Andelskassen har fået sat prop i tab på dårlige kunder

Administrerende direktør i Danske Andelskassers Bank, Jan Pedersen, har grund til at smile. Kunderne er blevet langt bedre til at overholde forpligtelserne. PR-foto

Andelskassen har fået sat prop i tab på dårlige kunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har været en kæmpe sten i skoen for børsnoterede Danske Andelskassers Bank, at den har tabt store beløb på udlån. Med offentliggørelsen af 2018-regnskabet torsdag er den tendens vendt. Også i den grad.

Danske Andelskassers Bank har rod i andelsbevægelsen, altså i de små andelskasser, som blandt andet stod meget stærkt i Vestjylland. Banken har i dag hovedsæde i Hammershøj ved Viborg.

Nedskrivningerne er i 2018 blot på 7,9 millioner kroner, og det er et fald i forhold til året før på hele 81 procent. I 2017 blev der nemlig nedskrevet med 41,8 millioner kroner.

Administrende direktør Jan Pedersen vurderer, at det er de generelt bedre konjunkturer, der har minimeret bankens tab.

- Det er jo ikke til at få fat i en håndværker i Esbjerg eller Varde, siger han.

Danske Andelskassers Bank har også tabt mange penge på landbrugskunder, men her har banken været mere forsigtig, hvad angår udlån.

- Gode effektive landbrug kan låne. Men i det hele taget kan alle gode kunder jo låne, siger Jan Pedersen, der godt kunne tænke sig en større lånelyst blandt kunderne.

Mere effektive medarbejdere i færre filialer
Der er rationaliseret i Danske Andelskassers Bank i de senere år, og for eksempel i et kerneområde som Varde Kommune lukkede afdelingerne i byer som Ølgod og Oksbøl for nogle år siden. Det er i dag afdelingen i Varde, der servicerer privatkunderne, der er dog et landbrugscenter i Nordenskov. Her ligger også supportafdelingen .Der er desuden en afdeling i Ribe og en ny filial på Bavnehøjvej i Esbjerg.

Til gengæld er medarbejderne blevet mere effektive i de færre filialer. Forretningsomfanget per medarbejder er steget med 7,4 procent i 2018.

Underskud i tidligere år tilbagefører penge

Med det lavere tab har banken også præsteret bedre end sidste år. Den har givet et overskud 105,7 millioner kroner før skat. Det er dog kun cirka fem millioner kroner bedre end resultatet i 2017.

At fremgangen ikke blev større, skyldes så især det fald, der har været i aktiekurserne i 2018. Banken har nemlig øget basisindtjeningen til 145,3 millioner kroner. Det er 4,6 procent bedre end i 2017.

Rente og gebyrindtægterne er også steget lidt - fra 569,9 millioner kroner til 576,4 millioner kroner.

Efter skat er overskuddet på 121,9 millioner kroner - det er flere penge end overskuddet før skat. Danske Andelskassers Bank har nemlig kunnet tilbageføre penge fra Skat på grund af underskud i tidligere år.

I 2018 havnede andelskassen på en trist top seks over usikre banker i Danmark, og ifølge Jan Pedersen er det endnu for tidligt at sige, om det tilfredsstillende resultat i 2018 får banken væk fra listen. Men et faktum er det, at et lån fra staten i forbindelse med bankpakke 2 blevbetalt tilbage i 2018.

Andelskassen har fået sat prop i tab på dårlige kunder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce