Politikere vil have undersøgt huslejeniveau i Varde Kommune

Arne Callesen (EL) sidder ikke i byrådet længere, men et forslag fra ham er først nu ved at blive endeligt behandlet. Arkivfoto: André Thorup

Politikere vil have undersøgt huslejeniveau i Varde Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådspolitikerne har indgået et kompromis, der betyder, at huslejen fortsat er ureguleret i Varde Kommune, men der skal laves en undersøgelse af huslejeniveauet.

Varde Kommune: Er huslejen dyr i Varde Kommune? Det mente tidligere byrådsmedlem Arne Callesen (EL), og han stillede derfor et forslag om at regulere huslejerne i beboelsesejendomme.

Nu har byrådet besluttet, at Varde Kommune fortsat er en ureguleret kommune, men at der skal laves en undersøgelse af huslejeniveauet i Varde Kommune, så politikerne én gang for alle kan få vished for, om borgere i Varde Kommune betaler mere i husleje end i tilsvarende kommuner.

En husleje er aldrig helt fri. Også i uregulerede kommuner kan lejere kontakte et huslejenævn, hvis de oplever, at en leje er urimelig. I regulerede kommuner er der dog langt flere regler for de ejendomme, der har mindst syv lejemål, og her skal huslejenævnet vurdere alle huslejer i de store ejendomme - ikke kun reagere på klager.

Regulering af husleje
  • Kommuner kan selv vælge, om boligmarkedet i kommunen skal være reguleret af boligreguleringsloven eller ej. Varde Kommune er en af 19 kommuner, hvor det private lejemarked er ureguleret.
  • I december 2017 foreslog Arne Callesen (EL) at lave det om. Byrådet lovede at kigge nærmere på det.
  • I første omgang skete intet. Derfor stillede Arne Callesen et spørgsmål i byrådets spørgetid for at høre, om det var blevet glemt. Siden da har sagen flere gange været på økonomiudvalgets dagsorden.
  • Nu har byrådet besluttet, at Varde Kommune fortsætter som ureguleret kommune.

Virker det?

Borgmester Erik Buhl (V) fortæller, at han og andre politikere har to betænkeligheder. For det første er de usikre på, om huslejen overhovedet vil blive mindre, hvis kommunen bliver en reguleret kommune. For det andet er de bekymrede for det bureaukrati, der følger med.

Der var dog medlemmer af økonomiudvalget, der var for en regulering, fortæller borgmesteren. Kompromisset blev at fortsætte som reguleret kommune, men lave undersøgelsen af huslejeniveauet, forklarer han.

Svært at gøre noget

Borgmester Erik Buhl (V) er ikke sikker på, at Varde Kommune har så høje huslejer, som blandt andre Arne Callesen har talt om. Men han kan jo tage fejl, og det kan vise sig, at Varde Kommune har højere huslejepriser end sammenlignelige kommuner:

- Det er den store diskussion, der kommer, når vi har tallene: Hvad kan vi så gøre ved det? Der er en mulighed, hvor vi siger, at det skal vi ikke gøre noget ved. De er også den mulighed, at når vi fremover skal gøre forskellige ting, for eksempel sige ja til almene boliger, så skal vi have fokus på, om huslejen er i et niveau, som vi tror på, at man kan betale i vores kommune, siger Erik Buhl.

Politikere vil have undersøgt huslejeniveau i Varde Kommune

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce