S er imod forslag om at nedsætte rådighedsbeløb for hjemløse

Der ligger et forsorgshjem i Varde Kommune, nemlig Center Bøgely i Storegade. Arkivfoto: Morten Nielsen

S er imod forslag om at nedsætte rådighedsbeløb for hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En hjemløs på forsorgshjem skal have 200-300 kroner mindre om måneden til sig selv, mener Tina Agergaard Hansen (DF). A.C. Hoxcer Nielsen mener, det er at sparke til folk, der ligger ned.

Rettelse: Denne artikel er blevet rettet igennem. Da Socialdemokratiet bad om at få sagen i byrådet, stoppede behandlingen af sagen, og der blev derfor ikke stemt om at sende sagen i høring hos Handicaprådet. Det vides derfor ikke, om der er et politisk flertal bag forslaget.

Varde Kommune: Personer på forsorgshjem - der som regel er hjemløse - behøver kun 800-1200 kroner til at betale for det, der ligger ud over kost og logi. Sådan lyder et forslag, som forvaltningen har præsenteret Udvalget for Social og Sundhed for. I dag får de et beløb, der er 200-300 kroner højere.

- Man skal have det ned på et realistisk niveau i forhold til, at det her handler om deciderede lommepenge. Når man er på et forsorgshjem, så har man tag over hovedet og sådan nogle ting, siger Tina Agergaard Hansen.

A.C. Hoxcer Nielsen er imod og ønsker sagen i byrådet.

- Det er lommepenge, der også skal bruges på medicin. Det er jo dyrt. Psykofarmaka er dyrt, hvis man skal have flere forskellige præparater, siger A.C. Hoxcer Nielsen.

Rådighedsbeløb på forsorgshjem
Det koster 87 kroner per døgn for logi, og derudover betales en pris for kost på forsorgshjem. Når den pris er udregnet, så kigger man man på personens rådighedsbeløb, og hvis det bliver for lavt, så nedsættes betalingen. Når kommunen sætter det rimelige rådighedsbeløb ned, så får den hjemløse en større egenbetaling og mindre til sig selv.Varde Kommune betaler desuden en takst for hjælp, omsorg og støtte til beboerne på forsorgshjem.

Hvis borgeren har store udgifter, der ikke kan betales af rådighedsbeløbet, så kan han eller hun søge om en enkeltydelse. Det gælder også udgifter til medicin.

Brug for pengene

Hun, der i øvrigt selv har arbejdet på et forsorgshjem, påpeger også, at mange af beboerne ryger eller har et misbrug, hvilket også kræver mange penge.

- Det er ikke, fordi jeg synes, vi skal understøtte et misbrug, men vi er jo også nødt til at se borgerne og den situation, de står i, siger hun.

Hun mener, at der skal bruges kræfter på at undgå, folk ender i hjemløshed i stedet for at skære i de hjemløses rådighedsbeløb.

- Jeg synes, det er at sparke til folk, der ligger ned.

Incitament?

Det er forvaltningen i Varde Kommune, der har anbefalet at skære i rådighedsbeløbet. Dens begrundelse er: "Formålet er at minimere incitamentet for at tage ophold på forsorgshjem længere end nødvendigt." Om det siger A.C. Hoxcer Nielsen:

- Jeg tænker ikke, at det holder vand i virkeligheden, for personer, som opholder sig på forsorgshjem, har ofte både misbrug og sindslidelser og bruger "her og nu"-strategier. De ville gerne planlægge langt ud i fremtiden, men når man er så udsat, og man vælger at tage ophold på et forsorgshjem, så er man i en situation, hvor det egentlig bare preller af på én. Så argumentet holder bare ikke i virkeligheden, siger hun.

S er imod forslag om at nedsætte rådighedsbeløb for hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce