EUs nye medlem har sit at slås med


EUs nye medlem har sit at slås med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Også Danmark har nu sagt god for Kroatiens optagelse i EU. Landet indlemmes i EU til juli.

Det har taget ti år fra den første ansøgning til det snarlige fuldgyldige medlemskab af EU. Men Kroatien sejler nu på støt kurs mod den planlagte endelige optagelse i Den Europæiske Union 1. juli i år, og i går var det Danmark, der gav sit blå stempel til indlemmelsen af land nummer 28 i EU. Det skete, da Folketinget vedtog det lovforslag, der er det formelle danske ja til udvidelsen, skriver Berlingske.
Nu mangler kun Tyskland at ratificere Kroatiens optagelse, men det ventes ? ligesom den danske afstemning i går, hvor Kroatiens parlamentsformand, Josip Leko, var på besøg i Folketinget ? at være en formssag.
Ifølge europaminister Nicolai Wammen (S) har Kroatien opfyldt alle de krav, som EU har stillet til optagelsen. Over for Berlingske Nyhedsbureau glæder han sig over Balkan-landets udsigt til medlemskab.
»Det betyder, at vi får et land, som har gennemført omfattende politiske og økonomiske reformer, og som er klar til at blive en del af EU-samarbejdet, og det sender også et signal til andre lande, der ønsker at være med i EU, om at det godt kan lade sig gøre, men at der ikke er nogen fribilletter. Man skal gøre sit hjemmearbejde, og først når det er sket, kan man blive medlem,« siger ministeren.
Det virkelige gennembrud med optagelsen oplevede kroaterne under et ophedet EU-topmøde i december 2011. Gældskrisen rasede, og EUs stats- og regeringschefer tog sig en pause fra forhandlingerne om euroens fremtid i en ceremoni, hvor de underskrev dokumentet, der anerkendte, at landet er værdigt til medlemskab.

Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, erklærede kroaterne for medlemmer af »den europæiske familie«, inden forhandlingerne fortsatte.

Gældskrisen har sendt tilliden til EU i bund i EU-landene. Men i Kroatien bakker befolkningen op om projektet. Kroatien sendte EU-medlemskabet til folkeafstemning i januar 2012, og 66 procent stemte for.

Men selv om kroaterne er begejstrede for EU, så er det et land med sit at slås med, der træder ind som nyeste EU-medlem. Økonomien er i recession for femte år i træk, og arbejdsløsheden er steget fra 13,4 procent i 2008 til 20,4 i år. Befolkningens gennemsnitsalder stiger, allerede i dag er 17,4 procent over 64 år gammel, og befolkningen falder i antal. I 1991 var der 4,7 millioner kroater. I dag er der 4,3 millioner, og det er ikke kun på grund af det store antal serbere, der forlod landet under krigen i det tidligere Jugoslavien. Massiv udvandring spiller også ind.

»Kroatien har de samme problemer som en række andre central- og østeuropæiske lande,« konstaterer Gerald Knaus, leder af tænketanken European Stability Initiative over for BBC.

Omvendt påpeger eksperten, at Kroatien, målt med politiske alen har bevæget sig med syvmileskridt efter krigen, hvor landet stod så isoleret, at det kun var Tyrkiet, der sendte sin præsident til begravelsen, da Kroatiens nationalistiske og autoritære præsident, Franjo Tudjman, døde i 1999.

Ifølge Kroatiens udenrigsminister, Vesna Pusic, har EU-optagelsesprocessen været en vigtig udvikling af landet. Centrale krav for flueben fra EUs side har blandt andet været udleveringen af kroater til krigsforbrydertribunalet i Haag.

»Vi har brugt processen til at bygge vores egne institutioner op og stabilisere vores stat,« sagde Vesna Pusic under et besøg i Bruxelles.

EUs nye medlem har sit at slås med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce