I mit job skal man turde gå forrest

- Jeg er vokset op på en gård med masser af græsplæne. Min bedstefar lavede to fodboldmål, og vi var en syv-otte unger, der altid spillede sammen. Det var vildt hyggeligt, husker Janni Arnth. Foto: Chresten Bergh

I mit job skal man turde gå forrest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

At teste og udfordre sig selv. Altid. Hele tiden. Det har, sammen med talent, vilje, dedikation og nysgerrighed, sendt Janni Arnth fra Vittarp ved Outrup ud i en fodboldliga helt for sig selv. Hun ved, hvordan man holder sig i topform. Ikke bare som én af landets bedste fodboldspillere men også som menneske.

Vittarp: Hun er altid klar til at yde sit bedste. Om det gælder kamp eller træning gør ingen forskel. Og hun er ikke bare klar. Hun er til stede med 110 procent.

Det er en del af hendes indstilling - ikke bare når det gælder fodbold, men i alle livets opgaver. Hun er typen, der er nysgerrig på konstant at udfordre sine svageste sider, og det har i høj grad været med til, at hun i dag er én af Danmarks sejeste sportskvinder.-

- Havde jeg dyrket gymnastik, håndbold eller taekwondo, så havde resultatet været nøjagtigt det samme. Min egen trivsel og ikke mindst selvudvikling ligger i den intensitet og det drive, at jeg altid giver mig lidt ekstra ud over de 100 procent, forklarer Janni.

Hun ser det ikke som en belastning, at hun er født med et helt ekstremt vindergén og et lige så ekstremt jeg vil blive bedre-gén.

- Det er lysten til at blive så god som mulig og nysgerrigheden efter, hvor langt jeg kan nå, der driver værket. Det er hverken penge, titler eller prestige, siger hun og tilføjer:

- I ungdomsårene fattede jeg slet ikke, at professionel fodboldspiller var noget, man kunne blive. Dengang var der ingen rollemodeller og ingen mediedækning af kvindefodbold. Det var først, da jeg som 17-årig blev optaget på ungdomslandsholdet og fik professionel rådgivning om kost, livsstil og træning, at jeg tænkte, waaau, det her er en vej, der kan berige mig med en stribe oplevelser.

Samme år var hun med til at vinde guld ved Ungdoms OL i Paris. Det var i 2002. En milepæl i hendes karriere.

Jeg træner typisk fem-seks gange om ugen og spiller kampe. I løbet af en sæson slider jeg 8-10 par fodboldstøvler op.
Janni Arnth, professionel fodboldspiller Linköping FC
Janni Arnth Jensen
Født: 15. oktober 1986Opvokset: Vittarp ved Outrup

Profession: Professionel fodboldspiller Linköping FC

Skoler: Outrup, Nr. Nebel, Efterskolen Vesterlund, Varde Handelsskole, Nih Højskole

Uddannelser: Bachelor i almen erhvervsøkonomi, 3/4 færdig med en kandidat i Organisation og strategi, UEFA A-licens til fodboldtræner

Civil: Bor sammen med sin kæreste i Sverige, ingen børn
Janni Arnth udstråler både harmoni og balance. Hun nyder sit liv som professionel fodboldspiller og har det godt med de valg, hun har truffet.  Foto: Chresten Bergh
Janni Arnth udstråler både harmoni og balance. Hun nyder sit liv som professionel fodboldspiller og har det godt med de valg, hun har truffet. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Sådan er jeg bare

Interessen for fodbold udviklede hun sammen med en flok piger fra sin folkeskoleklasse. Piger med samme passion og drive. Dygtige piger, fedt sammenhold bundet sammen af en energisk ild for at vinde - også over drengene.

- Da teenageveninderne fik flere interesser og droslede ned for træningen, gjorde jeg det stik modsatte. Jeg måtte stå på skud for mange kommentarer om, at jeg jo skulle have en rigtig uddannelse, men aldrig fra mine forældre, der bakkede 100 procent op om mig og min lyst til at spille fodbold. Jeg har aldrig følt, at jeg er gået glip af noget. Jeg gik gerne i byen, festede uden alkohol, og drengene havde jeg da også et godt øje til, så jeg var ikke nørden, der isolerede mig. Tvært imod var jeg også med, hvor der var fest og farver. Da jeg flyttede nordpå for at spille i én af landets bedste dameklubber, Fortuna-Hjørring, fandt jeg sammen med Henrik, som jeg stadig er kæreste med, fortæller 31-årige Janni Arnth.

Hun må ofte besvare spørgsmål, der vedrører børn, familieliv og udløbsdatoen på sin professionelle karriere. Hun er helt afklaret med sine valg og hviler godt i sig selv. Derfor behøver hun ikke forsvare, hvorfor hun indtil videre har sat fodboldkarrieren højest - foran ALT andet. Hun havde muligheden og greb den, så enkelt er det.

Fodboldkarriere
1992 - 2002: Outrup Boldklub2002 - 2006: Varde IF

2007 - 2014: Fortuna Hjørring

2014 - ? Linköping FC, Sverige

2010 - ? Danmarks kvindelandshold, 78 A-landskampe

Position: Forsvarsspiller

Spiller nr: 3
- Om jeg er egoistisk? Ja, måske. Jeg har fokus på selv at blive bedre, for at kunne bidrage med endnu mere på holdet. Jeg er helt klart en teamplayer. Foto: Chresten Bergh
- Om jeg er egoistisk? Ja, måske. Jeg har fokus på selv at blive bedre, for at kunne bidrage med endnu mere på holdet. Jeg er helt klart en teamplayer. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

Fremtiden efter fodbold

Janni Arnth opfordrer gerne andre til at følge hendes vej. Hoppe ud af plovfugen, følge lysten og udfordre talentet til yderste konsekvens.

Fysiologisk topper en fodboldspiller typisk, når hun er imellem 25-31 år. Så rent statistisk burde Janni Arnth begynde at planlægge, hvad livet efter en fodboldkarriere kunne indeholde.

- Alder er bare et tal. Så længe jeg føler mig stærk, så længe jeg stadig har lysten og ambitionerne om at blive endnu bedre, så bliver jeg ved for fuld udblæsning. Hvis jeg tænkte på, at der var en udløbsdato, så ville jeg begynde at afvikle mig selv i stedet for at blive ved med at udvikle. Jeg er realist og ved, at der på et tidspunkt venter et andet liv. Og jeg har fået flere henvendelser med jobtilbud og muligheder indenfor den sportslige verden. Måske vil jeg være selvstændig? Direktør for en fodboldklub? Træner? Jeg vil helt sikkert gerne blive indenfor kvindefodbold og give noget tilbage af de mange oplevelser og glæder, som jeg selv har haft, siger Janni, og tilføjer, at selvfølgelig taler hun og Henrik om børn, men de er bare ikke en del af planen lige nu.

Janni Arnth (th) var 17 år, da hun for første gang blev udtaget til at spille i den rød/hvide landsholdstrøje. Her skriver hun autografer til fans efter landskamp på U17 i 2004 i Tyskland.  Privatfoto
Janni Arnth (th) var 17 år, da hun for første gang blev udtaget til at spille i den rød/hvide landsholdstrøje. Her skriver hun autografer til fans efter landskamp på U17 i 2004 i Tyskland. Privatfoto
Foto: Chresten Bergh

Nyder rutinen

- For første gang nogen sinde er jeg et sted, Linköping FC i Sverige, hvor både klubben, spillere og trænere har samme ambitiøse mindset som mig. I mange år har jeg været vant til, at min målsætning og dedikation lå langt over den, der blev forventet. Nu er der et match, og det nyder jeg. Jeg er i mit livs bedste form og har ikke kun opbygget en indre menneskelig balance, men også en spillemæssig rutine, som jeg kan give videre til de unge spillere på holdet, siger Janni Arnth.

Hun finder en helt anden slags anerkendelse ved at spille kvindefodbold i Sverige.

- Her bliver man anerkendt for den indsats, man yder. Professionel kvindefodbold i Sverige er meget mere kendt og udbredt end i Danmark, og der er stadig lang til ligestilling. Jeg kan leve af at spille fodbold, men tjener ikke nok til at kunne spare op, selvom jeg ikke lever et luksuriøst liv. Hvis jeg havde været en mand, ville jeg have tjent mindst det tidobbelte. Og det gør hele forskellen, for hos os kvinder er det lysten, der får os til at spille fodbold - ikke penge og berømmelse, understreger Janni Arnth, der glæder sig over sin succes i Linköping, hvor hun netop er blevet kåret til regionens bedste idrætskvinde.

Janni Arnth mødte sin kæreste, Henrik Jensen, da hun spillede hos Fortuna-Hjørring. Parret bor i Sverige, hvor Henrik er fodboldtrænker for IFK Norrköping. Billedet her er fra Fotbollsgalan, november 2017, som blev afholdt i Globen i Stockholm. Her fejres fodboldåret i Sverige med kåringer og priser for mænd og kvinder. Privatfoto
Janni Arnth mødte sin kæreste, Henrik Jensen, da hun spillede hos Fortuna-Hjørring. Parret bor i Sverige, hvor Henrik er fodboldtrænker for IFK Norrköping. Billedet her er fra Fotbollsgalan, november 2017, som blev afholdt i Globen i Stockholm. Her fejres fodboldåret i Sverige med kåringer og priser for mænd og kvinder. Privatfoto

Rollemodel

Hun er rollemodel for rigtig mange unge fodboldpiger i både Danmark og Sverige, og det ansvar tager hun også meget gerne på sig.

- Det unikke ved min situation er, at jeg selv har været så fokuseret på det, jeg rigtig gerne ville, nemlig at spille fodbold. Jeg kunne godt have ønsket mig en rollemodel, en mentor, der viste mig vejen og bekræftede mig i, at det var ok at sætte alt andet til side for at gå efter drømmen. Det gælder ikke kun for fodbold, men også i så mange andre sammenhænge her i livet, understreger den dygtige vestjyske fodboldspiller, der kan se tilbage på 2017 som et helt særligt år.

Et år, hvor hun som viceanfører for det danske kvindelandshold var med til at vinde EM sølv i Holland, et år, hvor hun som anfører for Linköping FC for andet år i træk vandt det svenske mesterskab, og et år, hvor hun for nylig blev selv kåret som regionens bedste idrætskvinde.

- Det er fedt at opleve, at det, jeg har arbejdet for i så mange år, også giver målbare resultater. Men det vil altid være processen, altså vejen til målet, der er det vigtigste for mig. Jeg er glad for livet og giver mig hen i det, jeg laver. Jeg vil være med lige så lang tid, jeg overhovedet kan, siger Janni Arnth.

Hun har allerede fokus på holdets næste store opgave - Champions League. Til marts spiller Linköping FC kvartfinale mod Manchester City, og den danske anfører er mere end klar til at gå forrest.

Janni deltog i samtlige fodboldskoler i Outrup, fra hun var fem år. Her en stolt spiller fra fodboldskolen i 1995. Privatfoto
Janni deltog i samtlige fodboldskoler i Outrup, fra hun var fem år. Her en stolt spiller fra fodboldskolen i 1995. Privatfoto
Foto: Chresten Bergh
En flænge over øjet blev syet med fire sting i pausen, og så var Janni parat til anden halvleg - klar til at fortsætte kampen for sin klub Linköping FC. Foto: Peter Jigerström
En flænge over øjet blev syet med fire sting i pausen, og så var Janni parat til anden halvleg - klar til at fortsætte kampen for sin klub Linköping FC. Foto: Peter Jigerström
Foto: Peter Jigerstrom
Janni var i flere år målmand som helt ung spiller, hvorefter hun senere i karrieren fandt ud af, at midterforsvar var hendes favoritposition. Privatfoto
Janni var i flere år målmand som helt ung spiller, hvorefter hun senere i karrieren fandt ud af, at midterforsvar var hendes favoritposition. Privatfoto
Foto: Chresten Bergh
31- årige Janni Arnth fra Vittarp nord for Varde er proffessionel fodboldspiller i Sverige. Siden 2010 har hun været fast kvinde på det danske fodboldlandshold.Til marts skal hun spille Champions Leauge med sin svenske klub. Foto: Chresten Bergh
31- årige Janni Arnth fra Vittarp nord for Varde er proffessionel fodboldspiller i Sverige. Siden 2010 har hun været fast kvinde på det danske fodboldlandshold.Til marts skal hun spille Champions Leauge med sin svenske klub. Foto: Chresten Bergh
Foto: Chresten Bergh

I mit job skal man turde gå forrest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce