket ser det ud til, at det vil give Varde Kommune 40-50 millioner kroner ekstra i 2020.

Han passer dog på med ikke at være alt for optimistisk. Sidste år så Varde Kommunes økonomi fornuftig ud før sommerferien. Efter sommerferien, da regeringen og kommunerne var blevet enige om en aftale om kommunernes økonomi, manglede Varde Kommune pludselig 100 millioner kroner over en firårig periode. Ingen kan garantere, at noget lignende ikke vil ske igen.

Mulighed for omprioriteringer

Selvom der ikke bliver brug for at finde besparelser for at få økonomien til at gå op, så kan det være, at politikerne alligevel kigger i råderumskataloget, forklarer borgmesteren.

Hvis politikerne ønsker at bruge flere penge på et område, så kan der nemlig være behov for at spare på et andet.

Varde Kommune er klar med sine spareforslag - men måske bliver der ikke brug for dem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce