Iltsvind i Filsø har kostet 1204 gedder livet

Nogle steder i Søndersø lå der døde fisk i 40 centimeters dybde. Da forskerne fandt dem i mandags, var de døde for ganske nylig og kunne derfor både vejes og undersøges. Foto: Theis Kragh

Iltsvind i Filsø har kostet 1204 gedder livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tørke og et regnskyld tog al ilten i Filsø Søndersø. Fiskelivet er væk i Søndersø, hvilket også vil få nogle konsekvenser for fuglelivet. Biologer følger udviklingen og omfanget.

Filsø: 80 tons fisk - deriblandt 1204 gedder - er døde i Filsø. Det er sket i søndags og mandags, efter der var fuldstændigt iltsvind i Filsø Søndersø.

Forskere fra Københavns Universitet har fulgt den genoprettede sø tæt, og det var i forbindelse med et besøg mandag, de opdagede de døde fisk:

- Da vi sejlede ned igennem søen, kunne vi fornemme, at der var noget galt. Det lugtede af døde fisk, fortæller Theis Kragh, som er lektor og biolog ved Københavns Universitet.

Herefter opdagede de gedder, der flød døde rundt. Normalt ville det være svært at tælle op, hvor mange fisk der er døde, men holdet var rundt i hele søbredden og tælle, og det blev til i alt 1204 døde gedder.

- Det var meget voldsomt. Jeg har aldrig set noget, der var tæt på det her, siger Theis Kragh.

Fakta
Det var Aage V. Jensen Naturfond, som i 2010 overtog Filsø Gods, som i generationer havde afvandet søen og anvendt søbunden til landbrugsjord.Naturfonden genskabte søen ved først og fremmest at standse de elektriske pumper, der afvandede området og ledte ferskvandet ud i Vesterhavet gennem Henne Mølleå.
Lektor og biolog Theis Kragh ses ved motoren. Forskerne Emil Kristensen og Lars Båstrup-Spohr er med i båden for at undersøge søen. Foto: Jan Skriver
Lektor og biolog Theis Kragh ses ved motoren. Forskerne Emil Kristensen og Lars Båstrup-Spohr er med i båden for at undersøge søen. Foto: Jan Skriver

Data fra vandet fortæller

Gedderne er de største fisk i søen, og sammen med aborren holder de en naturlig balance. Det er ikke kun gedder, der er døde, men i alt cirka 80 ton fisk.

- Det er meget alvorligt. Det kan potentielt få hele sammensætningen i søen til at kollapse, siger Theis Kragh.

Forskerne har adskillige målere i vandet i Filsø, og da de fik dem op til overfladen for at få data derfra, viste der sig et klart billede af, hvad der var skyld i fiskedøden.

Med tørken i sommer havde der ophobet sig organisk materiale i drænrørene og jorden, hvilket stod lang tid uden ilt. Efter et kraftigt regnskyl den 28. juli blev alt det materiale ledt ind i søen, hvor bakterierne derfor havde én stor legeplads.

- Pludselig får bakterierne voldsomme mængder af mad, og hele vandsøjlen blev iltfri. Det skete i hele vandsøjlen på én gang, og fiskene har ikke haft noget sted at finde hen, fortæller Theis Kragh.

Dataene viser, at 40 procent af ilten forsvandt i løbet af 12 timer til at begynde med. Det kunne fiskene godt overleve, men så begyndte bakterierne at forbruge ilten og tvang dermed iltkoncentrationen ned på nul.

For mange skaller giver grønt vand

Fiskedøden skete i Filsø Søndersø, mens mellemsøen forventes næsten at være gået fri af iltsvindet. De døde fisk har derfor ligget i et område, der ikke er åbent for offentligheden.

Derimod har besøgende ved Ellipsen kunnet se vandets brune farve. Det bliver nu bleget af solen, når den er fremme.

Men søen har brug for fiskene til at holde søen ren. Det fortæller Lars Malmborg, som er biolog og arbejder for Aage V. Jensen Fond, som ejer området og har genoprettet søen:

- Det, vi frygter, er, at der kommer for mange skaller. For mange skaller spiser de små krebsdyr, som holder vandet rent. Så bliver det en grønkålssuppe. Hvis vi ser, det udvikler sig i den retning, så skrider vi ind, siger han.

Det kan blandt andet gøres ved at tilføre rovfisk til søen, som man gjorde for et par år siden med 1500 aborrer.

Lige nu bliver søen fulgt tæt, og forskerne fra København kommer tilbage om et par uger for at lave fiskeundersøgelser og dermed give et bud på, hvad konsekvenserne har været.

Fuglelivet bliver også påvirket

Filsø er specielt kendt for et rigt fugleliv, og manglen på fisk vil smitte af på fuglelivet. Det kan ikke undgås.

- Der er jo rigtig mange forskellige arter af fiskespisende fugle, som nu forsvinder væk fra området. Vi ved ikke rigtigt, hvordan vandplanterne har det. Vi tror, de har det godt. Men fiskespisende fugle som lappedykkere og skalleslugere bliver ramt. Og vi har jo oddere også. De fester nok lige nu. Men der går ikke længe, så finder de andre steder, siger Lars Malmborg.

Filsø har frivillige ornitiloger, som tæller fugle, og de tællinger vil kunne vise, hvad iltsvindet i søen har betydet for fuglelivet.

- Der vil være nogle forandringer, men vi kender ikke omfanget af det endnu, siger Lars Malmborg.

Iltsvind i Filsø har kostet 1204 gedder livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce