Mindeord: Poul Qvesel er død: Et fyrtårn er slukket

Billedet af Poul Qvesel er taget, da han var fyldt 100 år i 2011.
Foto: Arkivfoto: Henrik Dons Christensen

Mindeord: Poul Qvesel er død: Et fyrtårn er slukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finn Birkholm-Clausen, Lunde, skriver mindeord over Poul Qvesel , Nørre Nebel:

En kæmpe-eg er segnet. Qvesel er død. 105 år gammel.

Som realskolebestyrer gjorde hr. og fr. Qvesel den berømte forskel. De skabte Nr. Nebel Realskole i 1939 og trods de hårde odds med verdenskrig og begrænsninger fik makkerparret realskolen frelst gennem ufredstiden og ind i fremtiden. De gav intelligens-reserven fra landet muligheden for at kunne få en højere uddannelse. Tusinder er de elever, der kan takke hr. og fr. Qvesel for de muligheder, de fik.

På flere punkter var Qvesel forud for sin tid. Ved besøg rundt om i sognene fik han overtalt de seje vestjyder til at sætte deres døtre i realen. Faktisk var der flest piger i deres første klasser. Men de gav også unge mennesker, der var kommet skævt ind på livet en second chance. Ret så mange benyttede sig af det.

Han gik altid i spidsen med et godt eksempel. Lærte os opførsel og disciplin og lærte os at gøre en indsats. En indsats, som har båret mange af hans gamle elever vidt i denne verden. Epoken, hvor man på hovedgaden i Nr. Nebel dagligt kunne møde Qvesel altid ulasteligt klædt i habit med sixpence, butterfly og stok er endegyldigt forbi.

Nr. Nebel var Qvesels by. Og som han da kæmpede for sin by og sit sogn som sognerådsformand og senere borgmester. 32 år i alt i sogne-/byrådet.

Han var tovholder for Vestbanen. Bl.a. som formand gennem en årrække. Og han var divisionschef (no 13) for Det Danske Spejderkorps. Hjemmeværns-kompagniet blev også sat i søen af ham. Og stolt stod han i sin uniform, når hjemmeværnet blev fejret. Stoltest dog, når de kongelige var til stede. Optaget var han af lokalhistorie. Har skrevet historien om hjemmeværnet og om Nr. Nebel Realskole. Qvesel havde den bedste hukommelse, jeg har mødt. Alle jubilarer har oplevet det. Når han var med, kunne han huske navne og hændelser.

Ægteparret Qvesel har virkelig sat sig spor i sit gamle sogn. De vil blive husket mange år frem. Til hans begravelse var de andre og vigtigere aftryk på livet også til stede. Hans søn, børnebørnene (hans øjestene), oldebørnene, ikke mindst den sidst tilkomne: Lille Adam Qvesel.

Qvesel var skarp til det sidste. Fulgte med i dagens politik både på det lokale og det nationale plan. Han var en konservativ af den gamle skole, hvor Gud, Konge og Fædreland stod for centrale værdier. Han fulgte brændende med i kampen for naturen. Særligt genskabelsen af Filsø stod hans hjerte nær.

Selv havde jeg det privilegium at køre ham ned til valglokalet på plejehjemmet, så han fik stemt konservativt for sidste gang. Da bentøjet svigtede. Og jeg fik lov til at bære ham ud til hans sidste lange rejse. Tak, kære Qvesel.

Mindeord: Poul Qvesel er død: Et fyrtårn er slukket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce