Camilla røg på institution da fejloperation gav hendes far hjerneskade

Camilla Koed Enemark var ti år, da en fejloperation ændrede hendes fars og hendes liv for altid. Hun besøger sin far mindst en gang om ugen. Foto: Chresten Bergh

Camilla røg på institution da fejloperation gav hendes far hjerneskade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indtil hun var ti år, var Camilla Koed Enemark en glad og tryg fars pige. Men så skulle han have fjernet en vandcyste i hjernen. Kirurgen kom til at skære forkert, og siden har John Enemark Jensen været låst fast i kun at kunne huske tiden før operationen.

Varde: Før boede John Enemark Jensen ved Vejen. Ude på det nedlagte landbrug, hvor alle de dyr, han slæbte med sig hjem fra markeder, havde plads, og hvor han kunne stille lastbilen efter dagens arbejde.

I hjemmet var hustru Marianne, som var fire år yngre end han, og som han havde været kærester med, siden han som ung var i byen en nat i Kolding. Foruden børnene Casper og fars pige, Camilla.

Men i januar 2001 blev alt forandret.

- Far havde en vandcyste i hjernen og havde voldsom hovedpine, så den skulle fjernes. Cysten blev opdaget ved øjenlægen, og far blev kørt direkte på Esbjerg Sygehus, og herfra til Odense, siger Camilla.

Lunden Boafdelingen
Bo- og rehabiliteringscenter Lunden i udkanten af Varde er landskendt for sin rehabilitering af mennesker med senhjerneskader. Det vil oftest sige mennesker, der har haft en hjerneblødning, eller som har været involveret i en ulykke.JydskeVestkysten har fået lov at kigge indenfor og tale med beboere og brugere i de fire definerede afsnit: Rehabiliteringsafdelingen, Boafdelingen, Dagtilbuddet og Terapien.

John Enemark Jensen, der er portrættet fra Lunden i dag, bor på boafdelingen på Lunden.

John Enemark Jensen fik en hjerneblødning i 2001, som følge af en fejloperation. Han er ikke længere i et intensivt rehabiliteringsforløb, men han har brug for en meget stærk struktur for at være glad og tilfreds i sin dagligdag.

 

  

 

John Enemark Jensen kan huske alt op til 14 dage før sin 41 års fødselsdag. I dag er han 56 år, og det største i hans liv er hans børn og hans mor. Foto: Chresten Bergh

Fejloperation forandrede hendes far for altid

I dag er hun 26 år. Hun er stadig fars pige, og hun prøver at komme på besøg mindst en gang om ugen. Hun elsker sin far, og der er ingen tvivl om, at han elsker hende. Men engang imellem er det også svært, at hendes far ikke længere er den far, han var.

- Når vi har været ude at opleve noget, så kan jeg godt komme til at tale om det, næste gang vi ses, og så kan far ikke huske det, siger hun.

Korttidshukommelsen er væk. John Enemark Jensen er i dag en tilfreds mand på 56 år, der kan huske alt frem til to uger før sin 41 års fødselsdag. For under operationen på Odense Universitetshospital skete der en lægefejl.

- Da kirurgen tog instrumentet ud, kom han til at snitte hjernen, uden at opdage det. Så da far vågnede på opvågningen, havde han vilde smerter og blev bevidstløs. Der var sket en hjerneblødning, siger Camilla.

Tvangsfjernelse fordi Camilla ikke ville opgive

Dengang forstod hun det ikke. Hendes mor forsøgte at skærme børnene, og der gik ikke lang tid, før der opstod splid.

- Min mor var 35 og ville videre med sit liv. Jeg var 10 år og fars pige, og jeg blev ved med at tro, at min far ville blive rask. Du kan jo ikke se på ham, at han har haft en hjerneblødning, så selvom de sagde, at det aldrig blev anderledes, blev jeg ved med at håbe og tro på det, siger Camilla.

Da hun var 14 år, blev hun fjernet frivilligt fra hjemmet. I dag vil hun ikke have været de 3,5 år på institution foruden. Freden og forståelsen er genoprettet i familien, og hun har accepteret, at hendes far aldrig bliver rask igen.

- Min mor besøger også min far, og vi holder jul og fødselsdage, siger Camilla.

Hvordan har du det med skilsmissen fra Marianne?

- Det er jeg da utroligt ked af, selvfølgelig er jeg det, siger John.

- Mors nye mand og far var i militæret sammen. Han er en god mand, ikke også far? siger Camilla.

- Jo, siger John og nikker med overbevisning.

I dag har Camilla accepteret, at hendes far aldrig bliver rask. Hun elsker ham uanset - men engang imellem er det svært. Foto: Chresten Bergh

Vil så gerne tættere på

Han er klar over, at der skete en fejl, da den fredelige cyste i hans hoved skulle fjernes, og selvom han er glad for at bo på Lunden, er han ked af, at hans liv blev væltet.

Hvem er vigtigst for dig nu i dit liv?

- Børnene. Og min mor, siger han.

Hans mor er 75 og mistede sin mand i de samme dage, som John lå i koma med hjerneblødning. Det var hårdt for hende, og hårdt for John at vågne op til.

- Nogle gange, faktisk rigtig tit, tænker jeg på, at det ville være dejligt, hvis far kunne bo tættere på, siger Camilla.

Hun bor i Vejen og er selvstændig mobil frisør. Farmor bor i Kolding. Det ville være så meget lettere, hvis John også boede i Vejen.

- Det kan ikke lade sig gøre. Den struktur, der er her, den kan far ikke undvære. Men det ville gøre noget inden i mig, siger Camilla og kigger over på sin far.

Bange og glad

Nu bliver det til telefonsamtaler ind imellem, og det er heller ikke, fordi John Enemark Jensen er overladt til sig selv. Især en gammel lystfiskerkammerat kommer tit og tager også John med på fisketure.

- Man bliver automatisk bange, når man tænker på, hvad der er sket. Men det, man er glad for, er, at man kan huske sine nære, siger John.

Efterhånden som Camilla har haft kærester, også skiftende kærester, har hun været bange for, om hendes far kunne holde styr på navnene.

Men når han virkelig bruger kræfter på det, kan han fastholde ting, også fra nutiden. Og Camillas kæresters navne har han husket udenad.

Camilla røg på institution da fejloperation gav hendes far hjerneskade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce