De lokale vil have mere indflydelse på nyt militært øvelsesområde

Fra venstre ses Bøje Meiner, Ølgod, Inger Lise Hille, Oksbøl og Hans Verner Frandsen, Vejers Strand. De er alle meget utilfredse over den manglende dialog i forbindelse med aftalen om Forsvarets brug af Naturstyrelsens arealer. Foto: Henrik Reintoft

De lokale vil have mere indflydelse på nyt militært øvelsesområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kritikken af aftalen, der giver Forsvaret over ti procent af Varde Kommune som øvelsesområde, tager til.

Oksbøl: Først meldte undren sig. Så kom afmagten. Og nu melder vreden sig over, at Forsvaret og Naturstyrelsen uden nogen borgerinddragelse og information overhovedet indgik en aftale om, at godt ti procent af Varde Kommunes vestlige del kan bruges til øvelser.

En aftale som blev underskrevet den 24. januar og giver Forsvaret mulighed for at benytte Naturstyrelses 8.000 hektar til øvelser op til 75 dage om året. Forsvaret råder selv over 6.000 hektar i Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn. Omvendt så overtager Naturstyrelsen forvaltningen af den meget attraktive jagt i øvelsesterrænet fra Forsvaret.

- Man har lavet en studeaftalen hen over hovedet på folk. Det kan man anstændigvis ikke være bekendt. Man burde have indgået en dialog, så lokalbefolkningen havde indflydelse, siger Hans Verner Frandsens, som bor i Vejers Strand.

Som JydskeVestkysten tidligere har skrevet, så nyder Forsvaret en særlig stilling. Den skal ikke spørge folket om lov ifølge professor Peter Pagh fra JUR Center for Offentlig Regulering og Administration på Københavns Universitet. Som han siger:

- Da det er Forsvaret, kan man undlade det. Aftalen er en retsakt, hvor man regulerer anvendelsen af området. Jeg tror ikke, man kommer nogle vegne ved at anfægte den ret.

Man sætter den loyalitet, man har opbygget, over styr. Forsvaret trækker fronterne hårdt op.
Sommerhusejer Inger Lise Hille (72), Vejers Strand
Aftalen
I fremtiden må Forsvaret anvende Naturstyrelsens 8.000 hektar fra Nymindegab i nord til Ho i Syd til øvelser. Alt efter områder må Forsvaret holde øvelser i 28 eller 75 dage op året i plantagerne og klithederne. Her skal der anlægges 50 hektar tvangsspor til køretøjerne. I stedet skal Naturstyrelsen stå for den samlede regulering af vildtbestanden i Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn på 6.000 hektar.
Inger Lise Hille (72) fra Oksbøl oplevede selv som barn, at hendes forældre husmandssted med 26 tønder land i Vejers blev eksproprieret af staten. Foto: Henrik Reintoft
Inger Lise Hille (72) fra Oksbøl oplevede selv som barn, at hendes forældre husmandssted med 26 tønder land i Vejers blev eksproprieret af staten. Foto: Henrik Reintoft
Foto: FOTO:HENRIK REINTOFT

Som i et uland

Men det hverken kan Hans Verner Frandsen eller Inger Lise Hille fra Oksbøl bruge til noget som helst.

- De tager med begge hænder. Vi er ikke kommet længere med demokratiet end i et uland. Det er udemokratisk, siger Inger Lise Hille, som sammen med sin mand siden 1986 har haft sommerhus i Vejers.

Inger Lise Hille (72) kommer fra Vejers og oplevede ved selvsyn, da hendes barndomshjem blev eksproprieret i 1969 af staten til Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn. Det var en meget voldsom oplevelse for hendes forældre. Ja for alle på egnen at blive smidt ud af hjemmet i 1960'erne.

- Mange var berørt af ekspropriationerne. Men til sidst var det en lettelse at flytte, da tyvebander brød ind og stjal, hvad der var tilbage, mindes Inger Lise Hille.

Det er i den kontekst, hun derfor har så svært ved at forstå, at Forsvaret nu 50 år senere bare buldrer frem uden en dialog med de lokale, som bor der eller har sommerhus. Som om Forsvaret ikke har lært noget.

- Man sætter den loyalitet, man har opbygget, over styr. Forsvaret trækker fronterne hårdt op, siger Inger Lise Hille.

Underskriftsindsamling?

Men tryk avler som bekendt modtryk. Bøje Meiner fra Ølgod har sammen med hustruen Anne siden 1978 haft et sommerhus lige ud til Vejers Syd Klitplantage. Et område som i fremtiden skal bruges til skarpskydninger.

- Det kan godt være, vi skal starte en nytteløs underskriftsindsamling for at få noget opmærksomhed, siger Bøje Meiner.

De tre overvejer lige nu, om de skal forsøge at starte en landsdækkende underskriftindsamling for at bragt sagen op i Folketinget. Det kræver 50.000 underskrifter.

- Hvis de skal have lov til det, skal det op i Folketinget. Det skal drøftes på demokratisk vis, siger Inger Lise Hille.

De lokale vil have mere indflydelse på nyt militært øvelsesområde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce