BUPL kritiserer kommunes millionbesparelser på skolefritidsordninger og klubber

Jonna Jul Gudmundsen mener, der kun er råd til råpasning af børn i skolefritidsordninger efter besparelsen. PR-foto: Maria Hedegaard

BUPL kritiserer kommunes millionbesparelser på skolefritidsordninger og klubber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pædagogernes fagforening kritiserer skarpt de nedskæringer, der skal ske i skolefritidsordningerne næste år. Udvalgsformand mener, at SFO'ernes store budgetoverførsler viser, at de kan klare sig med færre penge.

Varde Kommune: BUPL, der er en fagforening for pædagoger, har udregnet, at de over to millioner kroner, der bliver sparet på skolefritidsordninger og klubber i Varde Kommune, vil koste i alt 11 pædagogstillinger. Efter besparelserne vil der ifølge BUPL være penge til 23,5 børn per pædagog i skolefritidsordningerne.

- Med 23,5 børn pr. pædagog er der ikke tale om et pædagogisk kvalitativt tilbud men råpasning. Det kan også diskuteres, om pædagogerne kan risikere at stå i situationer, der ikke er forsvarlige, når de skal tage vare på så mange børn. Det mener jeg ikke, vi kan byde hverken børn, forældre eller pædagoger, siger Jonna Jul Gudmundsen, der er BUPL Sydjyllands formand, i en pressemeddelelse.

Besparelser og overførsler
Mandag fremlagde Varde Kommune et nyt budget.

På SFO'erne bliver der sparet 2,0 millioner kroner i 2019. Det stiger til 2,7 millioner kroner i 2022.

Alle klubber får skåret fem procent af sit budget. Det svarer til 276.000 kroner for juniorklubber og 74.000 kroner for ungdomsklubber.

Både SFO'er og klubberne bliver derudover ramt af effektiviseringskravet for alle kommunale institutioner. Det er på 0,5 procent.

Hele ni skolefritidsordninger budgetførte mere end ti procent af sit samlede budget i 2017 til 2018, enkelte endda væsentligt over ti procent. En institution bør maksimalt overføre op til fem procent af sit samlede budget.

Der er dog også to SFO'er, der budgetoverførte et underskud.

Har for mange penge i dag

Udvalgsformand Peder Foldager (V) siger, at han ikke ved, om BUPL's tal holder. Han henholder sig i stedet til, at skolefritidsordningerne, også kaldet SFO'er, samlet set har budgetoverført meget store midler. Det vil sige, at de i slutningen af året har haft store beløb stående på bankkontoen, som de har overført til det næste år.

Ifølge udvalgsformanden viser det, at skolefritidsordningerne tilsyneladende godt kan undvære nogle penge, men han erkender, at man næppe kan spare så mange penge, uden det koster pædagoger, og det vil betyde ringere service, især i de skolefritidsordninger, der ikke har haft de store budgetoverførsler.

- Det er klart, at det er en besparelse, der rammer ret hårdt. Det er jeg sådan set enig i. Men vi vil følge udviklingen og se, hvordan det bliver udmøntet, siger han.

Straffet for at spare?

Man kan se det på en anden måde: At I sådan set straffer SFO'erne, fordi de har været gode til at spare på deres penge?

- Nej, det synes jeg sådan set ikke. Man må gå ud fra, at der ikke har været behov for det beløb, der er opsparet. Det er flere millioner, vi snakker om, så det er ikke småpenge. Men jeg er med på, at der er store forskelle fra den ene SFO til den anden, siger Peder Foldager.

BUPL kritiserer kommunes millionbesparelser på skolefritidsordninger og klubber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce