Artilleriet har været i beredskab siden i fredags

I Oksbøllejren har de to Carl Hessen kanoner, som de øver på. Bronzekanonerne er fremstillet i årene 1766-1768 og er samme model som dem, der står 17 af på Kronborg. Foto: Hærens Kamp- og Ildstøttecenter

Artilleriet har været i beredskab siden i fredags

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

51 soldater fra Hærens Kamp- og Ildstøttcenter i Oksbøllejren affyrer torsdag klokken 8.00 en sørgesalut for prins Henrik på Kronborg. De har været klar siden fredag.

Oksbøl: Siden i fredags har Hærens Kamp- og Ildstøttecenter i Oksbøllejren været i beredskab, da prins Henrik lå for døden. Klar til at rykke til Kronborg.

I Oksbøl ligger artilleriet i form af 1. Danske Artilleriafdeling, der som de eneste kan betjene de lige nu 14 Carl Hessen bronzekanoner, der står på Kronborg. Kanonerne er fra 1766-1768.

Efter anmodning fra Kongehuset så affyrer 51 soldater torsdag morgen klokken 8.00 en sørgesalut for prins Henrik, der døde sent tirsdag aften.

Det er major Anders Sindum fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, som har kommandoen og søger for, at de husker at få alt med. Blandt andet sørgebind, som de kun havde 26 af, hvorfor de hurtigt måtte skaffe nogle flere sørgebind. 100 kilo sortkrudt og lige så mange fængrør fra 1916-1918.

- Det er en sørgelig begivenhed og en speciel opgave at være med til. Men det er også en opgave, vi er glade for, siger Anders Sindum.

Oprindeligt var det Kongens Artilleriregiment, der stor for saluteringen på Kronborg. Men efter utallige regimentsnedlæggelser så er det kun et artilleri tilbage i Oksbøllejren. Og det er ikke en gang et regiment mere, men 1. Danske Artilleriafdeling under Hærens Kamp- og Ildstøttecenter.

Artilleriets opgaver på Kronborg
1. Danske Artilleriafdeling på cirka 275 mand står for Kongehusets salutering på Kronborg.Artilleriet har fire faste opgaver:

At salutere med 27 skud, når dronningen og prinsen har fødselsdag.

Når der fødes prinser og prinsesser, der også markeres med 27 skud.

Og når kongeskibet Dannebrog stævner ud på sit sommertogt. Også 27 skud.

Sørgesalutten er med sine 81 skud den største salut.

Derudover kan Kongehuset anmode artilleriet om en salut i særlige tilfælde.

81 skud

Anders Sindum fortæller, at de jævnligt bruger sortkrudt, når de affyrer dansk løsen til parader med en 155 millimeter kanon. Dansk løsen er tre skud. Men 12-punds kanonerne på Kronborg kræver dog langt mere krudt. Et kilo sortkrudt per skud.

Og som en konsekvens af ulykken i 2013, da kanonen gik af, mens den blev ladt, så er de gået tilbage til at bruge fængrør model 1884. Soldaten blev slynget ud over befæstningsvolden og faldt syv-otte meter ned. På nærmest mirakuløs vis slap han uden brud efter faldet.

Som noget nyt er sørgesalutten blevet flyttet til klokken 8.00 og ikke som hidtil klokken 12.00. Derfor kørte de 51 mand allerede til Kronborg onsdag formiddag, så de i dagslys kunne forberede sig på sørgesalutten torsdag morgen. For intet må være overladt til tilfældighederne, når der skal affyres 81 skud med 30 sekunders mellemrum.

Artilleriet har været i beredskab siden i fredags

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce