Beboere med rotter er overladt til sig selv

Dlyar, en af sønnerne i den syriske familie, hvor der er rotter under gulvene og åbent i køkkenet. Familien har fanget seks rotter. Alligevel går den stadig rundt i bare fødder - også inde i køkkenet. Foto: Yvonn Tittel

Beboere med rotter er overladt til sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En boligblok med 16 lejligheder på Egernvej i Varde er angrebet af rotter. Selvom rotterne er i køkkener i flere lejligheder, er der ingen hjælp til genhusning. Hverken kommunen, boligforening eller forsikring kan hjælpe.

Ronja Staal og Sanel Mujkic flygtede onsdag aften fra deres lejlighed på Egernvej i Varde. Rotterne var brudt ind. I over en måned havde de hørt dem skrabe og bide bag pladevæggen på altanen.

- Boligforeningen vil ikke genhuse os. De siger, vi godt kan bo der, vi kan bare spise ude i byen. Men vi vil ikke bo med vores lille barn i en lejlighed med rotter, siger de.

I den næste opgang forsøger Lissy Jensen og Palle Svenningsen at være mindst muligt hjemme. Hun kan ikke holde lugten ud og vil ikke lave mad i køkkenet, hvor der er rotter under vasken.

I lejligheden imellem de to er der fanget flest rotter. En syrisk familie hører trip-trap og piv fra rotter under hele gulvet. Familien laver dog stadig mad i køkkenet, hvor børnene går i bare tæer.

Ingen har anbefalet, at familierne flytter ud af deres lejligheder. Kommunen henviser til skadedyrsbekæmperen, det samme gør boligforeningen, men fordi det er overfladerotter, er der ingen forsikringsdækning, og det gør hele situationen meget mudret.

Styrelsen for Patientsikkerhed, det der før hed embedslægen, er dog klar i sin udmelding: Man ikke skal bo med rotter.

Rotter
Rotter er i stand til at smitte mennesker med både bakterier, vira og encellede organismer (protozoer). Det kan medføre alvorlige sygdomme hos mennesker, hvis vi ikke tager de nødvendige forholdsregler.Vi mennesker kommer som hovedregel kun indirekte i kontakt med rotter via deres efterladenskaber som ekskrementer, urin og belægninger.

Den indirekte kontakt er imidlertid ligeså farlig som den direkte kontakt, og derfor er forholdsreglerne i begge tilfælde lige vigtige. Rotter kan bære på og udskille mikroorganismer, der kan smitte mennesker.

De vigtigste kilder til smitte er:

o Indtagelse af fødevarer, som rotter har inficeret.

o Indånding af mikroorganismer.

o Kontakt med rotters urin eller ekskrementer.

o Kontakt med genstande hvor rotter har opholdt sig.

o Kontakt med levende eller døde rotter f.eks. ved bid eller ved berøring.

(Kilde: Miljøministeriet Naturstyrelsen)

Man risikerer at blive syg

- Det, man skal være opmærksom på ved rotter, er deres afføring. Ekskrementer og urin. Det siger næsten sig selv, at man ikke skal have rotter i sit køkken. Man kan blive syg, hvis man spiser madvarer med det her på, siger overlæge Anne Hempel og fortsætter:

- Varde Kommune har ikke involveret os, så jeg kan ikke udtale mig i den konkrete sag. Men overordnet vil vi fraråde at bo i boliger med rotter. Vi vil anbefale, at man fraflytter, indtil man har sikret sig, at der ikke er rotter, og der er gjort ordentligt rent og fjernet åbnede madvarer. Så man sikrer, der ikke kan ske kontakt.

Varde Kommune har givet Ronja Staal og Sanel Muratovic besked om, at der ikke er sundhedsfare i lejligheden.

- Det er den vurdering, skadedyrsbekæmperen derude har, siger Susanne Fast, kommunens ansvarlige på området.

Familierne har rotter i deres køkkener, men I synes ikke, det er sundhedsfarligt?

- Det er jo et spørgsmål om at få gjort ordentligt rent. Jeg ville da helst ikke bo der. Men det er ejeren, der beslutter, om de skal bo der, eller de ikke skal. Det er ikke os, der har genhusningspligten, siger hun.

Boligforening henviser til rottebekæmperen

Ejeren er boligforeningen Domea. Herfra siger ledende ejendomsmester Gunner Lykkeskov:

- Vi læner os op ad rottebekæmperne, og de har ikke bedt os om, at beboerne skal genhuses, siger han.

Boligforeningen har konstateret, at rotterne er overfladerotter, der er kravlet op under den pladefacade, blokkene fik i forbindelse med en større renovering for godt ti år siden. Dermed er rotternes indtrængen ikke dækket af forsikringen.

- Hvis rotter kommer ind gennem kloakken, dækker husforsikringen, og så vil lejerne få hjælp via deres indboforsikring. Men når husforsikringen ikke dækker, så kan lejerne heller ikke få hjælp via deres indboforsikring, siger Anja Lintrup Sørensen, konsulent i Forsikringsoplysning.

Hvis det var kloakrotter, og forsikringen dækkede, hvordan var lejerne så stillet?

- Så kunne der måske være dækning af udgifter ved at spise ude, andre gange ville man måske stillet midlertidige køkkener op i form af nogle skurvogne. Det ville være sådan nogle ting, man kunne gøre, siger hun.

Beboere står uden hjælp

De første rotter trængte ind i lejlighederne på Egernvej i Varde for over en uge siden. Men ingen har informeret de øvrige beboere i de i alt 16 lejligheder i de tre opgange om at være ekstra opmærksomme på rotter.

- Den information er på vej ud, siger afdelingens kundechef Allan Jakobsen nu.

Umiddelbart efter, at JydskeVestkysten kontaktede ham, blev der omdelt information til beboerne.

Imens har beboerne ikke råd til at flytte ud, hvis de ikke, som Ronja og Sanel, kan låne svigermors soveværelse.

- Hvis der bliver tale om kompensation, kan vi jo først afgøre størrelsen, når vi ved, hvor lang tid der kommer til at gå, før rotterne er væk, siger ejendomsmesteren Gunner Lykkeskov.

- Det er kommunens myndighedsområde, så den kan tvinge boligforeningen til at genhuse beboerne, siger overlæge Anne Hempel.

Det har Varde Kommune ikke gjort endnu. Den ansvarlige, Susanne Fast, ville mandag bede skadedyrsbekæmperen om en opdatering på situationen.

På flere altaner henstod der madvarer og husholdningsaffald - også i dag! Trods information fra kommunal rottebekæmper og boligselskabet, at det må man ikke have stående der.

- På flere altaner henstod der madvarer og husholdningsaffald - også i dag! Trods information fra kommunal rottebekæmper og boligselskabet, at det må man ikke have stående der, siger Domeas kundechef Allan Jakobsen.

Han henviser til, at boligforeningen har bedt beboerne selv anmelde rotterne på kommunens hjemmeside, hvilket ikke alle har gjort.

Skadedyrsbekæmpelsesselskabet Kiratin, der har opgaven for Varde Kommune, vil undersøge sagen nærmere, før den vil kommentere til JydskeVestkysten Varde. Hvornår det kan ske, kan direktør Kim Laursen ikke udtale sig om.

Beboere med rotter er overladt til sig selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce