Formodet skovsvin må selv tage skraldet i strafferetssag

Det var synet, der mødte Benny Ølgod i Helle-Biltoft Plantage den 1. januar 2017. Sagen ender nu i Retten i Esbjerg, efter Statsadvokaten bad Syd- og Sønderjyllands Politi om at genoptage sagen. Arkivfoto: Henrik Reintoft

Formodet skovsvin må selv tage skraldet i strafferetssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter knap to år tiltaler anklagemyndigheden en person for det omfattende skovsvineri i Helle-Biltoft Plantage.

Årre/Næsbjerg: Først var han rystet, så chokeret, og nu er han en glad mand igen. Formand Benny Ølgod fra Helle-Biltoft Plantage, der nytårsmorgen i 2017 anmeldte et omfattende skovsvineri i plantagen. Her var der den 31. december 2016 dumpet, hvad deres svarer til fire fyldte trailere med flytteaffald i skovbunden.

Sagen lå for ham lige til højrebenet, da politiet hurtigt fandt frem til flytteaffaldets ejere. Et yngre par, der erkender, at det er deres ting.

Men de nægter, at det er dem, der har dumpet flytteaffaldet. De peger i stedet på to andre personer, som de ikke vil oplyse navnene på. Og med den begrundelse frafaldt anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi sagen, selvom lovgivningen er ret klar på området: Man er ansvarlig for, at ens affald ender i skraldespanden eller på genbrugspladsen.

Skovsvineriet
Den 31. december 2016 dumpede skovsvin fire trailerfulde flytteaffald i Helle-Biltoft Plantage. Et yngre par erkendte over politiet, at det var deres affald, men ikke dem, der havde dumpet affaldet. De ville ikke oplyse navnene på hvem, der så havde dumpet affaldet.Syd- og Sønderjyllands Politi frafaldt på den baggrund sigtelse mod parret. Den afgørelse klagede Helle-Biltoft Plantage over til Statsadvokaten, der efterfølgende bad Syd- og Sønderjyllands Politi om at genoptage sagen.

Anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi har nu tiltalt en person for det omfattende skovsvineri for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Sagen skal køres som en straffesag i Retten i Esbjerg.
Det dumpede affald var i meget god stand og havde gjort sig godt i mange genbrugsbutikker. Ifølge loven er man ansvarlig for, at ens affald bortskaffes korrekt.  Arkivfoto: Henrik Reintoft
Det dumpede affald var i meget god stand og havde gjort sig godt i mange genbrugsbutikker. Ifølge loven er man ansvarlig for, at ens affald bortskaffes korrekt. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Foto: Foto: Henrik Reintoft

Erstatningskrav

Han klagede derfor til Statsadvokaten i Viborg, som bad Syd- og Sønderjyllands Politi genoptage sagen. Og anklagemyndigheden hos Syd- og Sønderjyllands Politi har efter en fornyet efterforskning besluttet at tiltale en person for skovsvineriet. Vedkommende er tiltalt for henkastning af affald, hvilket er en overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Sagen føres som en straffesag i Retten i Esbjerg.

- Jeg synes, det er en positiv udvikling. For det kan ikke være rigtigt, at man kan unddrage sig et ansvar ved at sige, at man ikke har smidt det, siger Benny Ølgod.

Han vil nu efter opfordring fra anklagemyndigheden fremsætte et erstatningskrav for oprydningen. Hvis tiltalte dømmes, så vil bøden næppe være under 8.000 kroner.

Har konsekvenser

Da Syd- og Sønderjyllands Politi i første omgang droppede sagen, var Preben Friis-Hauge (V), formand for plan og teknik i Varde Kommune, decideret rystet og afmægtig.

- Uanset hvad retssagen ender med, så er det positivt, at man tager sagen op igen og ikke lader stå til, siger han.

Han er ret så overbevist om, at retssagen vil gøre en forskel og har en stor signalværdi:

- Det kommer ud til alle borgere, at det har nogle konsekvenser at være et miljøsvin.

Formodet skovsvin må selv tage skraldet i strafferetssag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce