Skolebestyrelsesformand på skole i Varde: - Vi kører på absolut minimum

Morten Stoll er skolebestyrelsesformand for Brorsonskolen. Han mener, at der nu er sparet det, der kan spares, på Brorsonskolen. Arkivfoto: Joan Karlsen

Skolebestyrelsesformand på skole i Varde: - Vi kører på absolut minimum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morten Stoll, formand for skolebestyrelsen på Brorsonskolen, mener, at skolen nu kører på det absolutte minimum, og han vil ikke tage ansvar for eventuelle yderligere nedskæringer. På under to år er personalet blevet beskåret med 19 mand, og lejrskolen i 7. klasse er væk.

Varde: Frem til 2017 blev der brugt flere penge på Brorsonskolen, end skolen fik fra kommunen. Ved udgangen af 2017 måtte Brorsonskolen derfor overføre et underskud på 1,6 millioner kroner for skole, skolefritidsordning - også kaldet sfo - og juniorklub samlet.

Budgetterne viser, at når 2019 er ovre, vil det underskud være bragt ned til 700.000. Der er altså styr på økonomien, mener skolebestyrelsesformand Morten Stoll. Men han slår fast, at nu ønsker han ikke flere besparelser.

- Vi har været helt dernede, hvor vi har kigget på, om vi har 500 kroner til deltagelse til et eller andet seminar, siger han.

Udvalgsformand Peder Foldager (V) understreger, at han synes, Brorsonskolen har haft gode og seriøse overvejelser om, hvordan det skal få sit underskud ned. Politikerne har ikke tænkt sig at kræve yderligere i forhold til det akkumulerede underskud.

Skolernes økonomi
  • I forbindelse med regnskabet fra 2018 kom det frem, at fire skoler har overført underskud på mellem 4,5 og 16,5 procent af deres budget. Brorsonskolen er en af disse fire.
  • Når skoler overfører et underskud, så har de færre penge at drive skole for i året efter.
  • Politikerne bad om en orientering fra de fire skoler. I den orientering står, at Brorsonskolen har reduceret medarbejderstaben. Der står også, at "reduktionen af udgifter til løn forventes at fortsætte i forbindelse med det det kommende skoleår", hvilket skolebestyrelsesformand Morten Stoll dog afviser.

Flere besparelser er på vej

Det hjælper dog ikke på det faktum, at Brorsonskolens budget bliver mindre i de kommende år. I både 2020 og 2021 er skolen - ligesom alle andre dele af kommunen - blevet pålagt at spare 0,75 procent af sit budget. Over de to år bliver der altså skåret over en halv million kroner af det samlede budget for skole, sfo og juniorklub.

Er du som skolebestyrelsesformand bekymret for det?

- Bekymret? Vi har ikke plads til mere. Vi har skudt med det sidste krudt i bøssen. Der, hvor vi er nu, skal vi til at se på, hvad det er for noget kvalitet, vi leverer på skolerne. Der kører vi på absolut minimum, siger han.

- Kommer de nu og siger, at vi skal spare igen, så er vi nødt til at sige: "Hvor vil I gøre det?"

En hård situation

Peder Foldager siger, at han gerne vil høre gode bud på, hvordan der kan spares 0,75 procent årligt på skolebudgettet, hvis det ikke skal være ved at skære dem på budgetterne. Men han kan ikke ændre, at der skal skæres, da det er vedtaget i et budgetforlig.

Når det gælder skolens generelle situation, siger han:

- Det er da klart, at når man skal rette en økonomi op, så bliver man selvfølgelig presset på økonomien. Det er klart, at det er en stor udfordring for Brorsonskolen, ligesom det er for de andre skoler.

- Jeg forstår da godt, at de synes, at det her er en hård omgang at komme igennem. Det er jeg sådan set ikke overrasket over. Det er ikke sjovt det her. Det er svært.

Lejrskolen er væk

Besparelserne siden efteråret 2017 har betydet, at Brorsonskolen har måttet tage afsked med 19 personer. Nogle er gået på pension eller blevet ansat på andre folkeskoler, men deres stillinger på Brorsonskolen er ikke blevet genbesat. Derudover er der blandt andet skåret på vikardækning, forbrug af printerpapir og bøger.

Besparelserne har også betydet, at 7. klasserne ikke længere kommer på lejrskole.

Hvad tænker du om, at vi har en skole, hvor de ikke har råd til lejrskoler?

- Det, synes jeg da, er brandærgerligt. Men det er klart, at når man har kæmpet med et underskud, og man skal finde besparelser oveni det, så bliver man jo presset, svarer Peder Foldager (V).

Skolebestyrelsesformand på skole i Varde: - Vi kører på absolut minimum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce