Trods gode tider for økomælk: Landbrug ved Varde går konkurs

Det konkursramte landbrug ved Varde har leveret mælk til Naturmælk, et lille økologisk andelsmejeri med base ved Tinglev. Arkivfoto: Timo Battefeld

Trods gode tider for økomælk: Landbrug ved Varde går konkurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et økologisk landbrug ved Sig er i øjeblikket under konkursbehandling. Men generelt er den økologiske produktion så godt sælgende, at der faktisk produceres på al kapacitet i øjeblikket.

Varde: Et landbrug ved Sig er i øjeblikket under konkursbehandling ved Skifteretten i Esbjerg. Der er tale om et økologisk landbrug med 190 køer og 200 hektar jord.

Det er et paradoks, at det netop er et økologisk landbrug, der er gået ned. For i modsætning til den konventionelle mælkeproduktion, så har økologisk mælkeproduktion gode tider.

Det oplyser Kjartan Poulsen, som er formand for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter og selv er økologisk mælkeproducent i Outrup i Varde Kommune.

JydskeVestkysten har givet landmandsparret bag den økologiske mælkeproduktion mulighed for at udtale sig, men de er ikke vendt tilbage.

Landsforeningen Danske Mælkeproducenter er en brancheorganisation for både økologiske og konventionelle kvægbedrifter.

Kjartan Poulsen oplyser, at der ellers er god efterspørgsel på økologisk mælk.

- Det skyldes, at europæiske forbrugere efterspørger økologi, siger Kjartan Poulsen.

Tyske og franske mælkeproducenter omstiller sig til økologi, men der er alligevel ikke så mange, at de kan følge med efterspørgslen på deres hjemmemarkeder. Derfor er økologisk mælk fra Danmark en eksportsucces.

Til gengæld er der ikke den samme gunstige prisudvikling, når det kommer til konventionel mælk. Her er efterspørgslen ikke lige så stor.

Den historisk vigtige mælk
  • Hjedding Andelsmejeri er kaldt andelsbevægelsens vugge. Det var næppe tilfældigt, at mejeriet blev grundlagt ved Ølgod. Den relativt magre jord her gjorde det nødvendigt for bønderne at forædle deres produkt, mælk, hvis man skulle konkurrere mod udenlandsk landbrugsproduktion.
  • Derfor gik en gruppe bønder sammen før 1882 og etablerede et andelsmejeri, som kunne fremtidssikre landbrug i Vestjylland ved at lave produktet færdigt - det vil i det her tilfælde især sige smør, som Hjedding Andelsmejeri specialiserede sig i.
  • Siden har mælk været vigtig for Vestjyllands erhvervsliv.

Den hvide banan

Konkurser i økologiske landbrug er altså sjældne.

Varde Kommune ligger i det område, som mælkeproducenterne kalder "den hvide banan", altså områder, hvor jorden er lige knap så frugtbar som længere mod øst, men til gengæld egnet til afgrøder som græs og majs. I sådan et område er mælkeproduktion vigtig - her er områderne nord for Varde bestemt ingen undtagelse.

- Der er mange økologer, også i Varde Kommune. I øjeblikket kan man reelt ikke omlægge til økologi, i hvert fald kan man ikke afsætte. Mejerierne har ikke kapacitet til at tage mere økologisk mælk, som det ser ud lige nu, siger Kjartan Poulsen.

Men det kan selvfølgelig ændre sig, men landmænd, der vil omlægge, må i øjeblikket væbne sig med tålmodighed.

Det konkursramte landbrug nord for Varde har leveret til Naturmælk. Det landbrug, som Kjartan Poulsen er medejer af, leverer økologisk mælk til Arla.

Trods gode tider for økomælk: Landbrug ved Varde går konkurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce