Folket tog klitterne under kærlig affaldsbehandling

Skov- og landskabsingeniør Mette Bækgaard Johnsen fra Naturcentret i Varde Kommune styrede tropperne, som blev delt ud i tre områder ved Blåvandshuk Fyr. Foto: Martin Ravn

Folket tog klitterne under kærlig affaldsbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Godt 100 lokale og turister hjalp med at samle affald i klitterne ved Blåvands Huk.

Blåvands Huk: Efter den voldsomme og bevidste fjernelse af hybenroserne i klitterne ved Blåvands Huk var det tirsdag tid til en let gang manicure i form af en indsamling af skrald og affald, som er dukket op.

Det er Varde Kommune, som har indledt det første slag mod den invasive hybenrose, som var ved at kvæle alt andet flora og fauna i landets største kystdestination.

Og hvad er mere naturligt end at spørge både de lokale og turisterne om hjælp til at samle affald?

Projektleder Emilie Hansen fra Naturcentret i Varde Kommune havde håbet på 25. Men der kom godt 100 lokale og turister for at rydde op i klitterne.

- Det er fuldstændig fantastisk. Vi er løbet tør for veste, handsker og suppe, fortæller en vindblæst Emilie Hansen.

Der kom dog suppeforstærkninger, så ingen gik sultne hjem efter veludført skraldedåd.

Det kommer til at ske
Det er Varde Kommune, som bekæmper hybenrosen. Kampen vil fortsætte i nye områder i klitterne. Men området ved Blåvands Huk skal fræses op igen næste år. Og derefter skal der foråret efter samles hybenroseskud op.Fra et lignende projekt i klitterne ved Nymindestrømmen viser erfaringerne, at den oprindelige flora som eksempelvis hjelme og marehalm hurtigt genetablerer sig.

EU har erklæret kamp mod hybenrosen, som i Danmark kom til landet som prydplante fra Asien i 1800-tallet. Senere har den hårdføre plante invaderet mange kyststrækninger, hvor Blåvands Huk betegnes som et af de værst ramte steder i landet.

En kort hånd

Og med så mange hænder, der tog kærligt fat i klitterne, blev den ene efter den anden sorte affaldssæk hurtig fyldt med menneskets ugidelighed, uheld og bevidste strandsvineri.

- Det bliver en kort hånd fra mig. Der er lige en, der skal hjem for at sove til middag, siger Gertrud Glarbo fra Vojens, som sammen med manden Anders Tvedegaard har lejet et sommerhus i Blåvand i vinterferien.

De var sammen med to børnebørn draget ned til Blåvands Huk for at samle affald.

- Der ligger utroligt meget. Der er mange nylonsnore. De forsvinder aldrig, siger Gertrud Glarbo.

Skraldebande

Ud over mange turister var den lokale Blåvand Skraldebande også repræsenteret. Det nyeste bandemedlem er den 66-årige Susie Hansen, som bor i byen.

- Selvfølgelig er jeg her i dag. Vi kan jo se, at det trænger herude. Jeg er ikke vild med rugosa, siger Susie Hansen.

Og hun hilser mere end velkommen, at hybenroserne - der på latin hedder rugosa - er fjernet, så klitterne igen får mulighed for at ligne det, de er, klitter.

- Men som almindeligt menneske er det svært, da man kan købe dem i planteskoler, siger Susie Hansen, der især fandt mange sko og såler i klitterne.

Fik et chok

Der er nu også mange, der godt kan lide hybenrosen. Men det er mere duften og især synet af hybenroserne, der tiltaler en af bandelederne i skraldebanden. Men når Blåvand kalder, så er Anna Marie Jensen som altid klar.

- Jeg har fundet alt lige fra narresutter til bleer og fyldte hundeposer, fortæller Anna Marie Jensen.

Mødet med de skaldede klitter uden en forklaring kom bag på mange. Blandt andre Tine Holm fra Odense, som i 15 år sammen med familien har haft sommerhus i Blåvand.

- Jeg fik et chok, da jeg så det første gang. Det så farligt ud, siger Tine Holm.

Folket tog klitterne under kærlig affaldsbehandling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce