»Stasi-jægeren« bliver ny tysk præsident


»Stasi-jægeren« bliver ny tysk præsident

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blot to dage efter den tyske forbundspræsident måtte trække sig, er regeringen og oppositionen enige om hans efterfølger.Vejen er banet for, at »Tysklands Mandela« kan blive landets næste forbundspræsident.

Bare to dage efter at den tidligere mand på posten, Christian Wulff, måtte trække sig på grund af en bestikkelses-skandale, nominerer den tyske forbundskansler Angela Merkel og hendes kristelig-konservative CDU-parti hans efterfølger.

Angela Merkels støtte er ifølge flere tyske medier faldet på den populære oppositionskandidat, præst og tidligere borgerrettighedsaktivist Joachim Gauck.

Tidligere har det ellers heddet sig, at Merkel under ingen omstændigheder ville acceptere Gauck som præsident, og hun var modstander af hans kandidatur ved præsidentvalget i 2010. Nu har hun tilsyneladende måtte bøje sig for presset.

Med nikket fra CDU har Gauck et flertal bag sig i Forbundsforsamlingen til at sætte sig på den ceremonielle men dog indflydelsesrige post som forbundspræsident. Han skal først formelt vælges.

Den 72-årige Joachim Gauck var i 1989 med til at stifte oppositionsbevægelsen Neues Forum og fungerede som anti-kommunistisk borgerrettighedsaktivist i DDR-tiden. Efter Tysklands genforening fungerede han i ti år som chef for Stasi-arkiverne og fik derfor tilnavnet »Stasi-jægeren«. Desuden har den britiske avis The Independent beskrevet Gauck som »Tysklands svar på Nelson Mandela«.

Han var allerede præsidentkandidat ved det seneste valg i 2010, men tabte snævert til Christian Wulff.

Lørdag blev efterforskningen af Christian Wolffs bestikkelsessag indledt. Ifølge anklagemyndigheden tyder det på, at Wulff har draget personlige og økonomiske fordele af et venskab med filmfond-direktøren David Groenewold. Blandt andet er det kommet frem, at filmdirektøren har betalt et ferieophold for Wulff.

Det er første gang i Tysklands historie, at en forbundspræsident er trådt tilbage på grund af en mistanke om lovbrud. Den 52-årige Wulff nåede kun at sidde på posten i 20 måneder.

»Stasi-jægeren« bliver ny tysk præsident

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce