Splittet menighedsråd: Helt usædvanligt måtte biskoppen vælge Vardes nye præst

Biskop Elof Westergaard har for første gang været den afgørende stemme ved et præstevalg, på grund af stemmelighed i et menighedsråd. Arkivfoto: André Thorup

Splittet menighedsråd: Helt usædvanligt måtte biskoppen vælge Vardes nye præst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Varde Sogn var menighedsrådet splittet, da der skulle vælges ny præst. Stemmeligheden førte til, at biskoppen har valgt, hvilken af de to kandidater med flest stemmer, det bliver.

Varde: Det stod 6-6 til hver af de to sidste kandidater til at blive den nye præst i Sct. Jacobi Kirke i Varde, da menighedsrådet havde stemt for anden gang.

Det er yderst sjældent, at et menighedsråds medlemmer ikke kan blive enige om, hvem de vil ansætte, oplyser biskop Ribe Stift, Elof Westergaard.

- Det er en atypisk situation, jeg har ikke oplevet det før i min tid som biskop, og det har jeg været i fem år, siger han og uddyber:

- Det er meget, meget sjældent, at det ender på dem måde. Det er undtagelsen, vi er ude i promiller.

Fra fire til to

Når der skal ansættes en ny præst, er biskoppen den første, de potentielle ansøgere henvender sig til.

- Så holder jeg møde med menighedsrådet, hvor vi gennemser ansøgningerne og finder ud af, hvem menighedsrådet vil have til prøveprædiken, fortæller Elof Westergaard.

I Varde blev fire kandidater udvalgt til prøveprædiken.

Da afstemningen gik i gang, havde ingen af kandidaterne fået et flertal af stemmerne. Da der blev stemt for anden gang, fik to kandidater lige mange stemmer, mens en enkelt kandidat fik én stemme - og dermed endte afgørelsen højst usædvanligt ved biskoppen.

Valget

- På baggrund af det jeg har set og hørt, har jeg en uge til at gennemgå det, siger biskoppen, der skulle finde en måde at vælge en ny præst:

- Jeg har kunnet kigge på, hvem af de to, der fik flest stemmer i første runde - altså hvem havde det største grundmandat, siger han.

Luksusproblem

Biskoppen vælger at se det positive i, at afgørelsen endte på hans bord.

- Som jeg anskuer det, har man bare haft nogle rigtig gode ansøgere. Det er et luksusproblem, og det er netop atypisk i forhold til den situation, hvor der er meget få ansøgninger, siger biskoppen og fortæller, at det kan være en udfordring at få præster til at søge vestpå, men ikke i Varde Sogn.

- Varde er kendt som et godt sted at være præst, med et godt menighedsråd og et godt menighedsliv, siger han.

Splittet menighedsråd: Helt usædvanligt måtte biskoppen vælge Vardes nye præst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce