Borgerforeninger vil presse elmaster i jorden ved byerne

I stedet for højspændingsmaster vil flere landsbyer kæmpe for at få gravet dem ned. Foto: Henrik Reintoft

Borgerforeninger vil presse elmaster i jorden ved byerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Især Næsbjerg, Årre, Rousthøje og Sig kan som blive særdeles hårdt ramt af de nye elmaster, som er på vej. Byer der i forvejen ligger i skyggen af kæmpe vindmøller.

Energi: De langt større og mere effektive vindmøller er den mest væsentlige årsag til, at Energinet opfører en kombineret 400 kilovolt og 150 kilovolt luftledning fra Endrup og tværs gennem Varde Kommune og videre op til Idomlund ved Holstebro. En strækning på cirka 95 kilometer. Og Energinet besluttede allerede i fjor, at linjeføringen skal være den samme som den nuværende og mindre højspændingsledning fra Karlsgårde til Idomlund.

Og her kommer blandt andet landsbyerne Årre, Rousthøje, Næsbjerg og Sig i en klemme, da højspændingsledningen går meget tæt på byerne. Byer der også lægger jord til kommunens 14 største vindmøller. Og flere er måske på vej.

- Vindmøller og højspænding. Vi får det hele, siger en næsten opgivende Finn Ladegaard, der er formand for Næsbjerg Sogns Borgerforening.

Han vil ved Næsbjerg have lagt højspændingsledningen ned i jorden.

I den blomstrende landsby i Årre kipper man heller ikke med flagene ved udsigten til nye og væsentligt støtte højspændingsmaster, som er politisk besluttet. Master som er tidslen i edens have.

- Nu skal vi have højspændingsmaster. Holdt kæft hvor er det træls, siger Poul Verner Christensen, formand for Årre Borgerforening.

Han finder, at både kæmpe vindmøllerne og højspændingsmasterne skæmmer naturen og tænker mest på dem, som bor på landet.

- Det er ikke betryggende for dem, siger Poul Verner Christensen.

Infomøde i Varde Fritidscenter
Torsdag den 19. april fra klokken 19.00-21.00 holder Energinet et informationsmøde om den kommende højspændingsledning fra Endrup til Idomlund, som der er sat 1,8 milliarder kroner af til. Derudover kommer Viking Link, som er et jævnstrømskabel, der skal forbindelse England og Danmark. Kablet kommer ind ved Nørre Nebel og skal føres til Endrup. Der er et jordkabel.Der vil være to-tre indlæg med en overordnet gennemgang af projektet, som er besluttet. Så mødet er ikke et politisk møde.

Derefter vil cirka 15 medarbejdere fra Energinet sidde klar ved bordene, så de enkelte borgere kan få svar på deres spørgsmål.

Penge sat af til kabler

I Sig sidder Paul O'Conner og gør sig samme tanker som i både Næsbjerg og Årre. Og han kigger også nedad. Han og resten af byen vil kæmpe en kamp for at få nedgravet højspændingsledningen ved Varde Ådal og måske helt op til Olling for at beskytte Linding Å. En å som er helt unik, da den er fuldstændig ureguleret siden den seneste istid.

- Det indbyder ikke folk til at bo her, når de kører forbi og ser masterne, siger Paul O´Connor, der er formand for Sig Borgerforening.

Er det så realistisk at dele af strækningen med højspænding kan graves ned. Ja.

- Vi har sat penge af, da vi ved, at det kommer, siger projektleder Christian Jensen fra Energinet.

Hvor mange penge kan han ikke oplyse. Men ved opsætningen af 175 kilometer højspænding fra Kassø til Tjele blev der kabellagt ni kilometer.

- Det er noget i den stil, vi forventer, siger Christian Jensen.

Uden om landsbyer

Han lægger dog heller ikke skjul på, at de vil gøre meget for at undgå strækningerne med kabler. Det er baggrunden for den meget brede linjeføring, inden for hvilket at højspændingsmaster skal stå. Mellem en og to kilometer er den foreslåede linjeføring.

- Vi vil gerne undgå at siksakke, så vi kan flytte ledningen over en længere strækning, siger Christian Jensen.

Netop med henvisning til at komme langt uden om landsbyerne.

Efter den første forhøringsfase med input fra både lodsejere og lokale interessenter, er det op til Miljøstyrelsen at afgøre, hvor der skal graves kabler ned. Alternativ at flytte dele af højspændingsmasterne endnu længere ud end den foreslåede linjeføring.

Borgerforeninger vil presse elmaster i jorden ved byerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce