Lodsejer vinder retten til at dyrke sin jord

Det er området syd for sammenløbet af Ansager og Grindsted åer, at Keld Hundebøl fortsat må drive landbrug på en eng.
Foto: John Randeris

Lodsejer vinder retten til at dyrke sin jord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Keld Hundebøl vinder over Natur- og Miljøklagenævnet i strid om lille eng, som han mod kommunens vilje godt må omlægge driften på. For den er ikke beskyttet af Naturbeskyttelsesloven.

ANSAGER: En eng på 2,3 hektar ned til Ansager Å må fortsat godt drives af ejeren Keld Hundebøl. Det fastslår Retten i Esbjerg i en dom, som derved tilsidesætter Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse fra november 2013.

Natur- og Miljøklagenævnet skal betale 129.043 kroner til Keld Hundebøls omkostninger til retssagen.

Keld Hundebøl ønsker ikke selv at kommentere sagen, så længe han ikke ved, om Natur- og Miljøklagenævnet vil anke dommen til landsretten. Men på Jysk Landbrugsrådgivnings hjemmeside siger han:

- Striden handler kun om 2,3 hektar, men for mig er det en politisk nødvendighed at køre sagen. Jeg har ejet bedriften i mange år, og jeg kender dyrkningshistorien, så jeg giver ikke bare op.

Sagen tog sin begyndelse i 2012, da Keld Hundebøl søgte Varde Kommune om dispensation til at plante træer på engen. Men Varde Kommune gav afslag med henvisning til, at engen er beskyttet af naturbeskyttelsesloven §3, da den ikke er dyrket kontinuerligt.

Bøjer normalt af

Han påklagede afgørelsen til Natur- og Miljøklagenævnet, som gav ham delvist ret. En afgørelsen som han gik i retten med. I sagen var planteavlskonsulent Jørgen Kristensen fra Jysk Landbrugsrådgivning indkaldt som vidne. Og han fortalte, at helt tilbage i 1995 var der en ganske almindelig græsmark. Han oplever mange lignende sager i sit arbejde.

- Vi bøjer normalt af og giver kommunen ret. Men her er der én, der har ressourcerne og rygrad til at køre en sag. Jeg håber, kommunen vil lytte lidt mere til ejerne, siger Jørgen Kristensen.

Fakta
Loven

Naturbeskyttelseslovens §3 beskytter alle enge. Men hvis området har har være i drift og omlagt hvert 7.- 10. år betragtes engen ikke som beskyttet.

  • På den pågældende eng har der været dyrket kartofler, valmuer og korn. Og senest i 2003 blev engen plantet til med energipil.


Lodsejer vinder retten til at dyrke sin jord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce