Kommissær vil hjælpe Trump med at sælge flere bøffer i EU

EU-Kommissionen ønsker at sikre USA et større salg af oksekød til Europa. Det skal ske ved, at USA får en minimumsandel af en eksisterende kvote på 45.000 ton.

Kommissær vil hjælpe Trump med at sælge flere bøffer i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA ønsker større eksport af oksekød til Europa, og EU-kommissær er klar til at forhandle om nuværende kvote.

EU-Kommissionen rækker hånden ud til den amerikanske præsident, Donald Trump, med bestræbelser på at sikre USA et øget salg af oksekød til Europa.

Det sker i forlængelse af en handelsaftale mellem præsident Donald Trump og EU-Kommissions formand, Jean-Claude Juncker, tidligere på sommeren.

Trump er utilfreds over, at amerikanernes handelsbalance med EU tipper i Europas favør, og han har med told på stål og aluminium i foråret varslet et skifte i handelspolitikken.

Mandag har landbrugskommissær Phil Hogan bedt EU-landene om et mandat til at forhandle med USA, så EU kan sikre amerikanerne et øget salg af oksekød til Europa.

Målet er, at USA får en større andel i en allerede eksisterende kvote på 45.000 ton oksekød.

Kvoteaftalen fra 2009 har været tiltænkt USA. Men da den ifølge internationale handelsregler er åben for andre lande, der kan levere i overensstemmelse med EU's krav om blandt andet hormonfrit kød, sidder USA i dag kun på en beskeden andel af kvoten.

Uruguay, Australien og Argentina er hovedleverandører inden for kvoten på 45.000 ton, mens også New Zealand og Canada eksporterer oksekød til EU.

Efter et møde 25. juli i Washington udsendte Juncker og Trump en - for de europæiske virksomheder forløsende - fælles udtalelse, hvori der lægges op til "en ny tid i forholdet mellem USA og EU".

Mødet i juli fandt sted, mens bekymringerne i Europa over mulig amerikansk told på biler fra EU var på sit højeste. Trump lovede efterfølgende at lade det blive ved truslen, så længe parterne forhandler.

Eksport af amerikansk oksekød er ikke nævnt direkte i denne udtalelse. Men kvoteforhandlingerne skal ifølge Hogan alligevel ses i forlængelse af Junckers løfte om at "se nærmere på USA's bekymringer".

- Ved at gøre dette forsøger vi også at lette spændingerne over Atlanten i overensstemmelse med aftalen, som formand Juncker indgik i juli, siger Hogan.

Phil Hogan understreger, at en aftale med USA vil være i overensstemmelse med Verdenshandelsorganisationens (WTO) regler.

Han forsikrer desuden de europæiske kødproducenter om, at det ikke kommer på tale at øge kvoten, hvilket kunne koste landmænd i Europa dyrt.

Kommissær vil hjælpe Trump med at sælge flere bøffer i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce